Licht goudgeel van kleur met heldere schakeringen. Aroma's van citrus en honing zorgen voor een mooie balans tussen zoet en zuur. Het mondgevoel is rond, rijk met een romige zoetheid. Lange zwoele afdronk met tonen van tropisch fruit, honing en zest. Lees meer.
De Vendimi Tardia van Astobiza, oftewel Late Harvest (letterlijk late oogst) wordt geproduceerd van een perceel gros manseng druiven. In het Baskisch heeft deze druif een iets tropischere naam, namelijk Izkiriota. Een uitzonderlijk zonnige herfst zorgde ervoor dat de druiven lange tijd konden doorrijpen en rond eind septemer konden worden geoogst. Het fruit wordt handmatig en zorgvuldig geselecteerd, waarna de goudgele druiven worden ontsteeld. Na een zacht persing wordt er op een constante temperatuur gefermenteerd op RVS vaten.
De wijn is licht goudgeel van kleur met heldere schakeringen. Aroma's van citrus en honing zorgen voor een mooie balans tussen zoet en zuur. Het mondgevoel is rond, rijk met een romige zoetheid. Maar zeker niet te zoet! Een lange aangename, zwoele afdronk met tonen van tropisch fruit, honing en zest. Serveer deze prachtige dessertwijn in een glas op 8-10˚C bij een portie Iberico Ham of een stukje blauwschimmelkaas. Ge-wel-dig!
Een unieke zoete wijn met de uitgesproken terroir invloeden van de Atlantische Oceaan en Baskenland!
In het uiterste noord-westen van Spanje ligt Baskenland. Hier vinden we een klein wijngebied genaamd Txacoli. Het gebied telt een kleine 300ha aan wijngaarden, dat weer onderverdeeld is in 3 kleinere gebiedjes, te weten Txacolina, Getariako Txacolina en Txacoli de Álava. De inheemse druiven zijn voor rood de hondarrabi beltzá en voor wit de hondarrabi zuri. De wijngaarden bevinden zich dus redelijk dichtbij de Atlantische Oceaan (Golf van Biskaje), rondom Bilbao en San Sebastian. De invloed van de Atlantische Oceaan is natuurlijk zeer groot en zorgt voor veel neerslag per jaar. De temperatuur kan enorm schommelen van net boven nul tot ver over de 30˚C.
De druiven voor deze wijn worden met de grootse zorg geselecteerd en met de hand geplukt, tros voor tros. Op de sorteertafel ondergaan de trosjes een tweede keuring, waarbij ook de steeltjes worden verwijderd, om vervolgens zacht te worden geperst. De fermentatie verloopt traag en op lage temperatuur (temperatuur gecontroleerde tanks). Na een rustperiode wordt de wijn tot slot gefilterd om daarna te worden gebotteld. Het resultaat mag er zijn!
Tip: kent u de Vermouth Extra Premium en Astobiza Dry Gin al?