• Gratis levering in NL v.a. €50
  • Persoonlijke service
  • Bestellen per fles
  • Veilig betalen
Wijnselectiehulp
Kleur:
Land:
Streek:
Druif:
Smaak:
Wijnhuis:
Prijs:
Altijd op de hoogte
Wilt u door ons op de hoogte gehouden worden van onze acties en nieuwtjes?
Schrijf u hieronder in voor onze nieuwsbrief.

Rode Wijn, Bourgogne

Rode wijn wordt gemaakt van het kleurige sap van blauwe druiven waarbij door middel van een natuurlijk gestart gistingsproces suikers worden omgezet in alcohol. Gemakkelijk gezegd, maar niet zo gemakkelijk gedaan! Rode wijn maken is een ingewikkeld proces en afhankelijk van wat de wijnmaker met zijn stijl voor ogen heeft ontstaat er ontzettend veel variatie in stijlen rode wijn. Moeilijk om te kiezen welke rode wijn voor u geschikt is? Wij helpen graag! 
Lees meer
Bourgogne Pinot Noir Domaine Seguin-Manuel
Frankrijk
€ 23.99
Nuits-Saint-Georges 'Vieilles Vignes' AOC Domaine Seguin-Manuel
Frankrijk
Volnay 'Vieilles Vignes' AOC Domaine Seguin-Manuel
Frankrijk
€ 51.99

Kleurenstoffen & druivenschillen

Rode wijn krijgt zijn kleur van de druivenschillen. De schil bevat kleurstoffen; ook wel anthocyanen genoemd. Door deze te laten meeweken en meegisten krijgt het sap een mooie rode kleur. Maar het ene rood is het andere niet! De ene druif geeft nou eenmaal meer kleurstoffen af dan de andere. Neem nou bijvoorbeeld de schilletjes van de pinot noir druif, die zijn heel licht van kleur. De wijnen die hiervan gemaakt worden kleuren licht en zijn transparant. Denk maar eens aan al die mooie Bourgogne wijnen, of die sappige spätburgunders uit onder andere Duitsland en Oostenrijk. Druiven als syrah, grenache, tinta roriz en touriga nacional zijn druiven die ontzettend veel kleurstoffen bevatten en daardoor donkere, intense wijnen leveren. De laatste 2 druiven zijn authentieke Portugese druiven waar ook Port van van gemaakt wordt, maar ook steeds vaker heerlijke droge Portugese rode wijnen.

Rode kwaliteitswijnen

Wereldwijd zijn er duizenden verschillende blauwe druivenrassen. Bij veel mensen doen de rassen cabernet sauvignon, merlot, syrah, tempranillo en pinot noir wel een belletje rinkelen. Vaak zien we ook dat bepaalde rassen ineens erg populair zijn; op dit moment is de uit Italië afkomstige primitivo (di Manduria) druif onwijs populair. Ook een minder bekend ras als susumaniello wint terrein. Beide druiven leveren donkere, intense wijnen op die heerlijk smaken bij roodvlees gerechten en stevige pastagerechten.

De uiteindelijke kwaliteit van de rode wijn hangt sterk af van de kwaliteit van de druiven én het talent van de wijnmaker. Zodra de wijnboer in de wijngaard de druiven rijp genoeg vindt, worden de druiven met zorg geoogst en overgebracht naar de wijnkelder. Ter plekke worden de druiven gesorteerd en worden vuiltjes en dingetjes die er niet in horen verwijderd. De wijn dient natuurlijk zo zuiver mogelijk gemaakt te worden en het ontstaan van rare bijsmaken moet worden voorkomen. De wijnmaker bepaalt ook of de steeltjes mee gaan in de gistkuip. In de steeltjes zitten, net als in de pitjes en de schil van de druif, tannines.

Als de druiven zelf genoeg bitters bevatten zullen de druiven worden ontsteeld, wat meestal het geval is. Na het kneuzen van de druiven start onmiddellijk een gistingsproces (fermentatie), waarbij de aanwezige suikers worden omgezet in alcohol, een beetje koolzuurgas en wat bijproducten. Bij droge rode wijn worden nagenoeg alle suikers vergist, dit in tegenstelling tot een zoete rode wijn. Hier blijven wat restsuikers achter in het sap, wat de wijn een natuurlijk zoete smaak geeft.

Bij het maken van rode wijn gisten altijd de schilletjes mee en wordt er pas na de gisting geperst. Door het gistingsproces en het ontstane koolzuurgas komt de massa (de 'hoed') boven drijven. Om de rode wijn meer kleur en smaak te geven wordt het sap regelmatig over deze hoed gepompt (dit proces wordt remontage genoemd). De tijd die totale gistingsperiode het en rondpompen van het sap inneemt is sterk afhankelijk van de stijl wijn die wijnmaker voor ogen heeft. Dit varieert van 2 dagen tot 14 dagen. Na dit proces kan de jonge wijn verder rijpen. De wijnmaker heeft de keuze uit grote, kleine, nieuwe of gebruikte, Amerikaans of Franse eiken vaten, maar ook RVS tanks of betonnen vaten behoren tot de mogelijkheden. Uiteraard heeft het soort vat dat gebruikt wordt en de periode dat de wijn rijpt, grote invloed op de aroma’s die in de wijn tot ontwikkeling komen.

Houtrijping rode wijnen

De rode wijnen in ons assortiment ondergaan vaak houtrijping, als dit het geval is, wordt dit duidelijk vermeld in de proefnotitie op de productinformatie pagina, zoals bijvoorbeeld bij de 1924 Bourbon Barrel Aged Double Black Cabernet Sauvignon

Online rode wijn bestellen

Wil je graag online rode wijn bestellen? Rode wijn is er in allerlei smaakstijlen. Van fruitig, soepel, tot stevig, vol en vlezig. Bij Werkhovin Wijnkopers vind je een groot assortiment rode wijnen voor elk budget. Gebruik de wijnselectiehulp en vind de wijn die je zoekt. Niet gevonden wat je zoekt? Neem dan gewoon contact met ons op, want dan krijg je telefonisch persoonlijk advies. Ben je in de buurt van Kerkdriel? Kom dan gezellig langs in onze winkel en proef voor je aankoop de wijn van je keuze. Zo gemakkelijk gaat dat!
Het gehele gebied ligt op de grens van een landklimaat. Dat betekent een tamelijk droge zomer, een milde herfst en vaak een strenge winter. In het voorjaar vormen vorst en hagelbuien een groot gevaar voor de wijnstokken. Naar het zuiden toe wordt het klimaat wat milder.
In Bourgondië staan de druivenstokken op bodems met kalk, klei-kalk, rode leem, mergel, kiezel en zand. Het klimaat en de diverse bodems zijn zeer geschikt voor chardonnay en pinot noir. Andere rassen die staan aangeplant zijn: aligoté, pinot blanc, pinot gris en gamay noir à jus blanc. 


Druivenrassen in de Bourgogne


Pinot Noir

Deze wordt gezien als de druif waar de mooiste rode Bourgognes van worden gemaakt. Pinot Noir is een zeer gevoelige druif, die snel wordt aangetast door ziektes. De compacte trossen hebben veel aandacht en verzorging nodig, maar samen met de grote vakbekwaamheid van de wijnboer kan dit leiden tot een voortreffelijk product. 


Gamay Noir à Jus Blanc

De gamaydruif doet het vooral goed in de zuidelijke delen van de Bourgogne. In de Mâconnais en de Beaujolais worden er gulle, fruitige wijnen van gemaakt. 


Chardonnay

Dit druivenras, dat bijna 14.000 ha in beslag neemt heeft alles mee. Het is een sterk ras, is gemakkelijk te telen en gedijt uitstekend op kalkhoudende grond. Chardonnay kan in zijn jeugd al heel lekker smaken, maar is ook zeer geschikt om te laten vergisten en lageren op eiken vaten. Deze wijnen geven pas na enkele jaren hun smaakpalet vrij.


Aligoté

De aligoté brengt lichte en fruitige wijnen met een vrij hoog zuurgehalte. Ze behoren jong gedronken te worden.


Bourgogne in cijfers samengevat: 

•    Totale oppervlakte aan wijnstokken: 29.395 hectare
•    Productie 192 miljoen fles, waarvan 65% wit
•    3659 domaines, waarvan er 1300 zelf bottelen
•    268 handelshuizen
•    130 courtiers (handelshuizen)
•    4% Franse productie
•    Export ligt rond de 48%
Seguin Manuel Bourgogne Chardonnay en Pinot Noir
Wijngaarden Côte de Beaune

Côte d’Or

De wijnen uit de Côte d’Or hebben een grote bekendheid in de wijnwereld. Er zijn twee vertalingen van het begrip Côte d’Or. De meest gangbare is: "gouden heuvelrij". Een andere uitleg is dat d’Or staat voor Oriëntal, in het Frans betekent dit oostelijk. Dit zou dan slaan op de ligging van de wijngaarden aan de oostzijde, waar ze maximaal van de zon kunnen profiteren. De met wijnstokken aangeplante heuvels strekken zich kilometers lang uit tussen Dijon en Maranges op een hoogte tot 350 meter. De Côte d’Or wordt verdeeld in de twee gebieden Côte de Nuits en Côte de Beaune. 

Côte de Nuits 

De hellingen liggen op het oosten, de bodem bestaat uit kalksteen, klei, rode leem en mergel. De wijngaarden zijn grotendeels aangeplant met pinot noir. Hiervan worden wijnen gemaakt volgens de traditionele vinificatie. De rijping van de wijnen vindt plaats op vaten van eikenhout met een inhoud van 228 liter, de zogeheten pièces. Over het algemeen zijn deze Bourgogne wijnen geschikt voor opleg en kunnen ze gemakkelijk enkele jaren tot tientallen jaren oud worden. 

Bekende appellaties van Côte de Nuits zijn onder andere Gevrey-Chambertin, Morey-Saint-Denis, Vougeot, Vosne-Romanée en Nuits-Saint-Georges. 

Côte de Beaune

De Côte de Beaune begint bij Ladoix en eindigt voorbij Santenay. De hellingen waar de wijnstokken op staan zijn vooral naar het oosten gericht. In Côte de Beaune worden zowel rode als witte wijnen geproduceerd op een bodem waarin kiezel, klei, mergel en kalksteen zit. Deze bodem is uitermate geschikt voor de aanplant van de pinot noir en chardonnay. 

In dit gedeelte van de Bourgogne vinden we klinkende namen binnen de appellaties zoals Aloxe-Corton, Pommard, Pernand-Vergelesses, Pouilly-Fuissé en natuurlijk Meursault. 

Classificatie Bourgogne wijnen

Door velen wordt de Bourgogne gezien als een gecompliceerde wijnstreek. Toch is de opbouw vrij strak geregeld en onderscheiden we 4 niveau's: regionaal, gemeentelijk (zoals Vosne-Romanée in de Côte de Nuits, de Premiers Crus (zoals Meursault in de Côte de Beaune) en de Grand Crus (zoals Corton-Charlemagne in Côte de Beaune). Op de fles vinden we de volgende termen terug:
  • Appellation Régionale, geldend voor meer dan de helft van alle Bourgogne wijnen
  • Appellation Crémant De Bourgogne voor mousserende wijnen
  • Appellation Village of  Communale, bijvoorbeeld Appellation Beaune Contrôlé
  • Appellation Village met naam wijngaard , bijvoorbeeld Appellation Beaune Grèves Contrôlée
  • Appellation Premier Cru, bijvoorbeeld Appellation Beaune Grèves Premier Cru Contrôlée
  • Appellation Grand Cru zoals Appellation Contrôlée Clos de Tart
Je cookievoorkeuren
Werkhovin.nl gebruikt cookies voor optimaal website gebruik en social-media -en adverteer doeleinden. Cookies van derden worden gebruikt voor social media functionaliteiten en gepersonaliseerde advertenties. Voor meer info kan je het privacy beleid lezen. We gaan ervan uit dat je akkoord gaat als je onze website blijft gebruiken.