Menu
EUR
Het verschil tussen chardonnay en sauvignon blanc

Het verschil tussen chardonnay en sauvignon blanc

Door: Carina Werkhoven Reacties: 0

Ben jij een fan van chardonnay of drink je liever een sauvignon blanc? Een veel gestelde vraag, waar niet zomaar een antwoord op gegeven kan worden. Toch zijn veel mensen van mening dat wanneer je liever een chardonnay drinkt, je bij uitstek géén sauvignon blanc liefhebber bent, of andersom. Misschien voel je het al aankomen: persoonlijk ben ik het daar niet mee eens. In dit blog ga ik daarom de verschillen tussen deze twee druiven uitleggen en proberen je ervan te overtuigen om ze toch vooral allebei afwisselend van elkaar te drinken, al dan niet in combinatie met een bijpassend gerecht.

Overeenkomsten chardonnay en sauvignon blanc

Wijngaard met chardonnay druiven

Als je inzoomt op beide druiven hebben ze echt overeenkomsten. Een inkoppertje is natuurlijk de kleur: ze hebben allebei wit vruchtvlees, dus geven beiden een witte wijn. Daarnaast is de wijn van beide druiven altijd droog. Droog is in deze context een heel breed begrip; zowel sauvignon blanc als chardonnay kan strak droge wijnen geven. Denk bijvoorbeeld maar eens aan een sauvignon blanc uit de Nieuw-Zeelandse streek Marlborough én aan een gortdroge Chablis, die gemaakt wordt van 100% chardonnay.

Maar droog zijn ook houtgelagerde chardonnay’s, die vol en rijk van smaak zijn. Door de opvoeding en rijping op hout geven deze chardonnay’s echter een minder droge indruk.

Een sauvignon blanc wordt meestal niet op hout gerijpt, maar er zijn uitzonderingen. Zoals de Pouilly-Fumé van Domaine Seguin. Deze sauvignon blanc wordt nadat de wijn ca. 3-6 maanden op zijn lies heeft gelegen (de Franse term hiervoor is 'sur lie', waarbij de wijn rijpt op zijn natuurlijke depots, als gevolg van het neerslaan van de gisten.

De wijn wordt hierdoor extra zacht van smaak.) ook nog op barriques (kleine houten vaten van 225 liter) gerijpt.

Herkomst van chardonnay

Zoals je in ons vorige blog, dat helemaal gewijd was aan de chardonnay druif kon lezen, ligt de oorsprong van chardonnay in de Franse Bourgogne. Uit deze tot de verbeelding sprekende Franse wijnstreek komen de meest geweldige wijnen, zoals een Viré-Clessé, Pouilly-Fuissé of Meursault. Vroeger was het druifje bekend onder de naam Beaunois ('uit de buurt van Beaune'). Tegenwoordig wordt chardonnay overal aangeplant en komen er allerlei smaakstijlen chardonnay op de markt, van goedkoop tot duur, van heerlijk tot slecht. Uit de Languedoc in Frankrijk komen eveneens veel chardonnay wijnen; als bulk voor het supermarkt segment, maar ook mooie kwaliteitswijnen die je in ons assortiment terugvindt, zoals Le Prestige van Les Collines du Bourdic.

Herkomst van sauvignon blanc

Sauvignon blanc werd voor het eerst aangetroffen in de Noord-Franse wijnstreek Loire. Er is aangetoond dat de druif nauw verwant is aan chenin blanc: een andere ‘belangrijke witte druif’ voor de Loire streek. Sauvignon blanc werd in Sancerre en Pouilly ook wel blanc fumé genoemd. DNA onderzoek heeft daarnaast aangetoond dat sauvignon blanc ook verwant is aan sémillon, de druif die zowel in de Bordeaux als in Chili wordt verbouwd. Sauvignon blanc wordt wereldwijd aangeplant, wat zorgt voor een brede range wijnen, van goedkoop tot topsegment wijnen. Mooie sauvignon blanc wijn komt natuurlijk uit Nieuw-Zeeland, maar ook een streekje als Alto-Adige in Italië brengt topkwaliteit voort. De eerder genoemde Loire streek met klinkende namen als Sancerre en Pouilly-Fumé maken dit rijtje compleet. Moldavië is een wijnland dat sinds een aantal jaren sterk in opkomst is. Ook hier worden fijne sauvignon blanc's én chardonnay's gemaakt!

Wat is de smaak van chardonnay

Chardonnay: vaak rijk, rond en zacht

Het smaakprofiel van chardonnay is niet alleen sterk afhankelijk van de plek waar ze staat aangeplant, maar ook welke vinificatie techniek wordt toegepast door de wijnboer en het gebruik van RVS vaten en kleine of grote eiken vaten. Zo ontstaat een breed spectrum aan chardonnay wijnen, van strakdroge Chablis tot vette, houtgelagerde Amerikaanse chardonnay met getoaste aroma’s. Toch bezitten mooi gemaakte chardonnay’s allemaal wat frisheid van citrus en gele rijpe appel. Zeker bij houtgelagerde exemplaren is deze frisheid een must om de zaak mooi in balans te houden en vooral lekker drinkbaar. Naast citrus en appel zijn veel voorkomende aroma’s in chardonnay rijp tropisch fruit zoals mango, ananas en perzik, maar ook toast en vanille zijn veel voorkomende tonen. Mooie houtgerijpte chardonnay’s kunnen ook tonen bevatten van boterbabbelaar en roomboter.

Wat is de smaak van sauvignon blanc

Sauvignon blanc: meestal fris, knisperend, groen en dorstlessend

Hoe anders ziet het smaakpallet van een sauvignon blanc er dan uit. Typisch voor sauvignon blanc wijn zijn voor ons mensen herkenbare alledaagse geuren van vers gemaaid gras, verse groene kruiden en kruisbessen. En u heeft vast wel eens de term ‘kattenpies’ voorbij horen komen, want ook dat aroma komen we tegen. Wijn van sauvignon blanc is strak en knisperend. Vaak intens van geur en smaak en mits doorontwikkeld ook wat tropisch fruit. Zoals de passievrucht die we tegenkomen in de Nieuw-Zeelandse Esk Valley Sauvignon Blanc. Een sauvignon blanc wordt meestal niet op hout gerijpt omdat dan een deel van de intense frisheid in de wijn verloren gaat, maar heel af en toe geeft de wijnmaker een lichte houtrijping om de wijn wat meer body te geven, zoals de Pouilly-Fumé Cuvée 3 van Domaine Seguin.

Zelf uitproberen: sauvignon blanc en chardonnay proeven
Het verschil in mondgevoel tussen deze twee wijnen is een verschil van dag en nacht. Dit heeft eigenlijk alles te maken met de zuurgraad. Deze is bij sauvignon blanc veel hoger dan bij chardonnay.

Verschil in wijn en spijs combinaties

Wijn en spijs chardonnay

Omdat er zoveel verschillende chardonnay’s verkrijgbaar zijn is er altijd wel een goeie match te maken met gerechten. Hele bekende wijn-spijs combinaties zijn natuurlijk Chablis bij oesters en een mooie Bourgogne bij een heerlijk gegrild kippetje.

De wat vettere chardonnay’s zoals een Meursault gaat fantastisch bij kreeft en romige kazen.

Wijn en spijs sauvignon blanc

De ultime combinatie is oude geitenkaas met sauvignon blanc. Een treffevoorbeeld is onze Sancerre van Domaine Paul Thomas is afkomstig uit het dorpje Chavignol. Het gelijknamige kaasje past er perfect bij! De frisse stijl van sauvignon blanc gaat ook mooi met salades met een vinaigrette, een visgerecht waarbij een beetje citroensap is gebruikt. En ook asperges kunnen goed overweg met sauvignon blanc. Persoonlijk vind ik sauvignon blanc het ultieme aperitief!

Tot slot nog even dit.....
Het verschil tussen Pouilly-Fuissé en Pouilly-Fumé

Nu we heel wat meer weten te weten zijn gekomen over de verschillen tussen sauvignon blanc en chardonnay is het ook veel gemakkelijker te onthouden wat het verschil is tussen Pouilly-Fuissé en Pouilly-Fumé.

Pouilly-Fuissé is een mono cépage van chardonnay die wordt gemaakt in de Mâconnais. De appellatie Pouilly-Fuissé ligt binnen de Mâconnais, de meest zuidelijke streek van de Bourgogne. Wijnen uit Pouilly-Fuissé zijn vaak rijp en vol en wat vetter. Sommigen zijn fruitig van stijl omdat ze geen houtlagering hebben gehad.

Pouilly-Fumé is een mono cépage van sauvignon blanc die wordt gemaakt in de regio van de Loire die Centre wordt genoemd. Dit is een centraal gelegen gedeelte van de Loire Vallei waarvan Pouilly-Fumé slechts één van de geweldige appellaties is. Pouilly-Fumé is dus een frisse droge witte wijn uit Pouilly-sur-Loire. Pouilly ligt op de rechteroever van de Loire en naast deze gemeente, mogen nog 6 andere gemeenten Pouilly-Fumé maken. Fumé verwijst naar de vuursteenachtige aroma’s die deze wijn bevat, doordat de ondergrond waar de sauvignon blanc druiven op groeien erg kalkrijk is en vuursteen (silex) bevat.

Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

Totaal incl. btw
€0,00
Bestel nog voor €100,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan uw winkel wagen!
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »