Menu
EUR
Welke wijn drinken we graag bij asperge gerechten?

Welke wijn drinken we graag bij asperge gerechten?

Door: Carina Werhoven Reacties: 0

Aspergeseizoen begonnen

Vorige week was ik bij mijn plaatselijke groenteboer en zag ze uit mijn ooghoeken al liggen; het witte goud was weer gearriveerd! De eigenaresse riep me al vrolijk toe: ze zijn er weer Carina! Waarop ik haar blij antwoordde: Oh wat fijn hè! En omdat ik ook maar een Nederlander ben vroeg ik haar meteen maar of ze een beetje te betalen waren. En, ondanks dat de temperaturen nog niet heel erg hoog waren en de aantallen niet groot, viel het warempel mee. Ja, de lente wordt voor mijn gevoel met de komst van asperges aangekondigd.

Tijd om er eens wat dieper in te duiken en jullie tevens te voorzien van onze selectie aspergewijnen.AspergeseizoenWat ik begrijp uit andere artikelen, gaat het aspergeseizoen officieel start op de tweede donderdag van april en loopt tot 24 juni, waarop de katholieken de geboorte van de Heilige Johannes de Doper vieren. Betrekkelijk kort dus. Afhankelijk van de temperatuur, steken de eerste koppen steken soms al in februari / maart al boven de grond uit. 

ook de Romeinen wisten destijds al goed hoe lekker asperges zijn...

Geschiedenis van de asperge
Tijdens mijn zoektocht naar meer informatie over asperges, kwam ik er ook achter dat ze eigenlijk al heel lang worden gekweekt. Al ca. 3000 v. Chr. waren er tekenen van aspergeconsumptie. Ook de Romeinen wisten destijds al goed hoe lekker de asperges zijn. Na de val de Romeinen is de teelt van deze groente verloren gegaan, maar doordat de Arabieren ze opnieuw via Spanje weer Europa binnen brachten, zat de asperge vanaf de 17e eeuw weer in de lift. 

In Nederland worden sinds de 19e eeuw op grote schaal asperges geteeld. Vandaag de dag zijn natuurlijk vooral Noord-Brabant en Limburg bij ons bekend als dé asperge telende provincies en telt vele mooie bedrijven die in grote getalen de witte stengels steken in de lente. 

Zowel wijn als asperges gaan dus al eeuwen terug in de tijd. Wat een fantastisch duo!

Gezondheid
Naast dat ze onwijs lekker zijn, bevatten asperges ook nog eens veel vitaminen en mineralen zoals vitame B en E, calcium en ijzer. Daarnaast zitten er maar weinig calorieën in, dus dik worden we er niet van. Traditioneel wordt aan asperges een geneeskundige werking toegeschreven en werken ze vocht afdrijvend.

Asperges bereiden

Omdat het aspergeseizoen zo kort is, moeten we er maar extra goed van genieten. En dat kan natuurlijk niet zonder een bijpassende wijn! 

Asperges bereiden kan op veel manieren en als je googelt krijg je 101 verschillende recepten voorgeschoteld. Traditioneel worden witte asperges bereidt met roomboter, ham en ei. Vooral door romige boter is het dan belang te kiezen voor een wat zachtere, romige wijn. Het beste advies wat ik je kan dan geven is: kies voor een heerlijke chardonnay met een elegante, slanke stijl, maar wel met een romig karakter en niet teveel houtlagering. Een goeie optie is Louisvale Chavant, deze wijn heeft slechts 3 maanden gerijpt op Frans eikenvaten, waardoor de vanille tonen niet zo nadrukkelijk aanwezig zijn. Ook onze Beaujolais Blanc van Chateau Bel-Air geeft een goede combinatie. Deze Beaujolais Blanc heeft in de afdronk het welbekende “botertje”, wat perfect aansluit bij de botersaus. 

Een Pinot Blanc wordt vaak in een adem genoemd met asperges. Een leuke variant hierop is een Duitse weisser burgunder. De Weisser Burgunder trocken van Weingut Gehring heeft een aangename frisheid met een typische pinot blanc expressie: rijp geel fruit aroma's, zacht en rond. Wat weer goed combineert met het zachte, delicate mondgevoel van asperges.

Als je kiest voor een andere, frissere bereiding zoals een vinaigrette kies dan ook voor een frissere wijn. Mooie wijnen zijn dan bijvoorbeeld de Netzl Grüner Veltliner. Als je minder traditioneel ingesteld bent kies dan eens voor een Portugese variant: Monte da Serre Branco, een fris droge witte wijn. En die is ook nog eens lekker betaalbaar! 

Omdat asperges natuurlijk ook verwerkt kunnen worden in frisse salades kan ook de sauvignon blanc niet onderbelicht blijven. Onze Totara Sauvignon Blanc uit Marlborough Nieuw Zeeland is een persoonlijke favoriet. Marlborough ten voeten uit: knisperend fris, met goeie zuren en een fantastische tropische toets van passievrucht!

Alvast veel plezier bij het bereiden van úw favoriete aspergegerecht. Al onze aspergewijnen zijn per fles te bestellen. Proost!

Bronvermelding: Asperges Wikipedia

Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

Totaal incl. btw
€0,00
Bestel nog voor €100,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan uw winkel wagen!
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »