Wijnselectiehulp
Kleur:
Land:
Streek:
Druif:
Smaak:
Wijnhuis:
Prijs:
Altijd op de hoogte
Wilt u door ons op de hoogte gehouden worden van onze acties en nieuwtjes?
Schrijf u hieronder in voor onze nieuwsbrief.
Wijn bij mosselen
Het mosselseizoen is weer begonnen! Mosselen zijn beschikbaar van juli tot april. Van mei t/m juni zijn er nauwelijks mosselen te krijgen omdat ze zich dan voortplanten en de kwaliteit van de mosselen dan een stuk minder is.
Mosselen zijn erg geschikt om met wijn te bereiden. Op een traditionele manier bereid met een groente bouquet en witte wijn blijft altijd erg smakelijk. BIj deze combinatie blijft de authentieke smaak van de mosselen mooi overeind. Omdat een mossel snel alle geur- en smaakstoffen opneemt van de ingrediënten die je er in de pan aan toevoegt is het fijn als je de wijn die je erbij gaat drinken ook in de pan doet.
Mosselen zijn erg geschikt om met wijn te bereiden. Op een traditionele manier bereid met een groente bouquet en witte wijn blijft altijd erg smakelijk. BIj deze combinatie blijft de authentieke smaak van de mosselen mooi overeind. Omdat een mossel snel alle geur- en smaakstoffen opneemt van de ingrediënten die je er in de pan aan toevoegt is het fijn als je de wijn die je erbij gaat drinken ook in de pan doet.
Bij een traditionele bereiding met ui, wortel, prei, bleekselderij en peterselie past een frisse, zachte witte wijn prima. Denk bijvoorbeeld aan onze op vat gerijpte sauvignon blanc van Alceño, of de weisser burgunder van Weingut Knewitz.
Persoonlijk vind ik een pittigere bereiding altijd erg lekker. Met een spaans pepertje, knoflook en chorizo. Een licht gekoelde rode wijn doet het dan prima. Bij deze Spaanse variant kies ik het liefst voor een lichtere rode wijn zoals de pinot noir van Esk Valley of Salcuta Epizod Pinot Noir.
Andere bereidingen en supplementen bij je mosselgerechten
Serveer je de mosselen met frietjes en sausjes? Kies dan voor een wat vollere, vettige wijn zoals een Meursault. Deze houtgelagerde Bourgogne chardonnay heeft een boterachtige smaak en combineert mooi met de sausjes. Wil je iets minder over de top en zoek je een chardonnay die iets vriendelijker geprijsd is? Ook die hebben we voor je, zoals de Louisvale Premium Chardonnay uit Zuid-Afrika.
Naast de wijnen die ik hierboven genoemd heb, zijn er natuurlijk ook wat meer droog frisse, ziltige varianten. Het droog, frisse karakter van de Vinho Verde van Aveleda bijvoorbeeld. En onze Astobiza Txakoli, gemaakt van hondarrabi zuri en hondarrabi. Deze wijn is afkomstig uit Chacoli, wat ligt in het uitsterste puntje van het noord-westen van Baskenland. Typisch aan deze wijn is de ziltigheid die te danken is aan de invloed van de Atlantische Oceaan. Deze wijnen combineren mooi met een verfijnde, licht pikante bereiding van mosselen.

Persoonlijk vind ik een pittigere bereiding altijd erg lekker. Met een spaans pepertje, knoflook en chorizo. Een licht gekoelde rode wijn doet het dan prima. Bij deze Spaanse variant kies ik het liefst voor een lichtere rode wijn zoals de pinot noir van Esk Valley of Salcuta Epizod Pinot Noir.
Serveer je de mosselen met frietjes en sausjes? Kies dan voor een wat vollere, vettige wijn zoals een Meursault. Deze houtgelagerde Bourgogne chardonnay heeft een boterachtige smaak en combineert mooi met de sausjes. Wil je iets minder over de top en zoek je een chardonnay die iets vriendelijker geprijsd is? Ook die hebben we voor je, zoals de Louisvale Premium Chardonnay uit Zuid-Afrika.
Naast de wijnen die ik hierboven genoemd heb, zijn er natuurlijk ook wat meer droog frisse, ziltige varianten. Het droog, frisse karakter van de Vinho Verde van Aveleda bijvoorbeeld. En onze Astobiza Txakoli, gemaakt van hondarrabi zuri en hondarrabi. Deze wijn is afkomstig uit Chacoli, wat ligt in het uitsterste puntje van het noord-westen van Baskenland. Typisch aan deze wijn is de ziltigheid die te danken is aan de invloed van de Atlantische Oceaan. Deze wijnen combineren mooi met een verfijnde, licht pikante bereiding van mosselen.