• Gratis verzending in 🇳🇱 vanaf € 50,-
  • Persoonlijke service
  • Bestellen per fles
  • Veilig betalen
Terug naar overzicht

Op zoek naar de lekkerste rosé

Prowein en Covid-19
De start van de Covid-19 crisis was precies rond de periode dat we uitkijken naar een bezoek aan Prowein. Helaas kwam in maart jl. al snel het bericht dat deze geannuleerd zou worden. Deze 3-daagse beurs is op het toneel van de wijnwereld toonaangevend en belangrijk. Ieder jaar proeven we daar onder andere nieuwe jaargangen van wijnen, dus ook rosé, die we al in ons assortiment hebben. Een soort graadmeter voor wat er komen gaat verderop in seizoen. Beste Rosé wijn

Nieuwe jaargang rosé is in maart nog een beetje 'hard', omdat de wijn dan eigenlijk net pas is gebotteld. De wijn moet zich dan settelen en nog een beetje rust hebben. Toch geeft dit een heel goed beeld van hoe de wijn zich het komende seizoen zal ontwikkelen en of deze potentie heeft. Proef je dezelfde wijnen een paar maanden later, dan sta je versteld van het verschil: de hardeis eraf en de heerlijke roodfruit aroma’s en tonen van citrus voeren dan de boventoon.

Een lekkere rosé drink je bij voorkeur jong. Vandaar dat importeurs graag hun nieuwe jaargang onder de aandacht brengen. Meestal wordt deze dan in het seizoen gedronken. De kwalitatief betere rosé kan echter tegen een stootje en kan het met gemak 'volhouden' tot het seizoen erop. De wijn ontwikkelt zich verder op de fles en geeft vaak een romig, soort yoghurt-achtige smaak. Super! Onze 
Cavalier Cuvée Marafiance Rosé is hier een goed voorbeeld van!


...door de harde Mistral wind, worden de druiven in de Provence beschermd tegen schimmels. Ideaal voor biologische wijnbouw...

Wijnbouw
Als je wel eens in Zuid-Frankrijk op vakantie bent geweest, herinner je je vast wel de harde wind die van tijd tot tijd de kop op steekt. Deze warme wind, Mistral, zorgt ervoor dat het klimaat in de Provence zeer droog en warm is. Hoe lastig ook voor ons, heeft deze harde wind ook een groot voordeel. Het zorgt er nl. voor dat schimmel geen vat krijgen op de druiven, waardoor men in deze streek weinig tot geen pesticiden hoeft te gebruiken. Biologisch wijn verbouwen gaat hier is als vanzelf!

Hoe wordt lekkere rosé gemaakt?

Van alle wijn die wordt geproduceerd in de Provence, is 80% (droge) rosé. Een heel klein hiervan zijn topcuvées, die vaak een korte houtrijping krijgen. Rosé maken kan op verschillende manieren: 

Saignée methode
De beste methode is de saignée methode. Wettelijk is vastgelegd dat Provence rosé minimaal 20% saignée wijn moet bevatten. Uit Coteaux d’Aix-en-Provence en Les Baux-de-Provence ligt dit deel zelfs tot de 30 tot 50%. 

Bij deze methode vergisten sap, schillen en pitten (soms na korte inweking). De fermentatie start en de schillen geven hun kleur af aan het sap. Al na korte tijd tapt de wijnmaker een deel van het gistende sap af, al is dan de gisting nog in volle gang. Dit aftappen wordt in het Frans 'saigner' genoemd, oftewel bloeden. Het sap wordt opgevangen en gist vervolgens verder zonder pitjes en schillen. Hierdoor ontstaat een lekkere rosé, dus met voldoende frisheid en fruitige aroma’s. De most die achterblijft wordt later gebruikt om rode wijn van te maken. 

Korte inweking
Nadat de druiven ontsteelt en gekneusd zijn, maar vóórdat ze geperst worden, weken de blauwe druiven met schillen en pitjes. Na een paar dagen wordt deze massa geperst. De schillen hebben in deze korte tijd nog maar weinig kleurstoffen kunnen afgeven waardoor de most mooi roze kleurt. Na de persing wordt het sap op dezelfde manier als witte gevinifieerd. 

Direct persen
Een ander manier om lekkere rosé te maken is directe persing. Hierbij worden de druiven, met steeltjes en al, direct na de oogst geperst. Inweken wordt hier dus niet gedaan. Door lichte druk uit te oefenen bij het persen wordt een licht roze sap verkregen, dat na de persing verder wordt vergist. Rosé die op deze manier wordt gemaakt is vaak heel delicaat en elegant van smaak, en bijzonder licht van kleur. Deze methode wordt veel in de Provence maar ook in de Loire toegepast. 

Druivenrassen
Een typische Provence rosé wordt gemaakt van grenache, cinsault, tibouren en mourvèdre. In de Provence staat voornamelijk grenache aangeplant. In Bandol staat veel mourvèdre. Naast deze vier rassen, mag er ook een klein deel cabernet sauvignon en syrah worden gebruikt, dit mag echter nooit meer zijn dan 30% van de totale assemblage. Deze laatste 2 rassen vinden we vooral rond Aix-en-Provence. Naast de blauwe druivenrassen wordt er veel rolle verbouwd. Dit witte druivenras kennen we beter als vermentino (uit Sardinië en Italië). Naast rolle wordt er ook steeds meer sémillon aangeplant (dit ras kennen we natuurlijk uit de Bordeaux). 

In de wet is vastgelegd dat een rode wijn of rosé uit de Côtes de Provence (appellation) voor 70% moet bestaan uit grenache, syrah, cinsault mourvèdre en/of tibouren. 

Onze topper uit de Provence is op dit moment 
Rosé Chic van Chateau du Rouët! Maar opgepast: hij is gevaarlijk lekker!?


...de kwaliteit van de rosé's die wij in ons assortiment hebben is geweldig hoog, terwijl de prijs juist heel acceptabel is....

Wat is de beste rosé?

Qua rosé is natuurlijk de Provence bij uitstek dé streek, maar wereldwijd wordt rosé gemaakt. Binnen Frankrijk komt er natuurlijk ook smakelijke rosé uit de Languedoc, zoals onze Héritage Grenache en in de Rhône en Loire weet men ook prachtige rosé te maken.
Buiten Frankrijk richten wij ons voornamelijk op Portugal. De kwaliteit van de rosé’s die wij in ons De beste Roséassortiment hebben is geweldig hoog, terwijl de prijs echt heel erg acceptabel is. 

Heb je de Vinha de Torrõa Rosé 2019 al geproefd? Echt de moeite waard. Een heerlijk fruitige variant gemaakt van castelão, touriga nacional en een beetje syrah. De prijs per fles? Slechts €6,95 en bij een doosje nog voordeliger voor u te verkrijgen in de winkel en online. Binnenkort voegen wij hier een houtgerijpte rosé aan toe. Quanta Terra Phenomena Pinot Noir Rosé is uitgeroepen tot dé lekkerste rosé van Portugal. Robert Parker gaf maar liefst 90 punten!  Een complexe rosé in een indrukwekkende fles. Gemaakt van 100% pinot noir en 6 maanden houtgerijpt! Fantastisch!

Wat is een lekkere mousserende rosé?

Een rosé kun je natuurlijk ook een tweede gisting op de fles geven. Door dit proces ontstaan er fijne bubbels in de fles en krijg je een lekkere mousserende rosé. Er zijn rosé champagnes verkrijgbaar, maar ook goeie cava's en espumantes. De smaakstijlen variëren van droog tot zoet. Lekkere mousserende rosé vind je uiteraard ook in ons assortiment. Een heerlijke droge mousserende rosé is bijvoorbeeld Vértice Rosé (espumante brut) of Cava Naveran Perles Roses Brut Nature Reserva (cava brut nature). Ben je meer een zoetekauw? Dan is Veuve du Vernay ICE Rosé echt iets voor jou!
 

Verticé rosé

Veuve du Vernay ICE Rosé

Cava Naveran Perles Roses