Herkomst van Gamay Noir à Jus Blanc
De Gamay Noir à Jus Blanc is een paars-blauw druivenras uit het gebied naast de Bourgogne in Frankrijk genaamd Beaujolais, waar het grootste gedeelte van de wijnen met deze druif wordt geproduceerd (ongeveer 75% van de wereldproductie). De druif vindt zijn origine in een dorpje ten zuiden van Beaune, Frankrijk; Gamay, waar de druif zijn naam aan te danken heeft. De teelt en cultivatie van het druivenras gaat zover terug als de 15e eeuw en is ook terug te vinden in de Loire in Frankrijk én ander edelen van de wereld als Canada, New Zeeland en De Verenigde Staten.
De uitgebreide benaming van het druivenras, Gamay Noir à Jus Blanc, is een knipoog naar het paars-blauwe (noir) uiterlijk van de druif en zijn wit-gekleurde (blanc) vruchtvlees en sap.
Kenmerken van Gamay Noir à Jus Blanc
De wijnen gemaakt van de Gamay Noir à Jus Blanc druif, zijn geliefd vanwege de vele florale (bloemige) aroma's die in de wijnen voortkomen. De wijn heeft naast een lichte body ook veelal smaken van rood fruit zoals kersen, blauwe bessen, frambozen en aardbeien. Naast het fruitige karakter van de wijn, geeft de druif vaak een wat mineraal-achtige toon aan de wijn. Denk hier bijvoorbeeld aan tonen als steen, krijt en aarde. Verder wordt de wijn als droog gezien, met weinig tannines en een hoog gehalte aan zuur. Het zuurgehalte wordt in sommige gebieden daarom ook beïnvloed, door de gewassen op aarde te planten met een hogere aciditeit.
Wijn-Spijs Combinaties met Gamay Noir à Jus Blanc
Door de lichte en simpele body van de wijnen geproduceerd met de Gamay druif, zijn deze vaak perfect voor een warme zomeravond en eenvoudig te combineren met gerechten.
Denk bijvoorbeeld aan licht, wit vlees als kalkoen of kip, maar ook aan vis als zalm of tonijn! Ook combineert de wijn goed met kaas als Brie en Camembert én wat zuurdere kazen als Feta, om de aciditeit van de wijn te complimenteren.