Menu
EUR

Domaine Boudau

0 Producten
Toon:

Geen wijnen gevonden

Ga verder met winkelen
Toon 1 - 0 van 0
Domaine Boudau

Domaine Boudau is in 1920 gestart door Hippolyte Boudau met slechts enkele wijngaarden. In de naoorlogse periode van de Eerste Wereldoorlog begon het landgoed te groeien en werd het Domaine in 1940 overgenomen door zijn zoon Henri. Hij zorgde ervoor dat het domaine onafhankelijk werd. In die tijd waren de Vins Doux Naturels een enorme hit in heel Frankrijk. Namen als Muscat de Rivesaltes en Rivesaltes stonden overal op tafel, maar geen enkel wijnhuis produceerde droge wijnen.

Grenache Noir: een druif met een groot potentieel

Het was echter Henri zijn gedrevenheid en zijn visie op de wijnbouw die hem ertoe besloten om een groot deel grenache noir aan te planten. Deze druif had een groot potentieel gebruikt te worden voor de productie van droge wijnen. Hij selecteerde zelf de gewassen uit beroemde wijngaarden zoals Châteauneuf. In tegenstelling tot wat de meeste huizen deden, namelijk kiezen voor gewassen met een hoge opbrengst, sloeg Henri een compleet andere weg in. Hij koos voor een druif met een geweldig potentieel, die kon groeien op de klei-kalkbodem van het landgoed.  Het noodlot sloeg echter toe voor de familie Boudau. In 1967 kwam Henri plotseling te overlijden op de jonge leeftijd van 44 jaar. Hij een landgoed van 60ha na, volledig gewijd aan Vins Doux Naturels, aan zijn vrouw Anne-Marie en hun 3 jonge kinderen.

Vins Doux Naturels

In liefdevolle herinnering aan haar man Henri, bouwde Anne-Marie verder aan het landgoed door de productie van Muscat de Rivesaltes en Rivesalte voort te zetten. Het leverde haar mooie jury beoordeling op in die tijd, maar het tij keerde voor de Vins Doux Naturels. De late jaren ‘80 was een hele moeilijke periode voor deze traditionele wijnen, die van de markt werden gedrukt door de opkomst van droge wijnen.

Begin jaren ’90, om precies te zijn in 1992 werd besloten dat het landgoed zich moest ontwikkelen tot een producent van droge wijn om het hoofd boven water te kunnen houden. Het potentieel van de bodem was aanwezig, dus er was geen reden om te twijfelen. In 1993 lieten de jongste kinderen, Véronique en Pierre hun toenmalige carrière achter zich en gingen de grote uitdaging aan. Een nieuw hoofdstuk in de historie van Domaine Boudau brak aan. Het doel van de twee: erkenning krijgen voor de bodem van Roussillon en een prachtig landgoed met een grote emotionele waarde. Stap voor stap hebben Véronique en Pierre alles in het werk gesteld om het grote potentieel van grenache noir en hun landerijen te halen. En ondanks onzekerheid, hebben ze altijd met grote overtuiging en passie het fantastische potentieel van de wijngaarden benadrukt.

In slechts een aantal jaren werd het assortiment wijnen uitgebreid en verder ontwikkeld. Van verse lokale wijnen tot Vins Doux Naturels en zeer gedurfde, verfijnde Côtes du Roussillon Villages. 

Het wijnhuis wordt met de grootste discipline beheerd. Alles wordt in het werk gesteld om de wijnstokken op een natuurlijk wijze te laten groeien en een uitgebalanceerde opbrengst te produceren. Dit vormt de basis voor het produceren van rijke, goed gestructureerde en complexe wijnen.

Ondertussen is het team uitgebreid met de nodige vakmensen. Zo staat Benoit Vergé aan het hoofd van het wijngaardbeheer. Samen met een 5 medewerkers, aangevuld met de vele seizoensarbeiders. Er wordt geen gebruik gemaakt van herbiciden, maar alleen het strikte beheer van de grondbewerking moet er voor zorgdragen dat de bodem zijn biodiversiteit kan behouden, waardoor de continue strijd om water tussen de wijnstokken en onkruid wordt vermeden.

Het domaine herbergt ook een proeflokaal waar de familie Boudau en hun team graag toeristen en lokale bewoners ontvangen. Ook zijn er proefsessies te volgende op YouTube, zoals deze:

Domaine Boudau bestaat op dit moment uit 2 grote landerijen, waar grenache, syrah en mourvèdre druiven groeien. Ook witte varianten zoals vermentino, macabeo en grenache blanc staan aangeplant. 

Terroirs Le Clos

In de eerste uitlopers van de Corbières-bergketen, bij de ingang van de Agly-vallei, in de dorpen Salses en Espira de l'Agly, ligt dit aaneengesloten landgoed van 23 hectare op klei-kalksteenbodem op de top van gesteente. De steile heuvels en hellingen liggen op het zuidoosten en profiteren graag van de sterke noordenwind en de zeebries. Hier kunnen grenache en syrah, met van nature zeer lage opbrengsten (15-20 hectoliter/hectare), hun volledige potentieel bereiken en hoogwaardige jaargangen van Côtes du Roussillon Villages produceren.

Terroirs Les terrasses

Op het plateau van Baixas, in het dorp Baho, ligt dit landgoed van 27 hectare, dat eveneens aaneengesloten is, op een quaternair terras met klei-kalksteenbodem. Dit is uitstekend land voor deze vijftig jaar oude grenache-wijnstokken, met grote, ronde rivierkiezelstenen, die, na periodes van goed weer, alle warmte die ze overdag en 's nachts hebben opgeslagen, vrijgeven. De grenache-druivensoort brengt dit perfect tot uitdrukking en bereikt van nature een zeer hoge rijpheid. In de afgelopen jaren hebben Véronique en Pierre extra druivenrassen malvoisie, maccabeu, grenache blanc en vermentino aangeplant op meer dan 4 hectare grond. Zeer binnenkort zullen deze nieuwe gewassen hun productie uitbreiden met een nieuw assortiment veelbelovende witte wijnen.

Prijs
Min Max
Sluiten
Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

Totaal incl. btw
€0,00
Bestel nog voor €75,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Dit artikel is toegevoegd aan uw winkel wagen!
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »