• Gratis levering in NL v.a. €50
  • Persoonlijke service
  • Bestellen per fles
  • Veilig betalen
Wijnselectiehulp
Kleur:
Land:
Streek:
Druif:
Smaak:
Wijnhuis:
Prijs:
Altijd op de hoogte
Wilt u door ons op de hoogte gehouden worden van onze acties en nieuwtjes?
Schrijf u hieronder in voor onze nieuwsbrief.

Alle wijnen, Chili

Wijn uit Chili komt in grote hoeveelheden naar ons land, want de Nederlander is fan! Naast containerschepen vol bulkwijnen die elk jaar worden verkocht, is er gelukkig ook veel interesse in de kwaliteitswijnen uit het markante Zuid-Amerikaanse land. Deze mooie Chileense wijnen vindt u terug bij ons in het schap. Chili kent een lange wijnhistorie, waarover u meer kunt lezen op deze pagina. 
Lees meer
Toro d'Oro Varietal Chardonnay
Chili
€ 6.99
Alleen te bestellen per 6 flessen
Arte Noble Viña Requingua Sauvignon Blanc
Chili
Helaas, dit product is momenteel niet leverbaar.
Arte Noble Viña Requingua Carmenère
Chili
€ 7.99
Los Riscos Vina Requingua Sauvignon Blanc
Chili
€ 6.99
Alleen te bestellen per 6 flessen
Toro de Piedra Viña Requingua Petit Verdot, Cabernet - Grand Reserva
Chili
€ 13.99
Toro d'Oro Varietal Sauvignon Blanc
Chili
Helaas, dit product is momenteel niet leverbaar.
Toro d'Oro Varietal Cabernet Sauvignon
Chili
€ 6.99
Alleen te bestellen per 6 flessen
Los Riscos Vina Requingua Merlot
Chili
€ 6.99
Alleen te bestellen per 6 flessen
Toro d'Oro Varietal Carmenère
Chili
€ 6.99
Alleen te bestellen per 6 flessen
Toro d'Oro Varietal Merlot
Chili
€ 6.99
Alleen te bestellen per 6 flessen
Viña Tunquelen Toro D'Oro Reserva - Chardonnay
Chili
€ 8.99
Viña Anakena ONA Cabernet Sauvignon Carmenère Syrah
Chili
Chili is een markant wijnland op het Zuid-Amerikaanse continent. Wat direct opvalt aan Chili is het landoppervlak. Langgerekt, wel zo’n 4300 km, terwijl op sommige plaatsen het land maar enkele tientallen kilometers breed is. Chili zit klem tussen het westelijke kustgebergte – de Coastal Mountain Range -, wat het land scheidt van de Stille Oceaan en het imposante Andes Gebergte in het oosten, waarachter buurland Argentinië zich bevindt. Chili bestaat uit een groot aantal valleien waar wijn wordt verbouwd. Van noord naar zuid vinden we de o.a. de wijnstreken Aconcagua Valleyi, Casablanca, Maipo Valley, Rapel Valley, Curico, Maule, Itata en Bío-Bío. 
De uitgestrektheid van het land zorgt voor zeer veel verschillende weersomstandigheden. Vanwege de ligging op het zuidelijk halfrond vinden we zeer strenge kou in het uiterste zuiden en de tropische hitte in het noorden. Rondom de hoofdstad Santiago ligt een vruchtbare vallei: Central Valley, waarnaast zeer veel wijn ook fruit en groenten worden verbouwd. 

Wijnbouw Historie Chili

Voor Chili startte het wijnbouw avontuur al halverwege de 16e eeuw, toen een missionaris de wijnstok meebracht vanuit Peru. De allereerste wijngaarden van Chili werden aangeplant in Maipo, Central Valley. Chili werd een serieus wijnland nadat het rond het jaar 1850 onafhankelijk werd van Spanje. De economie groeide sterk en de wijnbouw groeide mee! Chili’s welvaart zorgde ervoor dat de rijken naar Europa konden reizen, waarbij Frankrijk voor de wijnbouw favoriet was. Franse druivenrassen werden geïntroduceerd binnen de Chileense wijnbouw, net als de bouwstijl van de wijnkelders. De Carmenère druif, die oorspronkelijk uit de Bordeaux komt, groeide uit tot de nationale blauwe druif van Chili. Rond 1870 werd nagenoeg de volledige Europese wijnbouw getroffen door de schade die de druifluis (Phylloxera) aanrichtte. De uittocht van Franse wijnmakers richting Chili was een feit. De Chileense wijnbouw bleef volledig vrij van de druifluis en profiteerde van dit Europese drama!

Rond de jaren dertig van de 20e eeuw volgde een periode van depressie. Er werden maatregelen getroffen om het verbouwen van wijn aan banden te leggen om alcoholisme tegen te gaan. Deze wet werd gehandhaafd tot de jaren 70 en was desastreus voor de wijnbouw. Daarnaast kwam rond diezelfde tijd Generaal Pinochet aan de macht. Dit was de doodsteek voor de export van Chileense wijnen, aangezien veel landen Chili boycotten. Pas na de val van Pinochet werden de banden hersteld en kon de wijnbouw zich herstellen. 

Pas in de jaren negentig van de 20e eeuw werd mede door Miguel Torres de wijnbouw nieuw leven ingeblazen. Er werd flink geïnvesteerd in nieuwe technieken, zoals het laten rijpen van de wijnen op RVS vaten. De wijnen kregen een ander, fruitiger karakter, wat bijzonder goed aansloeg in het buitenland. De export nam weer een vlucht.

Bodem en klimaat van Chili

De bodem van Chili is gevarieerd en beschikt over verschillende terroirs. De valleien zijn erg vruchtbaar, mede dankzij het smeltwater dat het hele jaar door vanuit het hoge gebergte De Andes zijn weg vindt richting de dalen. De vele riviertjes, kanalen en watertjes die hierdoor zijn ontstaan worden gebruikt om de wijngaarden te irrigeren. Door de vruchtbare ondergrond is met name in de valleien de opbrengst van de druiven hoog, maar mede door de klimaatveranderingen zoeken steeds meer wijnmakers toch de hoogte op en kiezen ervoor om stokken te planten op de hoger gelegen hellingen van De Andes. 

Het klimaat in Chili is voor de wijnbouw uitstekend geschikt. Op sommige plaatsen is het droog en warm, zoals in Central Valley. Naar de kust toe wordt het een echter een stuk koeler. De Coastal Mountain Range, een kustgebergte dat langs nagenoeg de hele kust van Chili loopt is van groot belang voor de wijnbouw. Het is een grillig gebergte, met verschillende hoogtes en openingen. Tussen deze openingen door blaast de koude wind vanaf de Stille Oceaan over de wijngaarden die dichter bij de kust aangeplant staan. Met name druivenrassen als Sauvignon Blanc, Chardonnay en Pinot noir groeien hier goed. Deze omstandigheden zorgen ervoor dat het weer in het westen (dichter bij de kust) veel koeler is dan bijvoorbeeld 50km verderop landinwaarts, ondanks dat we ons op dezelfde breedtegraad bevinden. Verder landinwaarts tref je dan ook druivenrassen aan die wat meer warmte nodig hebben, zogenaamde laatrijpende druivenrassen. Mooie voorbeelden hiervan zijn cabernet sauvignon, merlot, carmenère en syrah. 

Over het algemeen is er een lage luchtvochtigheid waardoor ziekten en schimmels geen kans krijgen om zich heen te grijpen. Daarnaast profiteren de druiven overdag van het vele zonlicht wat zorgt voor goede rijping. Door de droge lucht is er vooral ’s nachts weinig tot geen bewolking, waardoor de temperatuur snel daalt. Het grote verschil tussen dag- en nachttemperatuur is precies waar de druiven goed bij gedijen. Het fruit krijgt hierdoor meer concentratie: het frisse en fruitige karakter blijft behouden, met voldoende zuren en suikers. 

Druivenrassen Chili

Tot aan het einde van de jaren tachtig stonden de wijngaarden van Chili voor het grootste nog vol met país. Tegenwoordig is dit authentieke Chilleense druivenras grotendeels verdwenen en heeft plaatsgemaakt voor 4 belangrijke druivenrassen: sauvignon blanc, chardonnay, merlot en cabernet sauvignon. De uit Frankrijk geïmporteerde carmenère druif, die tot 1995 nog werd aangezien voor merlot, heeft ook een zeer belangrijke plek. Maar ook van druiven als viognier, riesling en gewurztraminer worden in Chili mooie wijnen gemaakt. 

Wijnstreken van Chili

Zoals gezegd beschikt Chili van noord naar zuid over vele verschillende wijnstreken. Door invloed van de koude Humbold stroom in de Stille Oceaan in combinatie met Coastal Mountain Range zullen de wijngaarden dichter bij de kust met name druiven voortbrengen die bestand zijn tegen kou. Verder landinwaarts, in de warmere en beschutte valleien groeien druiven die meer zon en warmte nodig hebben. 

Chili kent 4 regio’s, te weten Coquimbo, Aconcagua, Central Valley en Sur. Elke regio heeft zo zijn eigen kenmerken, terwijl ook de streken binnen deze regio’s hun eigen kenmerken bezitten. Bovendien bevinden zich binnen de streken weer verschillende micro klimaatjes, de zogenaamde terroirs.

Coquimbo regio

Elqui Valley
In het noorden van Chili ligt Elqui Valley, waar voornamelijk muskaatdruiven staan geplant die worden gebruikt om Pisco (een Chilleens distillaat) van te maken. Slechts een klein stukje van alle aanplant bestaat uit andere druivenrassen zoals sauvignon blanc en chardonnay.

Limare Valley
Ook hier staat heel veel muskaat aangeplant. Omdat het gebied een gematigd klimaat heeft met temperaturen die niet boven de 30˚C uitkomen, komen hier ook mooie kwaliteitswijnen vandaan gemaakt van chardonnay, viognier en sauvignon blanc en pinot noir.

Aconcagua regio

Aconcagua Valley
Het zeer kleine Aconcagua Valley heeft maar liefst 3 verschillende terroirs waardoor we in Aconcagua Valley naast cabernet sauvignon en syrah ook veel sauvignon blanc aantreffen. 

Casablanca Valley
Zuidelijk van Aconcagua Valley ligt Casablanca Valley. Ook hier heerst een gematigd, warm klimaat. De altijd aanwezige zeewind brengt in de namiddag wat koelte. In deze streek groeit veel sauvignon blanc, chardonnay, viognier en pinot noir. Deze druiven groeien er gelijkmatig en brengen wijnen voort die smaakvol en sappig zijn.

San Antonio Valley
Hier heerst een koel klimaat waar vooral sauvignon blanc, chardonnay en pinot noir baat bij hebben. Toch wordt er ook wat syrah en merlot verbouwd. De wijnen uit dit gebied kunnen het best worden omschreven als droog, mineralig en vol.

Central Valley regio

Maipo Valley
Chili’s oudste wijnstreek is Maipo Valley en bevindt zich zuidelijk van Santiago. Het is uitgestrekt gebied waar voornamelijk rode wijnen worden gemaakt van cabernet sauvignon. Maipo Valley kent een mediterraan klimaat, met droge zomers en milde winters waardoor ook van chardonnay druiven hier mooie wijnen gemaakt kunnen worden. 

Rapel Valley
Rapel Valley bestaat uit 2 streken: Cachapoal en Colchagua. De Cachapoal vallei kan op haar beurt weer worden verdeeld in twee aparte delen. Het oostenlijke deel, aan de uitlopers van het Andes Gebergte is koel, terwijl meer westelijk, richting de kust, de Coastal Mountain Range de koele wind vanuit de Stille Oceaan de weg blokkeert en zorgt voor beschutting. Hier is het dus een stuk warmer. Uit dit gebied komen hele mooie, intense wijnen van merlot druiven en cabernet sauvignon.

Direct ten zuiden van Cachapoal ligt Colchagua, wat vooral bekend staat om de prachtige wijnen die er gemaakt worden van cabernet sauvignon, carmenère en syrah druiven. Colchagua was vroeger vooral bekend vanwege de vruchtbare grond en dus grote opbrengsten. Tegenwoordig komen er prachtige terroirwijnen uit het gebied, zoals de wijnen van Casa Silva Los Lingues en Lolol. 

Curicó Valley
Een kleine 200km zuidelijk van Santiago vinden we Curicó Valley dat opgesplitst kan worden in 3 delen: een gedeelte bij de westkust, een vlak gedeelte in het midden en oostelijk van deze vlakte het Andesgebergte. De wijngaarden liggen voornamelijk in het noorden aan weerszijden van de Tenorivier en in het zuiden aan beide zijden van de Lontuérivier. De rivieren zorgen voor irrigatie van het gebied. Hier domineert de cabernet sauvignon druif, met sauvignon blanc, merlot en chardonnay in zijn kielzog. 

Maule Valley
Het grootste oppervlak aan beplanting kan gevonden worden in Maule Valley. Het is een vallei met heuvels, in het westen grenzend aan het kustgebergte en in het oosten het Andesgebergte. Ook hier staat voornamelijk cabernet sauvignon, merlot, sauvignon blanc en carmenére. 

Sur

Itata Valley
Hier wordt voornamelijk geproduceerd voor binnenlandse consumptie. Een wijn uit Itata zal dan ook in Europa niet gezien worden. De wijnen worden gemaakt van muskaatddruiven, en de plaatselijke druif pais. 

Bío-Bío Valley
Deze streek wordt gekenmerkt door veel water, het is er groen. Vooral witte druivenrassen zoals riesling en gewurztraminer doen het erg goed. Qua blauwe rassen is het vooral de pinot noir druif die goed gedijt. 
Je cookievoorkeuren
Werkhovin.nl gebruikt cookies voor optimaal website gebruik en social-media -en adverteer doeleinden. Cookies van derden worden gebruikt voor social media functionaliteiten en gepersonaliseerde advertenties. Voor meer info kan je het privacy beleid lezen. We gaan ervan uit dat je akkoord gaat als je onze website blijft gebruiken.