• Gratis levering in NL v.a. €50
  • Persoonlijke service
  • Bestellen per fles
  • Veilig betalen
Wijnselectiehulp
Kleur:
Land:
Streek:
Druif:
Smaak:
Wijnhuis:
Prijs:
Altijd op de hoogte
Wilt u door ons op de hoogte gehouden worden van onze acties en nieuwtjes?
Schrijf u hieronder in voor onze nieuwsbrief.

Rode Wijn, Australië

Rode wijn wordt gemaakt van het kleurige sap van blauwe druiven waarbij door middel van een natuurlijk gestart gistingsproces suikers worden omgezet in alcohol. Gemakkelijk gezegd, maar niet zo gemakkelijk gedaan! Rode wijn maken is een ingewikkeld proces en afhankelijk van wat de wijnmaker met zijn stijl voor ogen heeft ontstaat er ontzettend veel variatie in stijlen rode wijn. Moeilijk om te kiezen welke rode wijn voor u geschikt is? Wij helpen graag! 
Lees meer
Langmeil Steadfast Shiraz Cabernet
Australië
€ 9.95
Langmeil Three Gardens Shiraz Mataro Grenache
Australië
€ 11.95
Langmeil Valley Floor Shiraz
Australië
€ 15.45

Kleurenstoffen & druivenschillen

Rode wijn krijgt zijn kleur van de druivenschillen. De schil bevat kleurstoffen; ook wel anthocyanen genoemd. Door deze te laten meeweken en meegisten krijgt het sap een mooie rode kleur. Maar het ene rood is het andere niet! De ene druif geeft nou eenmaal meer kleurstoffen af dan de andere. Neem nou bijvoorbeeld de schilletjes van de pinot noir druif, die zijn heel licht van kleur. De wijnen die hiervan gemaakt worden kleuren licht en zijn transparant. Denk maar eens aan al die mooie Bourgogne wijnen, of die sappige spätburgunders uit onder andere Duitsland en Oostenrijk. Druiven als syrah, grenache, tinta roriz en touriga nacional zijn druiven die ontzettend veel kleurstoffen bevatten en daardoor donkere, intense wijnen leveren. De laatste 2 druiven zijn authentieke Portugese druiven waar ook Port van van gemaakt wordt, maar ook steeds vaker heerlijke droge Portugese rode wijnen.

Rode kwaliteitswijnen

Wereldwijd zijn er duizenden verschillende blauwe druivenrassen. Bij veel mensen doen de rassen cabernet sauvignon, merlot, syrah, tempranillo en pinot noir wel een belletje rinkelen. Vaak zien we ook dat bepaalde rassen ineens erg populair zijn; op dit moment is de uit Italië afkomstige primitivo (di Manduria) druif onwijs populair. Ook een minder bekend ras als susumaniello wint terrein. Beide druiven leveren donkere, intense wijnen op die heerlijk smaken bij roodvlees gerechten en stevige pastagerechten.

De uiteindelijke kwaliteit van de rode wijn hangt sterk af van de kwaliteit van de druiven én het talent van de wijnmaker. Zodra de wijnboer in de wijngaard de druiven rijp genoeg vindt, worden de druiven met zorg geoogst en overgebracht naar de wijnkelder. Ter plekke worden de druiven gesorteerd en worden vuiltjes en dingetjes die er niet in horen verwijderd. De wijn dient natuurlijk zo zuiver mogelijk gemaakt te worden en het ontstaan van rare bijsmaken moet worden voorkomen. De wijnmaker bepaalt ook of de steeltjes mee gaan in de gistkuip. In de steeltjes zitten, net als in de pitjes en de schil van de druif, tannines.

Als de druiven zelf genoeg bitters bevatten zullen de druiven worden ontsteeld, wat meestal het geval is. Na het kneuzen van de druiven start onmiddellijk een gistingsproces (fermentatie), waarbij de aanwezige suikers worden omgezet in alcohol, een beetje koolzuurgas en wat bijproducten. Bij droge rode wijn worden nagenoeg alle suikers vergist, dit in tegenstelling tot een zoete rode wijn. Hier blijven wat restsuikers achter in het sap, wat de wijn een natuurlijk zoete smaak geeft.

Bij het maken van rode wijn gisten altijd de schilletjes mee en wordt er pas na de gisting geperst. Door het gistingsproces en het ontstane koolzuurgas komt de massa (de 'hoed') boven drijven. Om de rode wijn meer kleur en smaak te geven wordt het sap regelmatig over deze hoed gepompt (dit proces wordt remontage genoemd). De tijd die totale gistingsperiode het en rondpompen van het sap inneemt is sterk afhankelijk van de stijl wijn die wijnmaker voor ogen heeft. Dit varieert van 2 dagen tot 14 dagen. Na dit proces kan de jonge wijn verder rijpen. De wijnmaker heeft de keuze uit grote, kleine, nieuwe of gebruikte, Amerikaans of Franse eiken vaten, maar ook RVS tanks of betonnen vaten behoren tot de mogelijkheden. Uiteraard heeft het soort vat dat gebruikt wordt en de periode dat de wijn rijpt, grote invloed op de aroma’s die in de wijn tot ontwikkeling komen.

Houtrijping rode wijnen

De rode wijnen in ons assortiment ondergaan vaak houtrijping, als dit het geval is, wordt dit duidelijk vermeld in de proefnotitie op de productinformatie pagina, zoals bijvoorbeeld bij de 1924 Bourbon Barrel Aged Double Black Cabernet Sauvignon

Online rode wijn bestellen

Wil je graag online rode wijn bestellen? Rode wijn is er in allerlei smaakstijlen. Van fruitig, soepel, tot stevig, vol en vlezig. Bij Werkhovin Wijnkopers vind je een groot assortiment rode wijnen voor elk budget. Gebruik de wijnselectiehulp en vind de wijn die je zoekt. Niet gevonden wat je zoekt? Neem dan gewoon contact met ons op, want dan krijg je telefonisch persoonlijk advies. Ben je in de buurt van Kerkdriel? Kom dan gezellig langs in onze winkel en proef voor je aankoop de wijn van je keuze. Zo gemakkelijk gaat dat!
Australië maakt deel uit van het werelddeel Oceanië, waartoe ook Nieuw-Zeeland en Nieuw-Guinea behoren en ligt als een groot eiland in het zuidelijkste deel van de Grote (of Stille) Oceaan. Het is bijna niet voor te stellen, maar Australië is met haar landoppervlakte van ca. 8.5 miljoen km2 het kleinste continent en wordt onderverdeeld in een 7-tal staten: New-South-Wales met hoofdstad Canberra en het tot de verbeelding sprekende Sydney als de meest belangrijke steden, Victoria, Queensland, West-Australia, South-Australia en Tasmanië. 
 

Wijnhistorie van Australië

Het wijn avontuur van Australië begon aan het einde van 18e eeuw, toen de Engelse vloot aan wal kwam en de eerste wijnstok plantten. Op 24 januari 1791 werd er welgeteld twee trosjes druiven geoogst in de tuin van de gouverneur van Sydney. In de eerste helft van de 19e eeuw kwam de wijnbouw op gang, waarbij een grote rol bleek weggelegd voor de vele immigranten die hun weg hadden gevonden naar het land Down Under. De Italianen bevolkten de streek rond Riverland, terwijl veel Duitse immigranten te vinden waren in Barossa. Vanaf de 20e eeuw was South-Australia de belangrijkste wijn producerende staat van Australië, waarbij Barossa Valley het centrum vormde van de wijnhandel. 

Tegenwoordig is Australië als Nieuwe Wereld wijnland niet meer weg te denken. Jaarlijks worden er meer dan 17 miljoen flessen door Australië geëxporteerd naar Nederland. Waar laten we het toch allemaal! 
Wijnland Australië

Bodem en klimaat van Australië

De bodem van Australië is divers, variërend van zanderige bodems tot zware klei, maar het meest tot de verbeelding spreek toch wel de terra rossa bodem van Coonawarra. Deze gravelachtige grond ligt op een dikke laag kalksteen, wat de eigenschap heeft water lang te kunnen vasthouden. Het klimaat van Australië is warm, zonnig en droog. Met name het zuidelijk deel van Australië is erg geschikt voor wijnbouw. Vanwege grote droogte is irrigatie echter wel noodzaak, maar ook water is er schaars. Daarom wordt de irrigatie van de wijngaarden steeds vaker gereguleerd en is er een maximum verbonden aan het aantal liters dat men mag sproeien. Het veranderende klimaat dwingt wijnboeren steeds vaker richting koelere gebieden dichtbij zee of hoger gelegen heuvels. 
 

Druivenrassen Australië

Australië produceert op grote schaal wijnen van Europese druivenrassen in alle varianten. In het naoorlogse Australië was de aanplant van o.a. riesling groter dan die van Duitsland. Ook gewürztraminer en müller-thurgau en muscat werden volop verbouwd. Op dit moment vindt er een omslag plaats van wit naar rood. Ongetwijfeld zal hier het veranderende klimaat een rol in spelen. 

De belangrijkste witte druivenrassen zijn voor Australië nu chardonnay, sauvignon blanc, riesling en gewürztraminer. De sauvignon blanc is natuurlijk erg geschikt om droge witte wijn van te maken, terwijl chardonnay (mits hout gelagerd) prachtige volle, rijke wijn geeft. Van riesling en gewürztraminer wordt ook vaak zoete, botrytis wijnen gemaakt. 

Shiraz, cabernet sauvignon en grenache zijn de belangrijkste blauwe druiven van Australië. Hier worden redelijk stevig tot uitgesproken krachtige wijnen van gemaakt. Het is niet voor niks dat Australische rode wijnen bekend staan als vol en rijp met een vrij hoog alcoholpercentage. De wijnen van Langmeil zijn hier een mooi voorbeeld van. De rode wijnen worden gemaakt van shiraz, grenache en de minder bekende mataro druif. 
 
Australische rode wijnen van Langmeil Winery
Langmeil Three Gardens Langmeil Valley Floor Shiraz Langmeil Steadfast Shiraz Cabernet Sauvignon

Wijngebieden Australië

Binnen wijnland Australië onderscheiden we vier regio’s: New South Wales, South Australia, Victoria en Western Australia. 

New South Wales

In de meest oostelijke hoek van Australië vinden we de regio New South Wales, met bekende steden als Sydney en Canberra. De eerste wijngaarden in Hunter Valley zijn aangeplant in het jaar 1828. Door de komst van de druifluis en de economische crisis van de jaren dertig ging het snel bergafwaarts met de wijnbouw in Hunter. Pas in de jaren zestig van de vorige eeuw kon men de stijgende lijn weer oppakken.

Upper en Lower Hunter
Meer noordelijk ligt de wijnstreek Hunter Valley, wat bestaat uit Upper en Lower Hunter. De wijngaarden van Lower Hunter zijn te vinden op de vlakkere delen van het land, terwijl Upper Hunter heuvelachtiger is en door de rivieren Hunter en Goulburn wordt doorkruist. Het is er warm en vochtig. Schimmel in de wijngaarden is dan ook een terugkerend probleem. Druiven die we hier vooral kunnen vinden zijn chardonnay, semillon, cabernet sauvignon, shiraz, grenache en merlot

Mudgee
In Mudgee regent het een stuk minder, schijnt de zon vaker en is het dus een stuk warmer. Hierdoor moeten de wijngaarden wel worden geïrrigeerd omdat watertekorten altijd op de loer liggen. In de heuvels van Mudgee kan het echter wel vriezen en zijn vooral de nachten in het voorjaar koud, wat zorgt voor een laat rijpende druiven. Toch lijkt de aanplant met veel chardonnay, shiraz en cabernet sauvignon ahier veel op die van Hunter Valley. 

Ook in andere delen van New South Wales wordt wijn gemaakt; zoals in Tumbarumba en rond Canberra

South Australia

De belangrijkste regio voor de Australische wijnbouw is South Australia. Hier zijn de zeer grote producenten actief die grote hoeveelheden bulkwijnen onze kant opsturen. Maar ook mooie pareltjes komen uit deze streek, die bol staat van de verschillende terroirs. Van het meer in het binnenland gelegen, warme Barossa tot de koelere kuststreken bij Adelaide en de hete vlaktes van Riverland aan de Murray rivier in het oosten. Een van de meest tot de verbeelding sprekende streken in het zuidoosten is Coonawarra met de terra rossa bodem waar topkwaliteit shiraz en cabernet sauvignon wijnen vandaan komen. 
Australische wijnen
Barossa Valley
Ten noordoosten van Adelaide ligt het kloppende hart van de Australische wijnbouw industrie: Barossa Valley. De streek onderscheidt verschillende klimaten van zeer heet in het noordwesten tot koel en nat in het wat hoger gelegen zuiden. Shiraz, grenache en cabernet sauvignon maken hier de dienst uit als blauwe druivenrassen. Qua witte rassen vind je hier veel riesling en semillon. In Barossa Valley is de Langmeil Winery gevestigd, dat eigendom is van de familie Lindner. Al zes generaties lang drukt de familie hun eigen stempel op de regio. Andere belangrijke wijnstreken zijn Eden Valley en Clare Valley waar met name de riesling het goed doet. 
 

Victoria

Tot slot vinden we in het meest zuidoostelijke puntje van Australië de regio Victoria. In dit warme gebied liggen onder andere Murray Darling en Swan Hill in het noordwesten en Ruther Glen waar vooral versterkte muskaatwijnen worden gemaakt in het in oosten. Niet ver van Melbourne ligt Yarra Valley, dat eind 19e eeuw niet zozeer bekend was vanwege wijn, maar wel door de grootse melkindustrie. Pas in de jaren tachtig van de vorige eeuw kwam Yarra Valley helemaal terug als wijn producerende streek. Tegenwoordig komen er mooie mousserende wijnen van pinot noir en chardonnay vandaan. 

Western Australia

Deze grote regio is voornamelijk woestijnachtig, met uitzondering van de zuidwestelijke kuststrook. Er zijn 5 streken waar wijnbouw plaatsvindt met Margareth River als de bekendste. Margaret River ligt ten zuiden van Perth op het meest zuidelijkste puntje van Australië. Er heerst een zeeklimaat wat zorgt voor milde, maar natte winters. Omdat deze regen valt in de winter zijn de wijnboeren gedwongen om in de zomer en herfst te irrigeren. Sauvignon blanc, chardonnay, riesling en chenin blanc staan aangeplant op de glooiende hellingen en zorgen voor frisse, verkwikkende wijnen.

Wijnwetgeving Australië

Wordt de Oude Wereld (alle Europese wijnlanden) overspoeld door regels en wetten, vaak zelfs tot op streek niveau bepaald, kan de Nieuwe Wereld en in het bijzonder Australië zich heugen op heel wat minder regels. Het instituut dat de wijnbouw en regelgeving in de goede banen leidt heet ‘The Australian Wine and Brandy Corporation’. In Australië draait de wetgeving niet zozeer om de bescherming van de herkomst, maar meer om wat er in de fles zit. Wat staat er op het etiket en wat voor kwaliteit zit er in de fles. Ook dienen wijnproducenten exact bij te houden wat, waar en hoeveel druiven ze kopen en verkopen. Producenten mogen van alles blenden, als het maar is vastgelegd en goed op het etiket wordt vermeld.

Belangrijk om te weten is dat het draait om de 85% regel: Minimaal 85% van de wijn moet uit het daadwerkelijke gebied komen dat op het label staat; minimaal 85% van de wijn moet gemaakt zijn van het op de fles genoemde jaargang én minimaal 85% van de wijn moet gemaakt zijn van het op de fles genoemde druivenras.
Wijn uit Australië
Je cookievoorkeuren
Werkhovin.nl gebruikt cookies voor optimaal website gebruik en social-media -en adverteer doeleinden. Cookies van derden worden gebruikt voor social media functionaliteiten en gepersonaliseerde advertenties. Voor meer info kan je het privacy beleid lezen. We gaan ervan uit dat je akkoord gaat als je onze website blijft gebruiken.