Kleur:
Land:
Streek:
Druif:
Smaak:
Wijnhuis:
Prijs:

Kiezen voor Werkhovin

  • Gratis verzending vanaf € 50,-
  • Persoonlijke service
  • Bestellen per fles
  • Veilig betalen

Altijd op de hoogte

Inschrijven nieuwsbrief

Dessertwijn, Portugal

Dessertwijn wordt vaak gebruikt als verzamelnaam voor alle wijnen die zoet zijn, maar er zijn onderling niet alleen grote verschillen te ontdekken qua stijl en zoetheid, maar ook in de manier van maken (vinificatie) en de herkomst. Vooral de herkomst bepaald vaak de manier van maken en de uiteindelijke smaak van de zoete en versterkte wijn.

Spreken we bij het maken van rode en witte wijn over één manier van maken, dan zien we al snel dat het maken van dessertwijn en versterkte wijn op verschillende manier aangepakt kan worden. De zoete smaak kan op verschillende manieren ontstaan; uit zichzelf of op een door de wijnmaker gekozen manier.

Edelzoete wijnen en Late Harvest wijnen
Voor de bereiding van dit type wijn staan vaak de druiven met een hoge suikeropbouw aan de basis. De druiven blijven lang hangen in de wijngaard om het suikergehalte zo hoog mogelijk te laten oplopen. In sommige streken worden de druiven laat geoogst of blijven ze hangen tot ze beginnen in te drogen en verschrompelen, denk bijvoorbeeld maar eens aan de wijnen uit Sauternes en Barsac. Dit principe heet edele rot (met een mooi Frans woord: pourriture noble). Edele rotting wordt veroorzaakt door een schimmel die onder speciale omstandigheden voorkomt, belangrijk hierbij is dat er een groot wateroppervlak in de buurt is. Doordat het in deze streken tegen het najaar vaak nevelig en vochtig is kan er soms een schimmel, genaamd botrytis cinerea, haar werk doen. Belangrijk hierbij is wel dat later op de dag de zon volop schijnt en er een windje door de wijngaarden blaast, want anders rotten de druiven en treedt er bederf op.

Deze bijzondere schimmel tast de schil van de druif dusdanig aan dat de druif haar vocht verliest en het vruchtvlees van de druif van samenstelling verandert. Het sap van de druif wordt hoog geconcentreerd en kan geweldige wijnen opleveren.

Voorbeelden van botrytis wijnen zijn bijvoorbeeld de Brennfleck Silvaner Auslese of The Royal Tokaji Late Harvest (gedeeltelijk botrytis) en The Royal Tokaji Aszu 5 pt.

Deze edelzoete wijnen hebben een alcoholpercentage wat gelijk of lager ligt stille droge wijnen wijnen, maar wel een heerlijke zoete smaak. Deze smaak is natuurlijk en overheerst minder dan bij versterkte wijnen. Met name late harvest wijnen hebben vaak ook fris zuurtje waardoor de wijn mooi in balans blijft.

Vin Doux Naturel
Een andere manier van zoete wijn maken is door aan de gistende most wijnalcohol toe te voegen. Een gistcel voedt zich met de suikers in de most, waardoor alcohol ontstaat. Maar de gistcel is niet bestand tegen alcohol die wordt toegevoegd. Als de gistcellen sterven, stopt automatisch de vergisting en blijven de suikers die nog niet vergist zijn achter. Hierdoor ontstaat een wijn die én zoet is en qua alcohol ongeveer op gelijk niveau zit als bij stille wijn. Voorbeelden van een vin doux naturel zijn Badsberg Red Muscadel, Badsberg Hanepoot uit Zuid-Afrika en Piano Moscatel Reserva uit de Douro streek in Portugal.

Versterkte zoete wijn

Voorbeelden van versterkte zoete wijnen zijn onder andere port, sherry en madeira. Bij dit principe wordt er meer wijnalcohol toegevoegd dan bij de vergisting kan ontstaan. Hierdoor loopt het alcoholpercentage flink op, denk maar eens port die rond de 19%-19,5%, soms zelfs rond de 20% ligt.

Welke dessertwijn kiezen we?
Zoete wijn wordt traditioneel geserveerd bij een zoet nagerecht of in combinatie met kaas. Serveert u een zoet dessert dan mag de wijn nog zoeter zijn dan het toetje zelf. Naast dessertwijn, doen port of een versterkte wijn het ook prima bij een dessert. Serveer de wijn liever in wat kleinere glazen en (licht) gekoeld.

Ga je voor kaas na het diner, dan heb je een ruime keuze aan wijnen. Vaak wordt er voor de combinatie gekozen met port, waarbij tawny en ruby het meest favoriet zijn. In ons assortiment vind je het complete gamma van Quinta da Santa Eufemia variërend van fraaie tawny’s, lbv’s en vintage. Nog beter is het om wijnen te kiezen uit dezelfde streek als die van de kaas. Wel zo gemakkelijk!
Heb je een toetje waar veel fruit in verwerkt is? Kies dan eens voor een zoetere mousserende wijn, zoals Veuve du Vernay ICE Brut of Rosé. Deze vrolijke mousserende wijn heeft een fijne mousse en is lichtzoet en fruitig van smaak.

Chocolade vraagt om een ander soort wijn. Witte chocolade kun je het beste combineren met een wijn van Muscat druiven, zoals Badsberg Hanepoot. Bittere, donkere chocolade blijft het best overeind als je kiest voor bijvoorbeeld Recioto della Valpolicella van Monte Faustino of gewoon een Amarone.
Voor iedereen een dessertwijn bij Werkhovin Wijnkopers
Wil je graag online een dessertwijn bestellen? Zoete wijn is er in allerlei stijlen, kies voor port, sherry of een vin doux naturel of edelzoete wijn.

Voor iedereen een geschikte zoete wijn
Bij Werkhovin Wijnkopers vind je een mooi assortiment zoete wijnen voor elk budget. Gebruik de wijnselectiehulp en vind de wijn die je zoekt. Niet gevonden wat je zoekt? Niet getreurd, neem gewoon contact met ons op, want dan krijg je telefonisch een persoonlijk advies. Ben je in de buurt van Kerkdriel? Kom dan gezellig langs in onze winkel en proef voor je aankoop de wijn van je keuze. Zo gemakkelijk gaat dat!

Online zoete wijn bestellen
Wil je graag je favoriete zoete wijn online kopen? Bekijk dan regelmatig onze pagina met alle aanbiedingen en acties. Al vanaf €50 word je bestelling gratis verstuurd. Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwtjes, wekelijks nieuwe scherpe aanbiedingen ontvangen en gebruik maken van speciale acties? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief.
Lees meer