• Gratis verzending in 🇳🇱 vanaf Ä 50,-
  • Persoonlijke service
  • Bestellen per fles
  • Veilig betalen

Informatie over rosť

Rosé

De vinificatie van rosé lijkt erg op die van witte wijn, waarbij de schil van de blauwe druif kleur afgeeft aan de most. Er zijn verschillende methodes om rosé te maken, die per gebied en per land kunnen verschillen.

De gebruikelijkste methode is het kort laten meegisten van gekneusde blauwen druiven. Soms duurt dit maar 8 tot maximaal 24 uur. Dit volstaat om uiteindelijk de wijn mooi roze te laten kleuren en om genoeg geur- en smaakstoffen in de wijn te krijgen. Daarna laat de wijnboer het gekleurde sap aflopen (ook wel bloeden genoemd) en verder vergisten.

Een andere toegepaste methode is om de gekneusde blauwe druiven, na het ontstelen, met pitten en schillen een dag of 2 te laten weken. De schillen geven hierbij hun kleurstof af aan de most. Deze kleurt dan lichtroze. Na de persing laat de wijnboer het sap vergisten, op dezelfde manier zoals dat ook bij witte wijn gebruikelijk is.
Ook het gezamenlijk laten vergisten van blauwe en witte druiven wordt toegepast om rosé te maken. Belangrijk om te weten is dat het bereiden van rosé als “blend” van reeds bereide witte en rode wijn verboden is in Europa. De enige uitzondering hierop vormt de champagne rosé. Buiten Europa is het wel toegestaan om uit witte en rode wijn rosé te vervaardigen.)

Tot slot bestaat er nog persrosé, dit is rosé die verkregen wordt uit 2 persingen. De eerste persing geeft vrijwel kleurloos sap, het sap van de tweede persing is lichtroze. Na de tweede persing laat men het mengsel van de twee sappen samen vergisten.

De vergisting (fermentatie) vindt plaats bij lage temperaturen (tussen de 14 a 18 graden). Hierdoor blijven de frissen zuren en fruitige aroma’s behouden. De gisting neemt in totaal 3 tot maximal 8 dagen in beslag, waarna de wijn kan worden geklaard en gefilterd. De meeste rosés worden gelagerd op RVS tanks, een enkele rosé ligt korte tijd op eikenhouten vat.

De kleur van rosé varieert van licht (zalm)roze, vaak met een grijze gloed (een gris) tot een diepe oranje kleur.
De smaak varieert van fris fruitig tot zoet. Uiteinde bepaalt u als wijnliefhebber zelf waar uw keuze naar uit gaat, want smaken verschillen!

De productie van roséwijnen, welke 10% van de wereldwijde wijnproductie bedraagt, wordt over vele wijnstreken over de gehele wereld geproduceerd. Frankrijk (Provence) is hierbij de hoofdproducten van rosé. Maar daarnaast ook vele andere landen zoals Spanje, Duitsland en Chili. In Spanje wordt vooral in de streken Navarra en in de Penedès roséwijn gemaakt.

Ons aanbod rosés wordt met zorg voor u samengesteld.  Bekijk hier ons aanbod van rosés, onder andere uit de landen Frankrijk (Provence), Spanje, Italië, Portugal en Zuid-Afrika.