• Gratis levering in NL v.a. €50
  • Persoonlijke service
  • Bestellen per fles
  • Veilig betalen
Wijnselectiehulp
Kleur:
Land:
Streek:
Druif:
Smaak:
Wijnhuis:
Prijs:
Altijd op de hoogte
Wilt u door ons op de hoogte gehouden worden van onze acties en nieuwtjes?
Schrijf u hieronder in voor onze nieuwsbrief.

Rode Wijn, Beaujolais

Rode wijn wordt gemaakt van het kleurige sap van blauwe druiven waarbij door middel van een natuurlijk gestart gistingsproces suikers worden omgezet in alcohol. Gemakkelijk gezegd, maar niet zo gemakkelijk gedaan! Rode wijn maken is een ingewikkeld proces en afhankelijk van wat de wijnmaker met zijn stijl voor ogen heeft ontstaat er ontzettend veel variatie in stijlen rode wijn. Moeilijk om te kiezen welke rode wijn voor u geschikt is? Wij helpen graag! 
Lees meer
Beaujolais Villages
Frankrijk
€ 13.49

Kleurenstoffen & druivenschillen

Rode wijn krijgt zijn kleur van de druivenschillen. De schil bevat kleurstoffen; ook wel anthocyanen genoemd. Door deze te laten meeweken en meegisten krijgt het sap een mooie rode kleur. Maar het ene rood is het andere niet! De ene druif geeft nou eenmaal meer kleurstoffen af dan de andere. Neem nou bijvoorbeeld de schilletjes van de pinot noir druif, die zijn heel licht van kleur. De wijnen die hiervan gemaakt worden kleuren licht en zijn transparant. Denk maar eens aan al die mooie Bourgogne wijnen, of die sappige spätburgunders uit onder andere Duitsland en Oostenrijk. Druiven als syrah, grenache, tinta roriz en touriga nacional zijn druiven die ontzettend veel kleurstoffen bevatten en daardoor donkere, intense wijnen leveren. De laatste 2 druiven zijn authentieke Portugese druiven waar ook Port van van gemaakt wordt, maar ook steeds vaker heerlijke droge Portugese rode wijnen.

Rode kwaliteitswijnen

Wereldwijd zijn er duizenden verschillende blauwe druivenrassen. Bij veel mensen doen de rassen cabernet sauvignon, merlot, syrah, tempranillo en pinot noir wel een belletje rinkelen. Vaak zien we ook dat bepaalde rassen ineens erg populair zijn; op dit moment is de uit Italië afkomstige primitivo (di Manduria) druif onwijs populair. Ook een minder bekend ras als susumaniello wint terrein. Beide druiven leveren donkere, intense wijnen op die heerlijk smaken bij roodvlees gerechten en stevige pastagerechten.

De uiteindelijke kwaliteit van de rode wijn hangt sterk af van de kwaliteit van de druiven én het talent van de wijnmaker. Zodra de wijnboer in de wijngaard de druiven rijp genoeg vindt, worden de druiven met zorg geoogst en overgebracht naar de wijnkelder. Ter plekke worden de druiven gesorteerd en worden vuiltjes en dingetjes die er niet in horen verwijderd. De wijn dient natuurlijk zo zuiver mogelijk gemaakt te worden en het ontstaan van rare bijsmaken moet worden voorkomen. De wijnmaker bepaalt ook of de steeltjes mee gaan in de gistkuip. In de steeltjes zitten, net als in de pitjes en de schil van de druif, tannines.

Als de druiven zelf genoeg bitters bevatten zullen de druiven worden ontsteeld, wat meestal het geval is. Na het kneuzen van de druiven start onmiddellijk een gistingsproces (fermentatie), waarbij de aanwezige suikers worden omgezet in alcohol, een beetje koolzuurgas en wat bijproducten. Bij droge rode wijn worden nagenoeg alle suikers vergist, dit in tegenstelling tot een zoete rode wijn. Hier blijven wat restsuikers achter in het sap, wat de wijn een natuurlijk zoete smaak geeft.

Bij het maken van rode wijn gisten altijd de schilletjes mee en wordt er pas na de gisting geperst. Door het gistingsproces en het ontstane koolzuurgas komt de massa (de 'hoed') boven drijven. Om de rode wijn meer kleur en smaak te geven wordt het sap regelmatig over deze hoed gepompt (dit proces wordt remontage genoemd). De tijd die totale gistingsperiode het en rondpompen van het sap inneemt is sterk afhankelijk van de stijl wijn die wijnmaker voor ogen heeft. Dit varieert van 2 dagen tot 14 dagen. Na dit proces kan de jonge wijn verder rijpen. De wijnmaker heeft de keuze uit grote, kleine, nieuwe of gebruikte, Amerikaans of Franse eiken vaten, maar ook RVS tanks of betonnen vaten behoren tot de mogelijkheden. Uiteraard heeft het soort vat dat gebruikt wordt en de periode dat de wijn rijpt, grote invloed op de aroma’s die in de wijn tot ontwikkeling komen.

Houtrijping rode wijnen

De rode wijnen in ons assortiment ondergaan vaak houtrijping, als dit het geval is, wordt dit duidelijk vermeld in de proefnotitie op de productinformatie pagina, zoals bijvoorbeeld bij de 1924 Bourbon Barrel Aged Double Black Cabernet Sauvignon

Online rode wijn bestellen

Wil je graag online rode wijn bestellen? Rode wijn is er in allerlei smaakstijlen. Van fruitig, soepel, tot stevig, vol en vlezig. Bij Werkhovin Wijnkopers vind je een groot assortiment rode wijnen voor elk budget. Gebruik de wijnselectiehulp en vind de wijn die je zoekt. Niet gevonden wat je zoekt? Neem dan gewoon contact met ons op, want dan krijg je telefonisch persoonlijk advies. Ben je in de buurt van Kerkdriel? Kom dan gezellig langs in onze winkel en proef voor je aankoop de wijn van je keuze. Zo gemakkelijk gaat dat!
In de Beaujolais vinden we voor rood en rosé maar één druif, dat is de gamay noir à jus blanc. Er zijn veel kwaliteitsverschillen in de Beaujolais. De meeste Beaujolaiswijnen zijn op hun best als ze jong zijn en op keldertemperatuur worden gedronken.
In totaal kent deze wijnstreek 96 gemeenten waar onder de appellatie Beaujolais wijn gemaakt kan worden. Het merendeel van deze gemeente liggen er 11 in het Saône-et-Loire departement, waaronder Chasselas en Saint-Vérand. De andere gemeente behoren tot het departement Rhône.
Het aantal appellaties is 12 die onderverdeeld zijn Beaujolais, Beaujolais-Villages en 10 Cru's. Appellation Beaujolais  De dorpen waar de wijnen vandaan komen liggen vooral in het zuiden en het oosten van het Beaujolaisgebied. De bodemsamenstelling is gevarieerd met zand, klei en kalk. Een klein beetje wit (chardonnay) en rosé, maar de grote plas is rood.


Appellation Beaujolais Supérieure 

De Supérieure komt eveneens uit het zuiden en moet één procent meer alcohol bevatten dan de gewone appellation.

Appellation Beaujolais Blanc 

Dit wordt wel de vergeten wijn van de Beaujolais genoemd, vanwege de relatieve onbekendheid. Toch produceert men van chardonnay hier ruim anderhalf miljoen flessen. Het zijn wijnen met subtiele bloemaroma`s, zachte fruitsmaken van citrusvruchten en rijp geel fruit.

Appellation-Beaujolais-Villages

Het noorden van de streek maakt wijnen onder de naam Beaujolais-Villages. Deze gemeente appellations zijn bestemd voor de wijnen die beter zijn dan de gewone Beaujolais. Over het algemeen zijn de wijnen voller en ronder dan de gewone Beaujolais.

Crus de Beaujolais

De Crus van de Beaujolais liggen allen in het noordelijk deel van de Beaujolais. De bodem bevat hier graniet en granietgruis en daar voelt de gamay zich thuis. Het zijn allemaal rode wijnen met een alcoholgehalte van minimaal 10,5%.
 

Saint-Amour

De bodem bestaat uit graniet met klei en leisteen. De wijnen gemaakt volgens moderne vinificatie zijn soepel, fruitig en plezierig, deze binnen twee jaar drinken. Via de traditionele methode zijn de wijnen veel steviger en voller met een opleg tussen vier en acht jaar na de oogst. Drinktemperatuur 13˚C.

Juliénas

De gemeente dankt zijn naam aan Julius Ceasar. De bodem bestaat uit leisteen, graniet en leem. De wijngaarden zijn gelegen tussen 130 meter en 430 meter boven de zeespiegel. Uit Juliénas komen wijnen, die opvallen door hun vlezige smaak, stevigheid en rode vruchten. De Juliénas kan gemakkelijk een jaar of vijf oud worden. Drinktemperatuur 13˚C.

Chénas

De naam Chénas is afgeleid van Chêne, hetgeen eik betekent. In het gebied van de Beaujolais groeiden vroeger veel eiken. Op een bodem van graniet, granietgruis en kiezelhoudende klei staan de wijnstokken aangeplant. Men maakt hier dieprode, gestructureerde wijnen, die makkelijk vier à vijf jaar kunnen ouderen. Drinktemperatuur 14˚C.

Moulin-à-Vent

Moulin-à-Vent is vernoemd naar een windmolen uit het dorpje Thorins. De oppervlakte bedraagt 610 ha met een roze granieten bodem, waarin zich lagen mangaan bevinden. Mangaan zorgt voor het specifieke karakter van de wijn. De Moulin-à-Vent is bij uitstek een bewaarwijn met in goede jaren een oplegpotentie van tien jaar. Het is een krachtige, geurige wijn met een volle smaak, die aan de noordelijke gelegen Bourgognes doet denken. Drinktemperatuur 14˚C.

Fleurie

Van een vrijwel roze gekleurde granieten bodem komen heerlijke wijnen. Uit deze gemeente komen de elegantste, bouquet rijkste en fruitigste wijnen van alle crus. Ze wordt wel als de meest vrouwelijke van alle crus beschouwd. Na twee jaar volledig op dronk. Drinktemperatuur 13˚C.

Chiroubles

De wijngaarden liggen tussen 250 en 450 meter boven zeeniveau op steile hellingen. De totale oppervlakte met wijnstokken bedraagt 320 ha. De zanderige bodem is afkomstig van de erosie van de rotsen. De geur zit vol rode vruchtjes en de smaak is sappig, licht en teer. De Chiroubles behoort jong te worden gedronken op een temperatuur van 12˚C.

Morgon

De wijnstokken staan op een rotsachtige bodem met brokkelig leisteen en vulkanisch gesteente. De bodemstructuur van de Morgon beïnvloedt het karakter van deze cru sterk. Aroma’s van kersen en pruimen gaan samen met een volle stevige smaak. Zonder problemen kan men een Morgon vier tot zes jaar bewaren. Drinktemperatuur 13˚C.

Régnié

Het gebied waar vanaf 1988 de Appellation Régnié geldt, spreidt zich uit over twee gemeenten, Régnié en Durette. De wijngaarden met een granieten ondergrond rijk aan mineralen liggen op een hoogte van 350 meter. Het is een zeer plezierige, fruitvolle wijn met aroma’s van bramen en frambozen. Drinktemperatuur 12˚C.

Brouilly

De wijnen komen uit zes gemeenten, die aan de voet liggen van de berg Brouilly. De bodem bestaat uit graniet gemengd met alluviale grond. De wijn is fruitvol met een warme kersensmaak. Na twee jaar is deze wijn op dronk. Drinktemperatuur 12˚C.

Côte de Brouilly

Dit zijn de wijngaarden gelegen op de flanken van de Mont Brouilly. De steile hellingen bestaan uit graniet en leisteen. De druiven krijgen veel zon, wat tot uiting komt in het volle karakter van de wijn. De smaak is daarnaast elegant en levendig. Drinktemperatuur 13˚C.
Druiven
Je cookievoorkeuren
Werkhovin.nl gebruikt cookies voor optimaal website gebruik en social-media -en adverteer doeleinden. Cookies van derden worden gebruikt voor social media functionaliteiten en gepersonaliseerde advertenties. Voor meer info kan je het privacy beleid lezen. We gaan ervan uit dat je akkoord gaat als je onze website blijft gebruiken.