Wijnselectiehulp
Kleur:
Land:
Streek:
Druif:
Smaak:
Wijnhuis:
Prijs:
Altijd op de hoogte
Wilt u door ons op de hoogte gehouden worden van onze acties en nieuwtjes?
Schrijf u hieronder in voor onze nieuwsbrief.
Alle wijnen, Nieuw-Zeeland
Nieuw-Zeelandse sauvignon blanc is wereldberoemd vanwege het groene, frisse karakter van de wijn. Vooral het zonnige Marlborough staat bekend als het kloppende hart van de sauvignon blanc productie, maar overal in dit relatief jonge wijnland wordt wijn gemaakt en zijn het vooral de koel klimaat druivenrassen die er goed gedijen. Lees snel verder om alles over dit relatief jonge wijnland te ontdekken.
Wijnland Nieuw-Zeeland is relatief klein en ligt op het zuidelijk halfrond, naast de immens grote buur Australië. Het land bestaat uit 2 eilanden: het Noorder- en Zuidereiland. Het aantal inwoners wordt ver overtroffen door het aantal schapen wat het land rijk is en het land exporteert vooral fruit én wijn. De wijnproductie staat in vergelijking met andere wijnlanden nog in de kinderschoenen en telt pas een paar decennia mee op het wereldtoneel. De streek Marlborough neemt het grootste gedeelte van de wijnproductie voor haar rekening, gevolgd door Hawkes Bay en Otago.
Wijnbouw historie Nieuw-Zeeland
De eerste wijngaard werd in 1819 door de Engelse dominee Samuel Marsden aangelegd op het Noordereiland. Of er ooit wijn van gemaakt is blijft een mysterie, maar James Busby is het zeker gelukt! Deze Engelsman maakte in 1836 al wijn die hij verkocht aan de Engelse troepen die op het eiland gelegerd waren.In de 20e eeuw liet de wijnbouw van Nieuw-Zeeland hoge pieken en diepe dalen zien. Naast de komst van de druifluis die ook hier grote schade aanrichtte, kwam het land rond 1900 in economisch zwaar weer terecht. Pas na de Tweede Wereldoorlog veerde de economie weer op en nam de vraag naar wijn uit Nieuw-Zeeland weer toe, om wederom in elkaar te storten nadat de regering in 1958 de belasting op wijn verhoogde! Europese immigranten die Europese druivenrassen introduceerden zorgden ervoor dat het land in de jaren zeventig van de vorige eeuw uit het dal kon klimmen met de productie van versterkte en zoeten wijnen. Ook de jaren tachtig waren zwaar: door overschotten zakten de prijzen en verdwenen veel wijngaarden van het land. Pas in de jaren negentig zette een nieuw herstel door. Oude druivenrassen maakten plaats voor sauvignon blanc; wat een schot in de roos bleek te zijn!

