• Gratis verzending binnen Nederland vanaf €50,-
  • Persoonlijke service
  • Bestellen per fles
  • Veilig betalen
Wijnselectiehulp
Kleur:
Land:
Streek:
Druif:
Smaak:
Wijnhuis:
Prijs:
Altijd op de hoogte
Wilt u door ons op de hoogte gehouden worden van onze acties en nieuwtjes?
Schrijf u hieronder in voor onze nieuwsbrief.

Alle wijnen, cabernet sauvignon

Cabernet sauvignon is op dit moment het populairste druivenras ter wereld. Een onderzoek van Wine Australia heeft uitgewezen dat 35% van de 151 miljoen kisten die geproduceerd worden, wordt genuttigd in China, met op de voet gevolgd door de Verenigde Staten. Nederland volgt pas op de tiende plaats met 'slechts' 1% van de totale consumptie. Toch nog goed voor een 'schamele' 1,5 miljoen kisten. Wil je meer weten over cabernet sauvignon? Lees dan snel verder.
Lees meer
1924 Red Double Black
Verenigde Staten
€ 13.95
Vinha do Torrão Reserva Tinto
Portugal
€ 12.50
1924 Bourbon Barrel Aged Double Black Cabernet Sauvignon
Verenigde Staten
€ 16.95
Vale do Chafariz Selection
Portugal
€ 11.95
Vinha do Torrão Tinto
Portugal
€ 6.95
Florie Rouge - Les Vignerons du Roy René
Frankrijk
€ 7.45
Per 6 flessen: € 8.95 NU: € 7.45
Per fles: € 8.95
Herdade da Ajuda Talhao 25
Portugal
€ 9.95
Bellingham Tree Series Big Oak Shiraz
Zuid-Afrika
€ 6.95
Alleen te bestellen per 6 flessen
Herdade da Ajuda Nova Tinto
Portugal
€ 7.95
High Heaven Cabernet Sauvignon Majestic Pines
Verenigde Staten
€ 21.95
Langmeil Steadfast Shiraz Cabernet
Australië
Aanbieding
€ 8.95
Per fles: € 9.95 € 8.95
Weingut Leitz Rosé Sparkling
Duitsland
€ 11.95

Herkomst van cabernet sauvignon

Richting het einde van de 18e eeuw werd er in het Zuid-Westen van Frankrijk in de buurt van de rivier Gironde, voor het eerst melding gemaakt van petit cabernet. Pas rond 1840 werd er gesproken over cabernet sauvignon. Daarnaast werd cabernet sauvignon tijden lang (tot eind 19e eeuw) verward met cabernet franc, een ander druivenras dat ook in de Bordeaux staat aangeplant. 

Het is dus niet vreemd dat op de linker oever van de Gironde, in de Bordeaux, cabernet sauvignon nog steeds de belangrijkste druif is. Met name in appelaties als Médoc domineert de cabernet sauvignon. Naast de Bordeaux komt cabernet sauvignon op elke plaats waar wijn verbouwd kan worden wel in meer of mindere mate voor. Vooral de Nieuwe Wereld landen als Chili en de Verenigde Staten brengen fantastische cabernet sauvignon's voort die het proberen waard zijn!

Cabernet sauvignon is een druif die lang moet rijpen en baat heeft bij warm weer. Goed gerijpt en opgevoed op eiken vaten kunnen er van cabernet sauvignon druiven prachtige, complexe wijnen worden gemaakt. Als cabernet sauvignon wordt gebruikt in een blend met bijvoorbeeld merlot en cabernet franc (Bordeaux blend) wordt de wijn stevig maar wel wat zachter van smaak. In dit soort blends zal cabernet sauvignon altijd het karakter van de wijn bepalen. 

Kleur van cabernet sauvignon

De kleur van cabernet sauvignon varieert van diep roodpaars tot vol roodbruin, afhankelijk van de leeftijd van de wijn. 

Geur en smaak van cabernet sauvignon

Wijnen van cabernet sauvignon bevatten veel tannines en een hoog zuurgehalte en is daardoor gebaat bij een langere houtrijping. Cabernet sauvignon toont veel rood en zwart fruit aroma's zoals cassisfruit en kersen, gecombineerd met pittige kruidigheid. Als de druiven net niet rijp genoeg zijn geoogst kan ook soms een hint van groene paprika naar boven komen. Na een stevige houtrijping komen de complexere tonen naar boven zoals chocolade, kaneel, menthol, eucalyptus, drop, asperges, potloodslijpsel, stal, hooi, tabak en cederhout. 

Gerechten en cabernet sauvignon

Cabernet sauvignon is een stevige rode wijn die vraagt om stevige gerechten als tegenhanger zoals bijvoorbeeld wildzwijn, zware stoofgerechten. Maar ook bij een sterke kaas als Cheddar doet cabernet sauvignon het goed. 
Cabernet sauvignon en cheddar is een mooie combinatie