Wijnselectiehulp
Kleur:
Land:
Streek:
Druif:
Smaak:
Wijnhuis:
Prijs:
Altijd op de hoogte
Wilt u door ons op de hoogte gehouden worden van onze acties en nieuwtjes?
Schrijf u hieronder in voor onze nieuwsbrief.
Rode Wijn van € 12,- tot € 20,-
Rode wijn wordt gemaakt van het kleurige sap van blauwe druiven waarbij door middel van een natuurlijk gestart gistingsproces suikers worden omgezet in alcohol. Gemakkelijk gezegd, maar niet zo gemakkelijk gedaan! Rode wijn maken is een ingewikkeld proces en afhankelijk van wat de wijnmaker met zijn stijl voor ogen heeft ontstaat er ontzettend veel variatie in stijlen rode wijn. Moeilijk om te kiezen welke rode wijn voor u geschikt is? Wij helpen graag!

Kleurenstoffen & druivenschillen
Rode wijn krijgt zijn kleur van de druivenschillen. De schil bevat kleurstoffen; ook wel anthocyanen genoemd. Door deze te laten meeweken en meegisten krijgt het sap een mooie rode kleur. Maar het ene rood is het andere niet! De ene druif geeft nou eenmaal meer kleurstoffen af dan de andere. Neem nou bijvoorbeeld de schilletjes van de pinot noir druif, die zijn heel licht van kleur. De wijnen die hiervan gemaakt worden kleuren licht en zijn transparant. Denk maar eens aan al die mooie Bourgogne wijnen, of die sappige spätburgunders uit onder andere Duitsland en Oostenrijk. Druiven als syrah, grenache, tinta roriz en touriga nacional zijn druiven die ontzettend veel kleurstoffen bevatten en daardoor donkere, intense wijnen leveren. De laatste 2 druiven zijn authentieke Portugese druiven waar ook Port van van gemaakt wordt, maar ook steeds vaker heerlijke droge Portugese rode wijnen.Rode kwaliteitswijnen
Wereldwijd zijn er duizenden verschillende blauwe druivenrassen. Bij veel mensen doen de rassen cabernet sauvignon, merlot, syrah, tempranillo en pinot noir wel een belletje rinkelen. Vaak zien we ook dat bepaalde rassen ineens erg populair zijn; op dit moment is de uit Italië afkomstige primitivo (di Manduria) druif onwijs populair. Ook een minder bekend ras als susumaniello wint terrein. Beide druiven leveren donkere, intense wijnen op die heerlijk smaken bij roodvlees gerechten en stevige pastagerechten.De uiteindelijke kwaliteit van de rode wijn hangt sterk af van de kwaliteit van de druiven én het talent van de wijnmaker. Zodra de wijnboer in de wijngaard de druiven rijp genoeg vindt, worden de druiven met zorg geoogst en overgebracht naar de wijnkelder. Ter plekke worden de druiven gesorteerd en worden vuiltjes en dingetjes die er niet in horen verwijderd. De wijn dient natuurlijk zo zuiver mogelijk gemaakt te worden en het ontstaan van rare bijsmaken moet worden voorkomen. De wijnmaker bepaalt ook of de steeltjes mee gaan in de gistkuip. In de steeltjes zitten, net als in de pitjes en de schil van de druif, tannines.
Als de druiven zelf genoeg bitters bevatten zullen de druiven worden ontsteeld, wat meestal het geval is. Na het kneuzen van de druiven start onmiddellijk een gistingsproces (fermentatie), waarbij de aanwezige suikers worden omgezet in alcohol, een beetje koolzuurgas en wat bijproducten. Bij droge rode wijn worden nagenoeg alle suikers vergist, dit in tegenstelling tot een zoete rode wijn. Hier blijven wat restsuikers achter in het sap, wat de wijn een natuurlijk zoete smaak geeft.
Bij het maken van rode wijn gisten altijd de schilletjes mee en wordt er pas na de gisting geperst. Door het gistingsproces en het ontstane koolzuurgas komt de massa (de 'hoed') boven drijven. Om de rode wijn meer kleur en smaak te geven wordt het sap regelmatig over deze hoed gepompt (dit proces wordt remontage genoemd). De tijd die totale gistingsperiode het en rondpompen van het sap inneemt is sterk afhankelijk van de stijl wijn die wijnmaker voor ogen heeft. Dit varieert van 2 dagen tot 14 dagen. Na dit proces kan de jonge wijn verder rijpen. De wijnmaker heeft de keuze uit grote, kleine, nieuwe of gebruikte, Amerikaans of Franse eiken vaten, maar ook RVS tanks of betonnen vaten behoren tot de mogelijkheden. Uiteraard heeft het soort vat dat gebruikt wordt en de periode dat de wijn rijpt, grote invloed op de aroma’s die in de wijn tot ontwikkeling komen.