• Gratis verzending in 🇳🇱 vanaf € 50,-
  • Persoonlijke service
  • Bestellen per fles
  • Veilig betalen
Wijnselectiehulp
Kleur:
Land:
Streek:
Druif:
Smaak:
Wijnhuis:
Prijs:
Altijd op de hoogte
Wilt u door ons op de hoogte gehouden worden van onze acties en nieuwtjes?
Schrijf u hieronder in voor onze nieuwsbrief.

Alle wijnen, Spanje, Rioja

Er wordt veel geschreven over wijn, in blogs, nieuwsbrieven en boeken. Wekelijks komt er een groot aantal websites bij waar u de meest uiteenlopende wijnen kunt bestellen. Daarnaast zijn er natuurlijk heel veel kenners, die u al dan niet bewust proberen op te dringen wat vooral zij onder "goed en lekker" verstaan. Toch is het uiteindelijk uw eigen smaak en úw belevenis bij de wijn die u proeft of geserveerd krijgt bij een gerecht. Hierbij spelen onbewust de omgeving, het moment en de sfeer, een rol aan de herinnering die u heeft aan die ene wijn. Is het u weleens gebeurd dat u een wijn dronk op vakantie, waar u uiteraard een paar flesjes van mee naar huis nam, bij thuiskomst een beetje tegenviel?

Door veel te proeven ontwikkelt u vanzelf uw smaak- en reukvermogen en weet u nog beter wat u wel en vooral wat u niet lekker vindt!

Er zijn talloze druivenrassen waarvan de meest prachtige wijnen gemaakt kunnen worden. Met de nadruk op “kunnen", want niet iedere wijn is goed, al moet wel gezegd worden dat het aandeel slechte wijnen steeds kleiner wordt. Dit is mede te danken aan de technische ontwikkelingen in de wijnmakerij. Men krijgt steeds meer vat op de processen, zoals bijvoorbeeld een goede temperatuurcontrole tijdens de vinificatie, of het werken met speciale enzymen en gisten tijdens de fermentatie. Toch is de ene wijn de andere niet. En dat is maar goed ook!

Tegenwoordig worden de meeste wijnen gemaakt om gedronken te worden (en niet jarenlang opgelegd), simpelweg omdat de markt hiernaar vraagt. De Chileense wijnmakers van Viña Anakena hebben bewezen hier heer en meester in te zijn. Zij brengen jaarlijks voortreffelijke wijnen voort, die op wijnconcoursen tot de besten worden verkozen. Zoals de Viña Anakena ENCO Rosé of de Tama Sauvignon Blanc.

Complexe wijnen vergen meer tijd om op dronk te komen, maar van alle wijn die wereldwijd geproduceerd wordt is dit maar een klein deel. Meestal beperkt zich dat tot wijnen uit de Bordeaux en uit Italiaanse gebieden, zoals Piëmonte en Veneto. Daar worden prachtige wijnen gemaakt van de nebbiolo druif, denk maar eens aan Barolo en Barbaresco. Wijnen van de nebbiolo druif bevatten veel tannines en zijn daarom gebaat een langere (fles)rijping. Andere voorbeelden van mooie ontwikkelde wijnen zijn die van Weingut Knewitz, een jong en ambitieus wijnhuis uit Rheinhessen. Zij maken onder andere de Eselspfad van 100% weisser burgunder en Hundertgulden, een prachtige volle en aromatische riesling.

De uiteindelijke smaakstijl van een wijn wordt met name bepaald door de manier waarop de wijn gemaakt is (vinificatie) en hoe de producent met zijn wijngaarden omgaat. Steeds meer wijnboeren produceren biologisch en/of biodynamisch. Men heeft steeds meer respect voor de natuurlijke omgeving. Uiteindelijk betaalt zich dit terug in de kwaliteit van de wijn. Zo is de uitspraak “kwaliteitswijn wordt gemaakt in de wijngaard" zeker van toepassing op de wijnen van Roberto Lucarelli uit de Italiaanse Marche. Zijn Goccione Colli Pesaresi Sangiovese DOC is in juli 2015 verkozen tot de beste sangiovese uit Italië en eindigde boven de eveneens voortreffelijke wijnen uit de Chianti!

Wijn “maken" doe je niet zomaar en wijnmaker is een serieus beroep! De jongste generatie wijnmakers, vaak in het voetspoor getreden van hun ouders, hebben een universitaire studie achter de rug (Oenologie) en gaan jaren in de leer bij ervaren wijnmakers om het vak meester te worden. Als de wijnmaker uiteindelijk zelf zijn/haar wijnen kan gaan produceren zijn er allerlei bepalingen, regels en wetten waaraan men zich dient te houden. Deze wettelijke bepalingen verschillen per land en zelfs per streek. Denk hierbij aan maximale rendementen die van een hectare wijngaard mogen worden geoogst. Maar ook regels met betrekking tot de voorgeschreven vinificatiemethode, bepalingen hoe en wanneer de wijn op de markt mag worden gebracht en onder welke classificatie.

Al deze zaken samen komen uiteindelijk tot uitdrukking in de prijs die u er voor betaalt, waarbij u zich kunt voorstellen dat het niet realistisch is te denken dat een goede Bordeaux of Bourgogne voor minder dan € 10,00 te koop is. Iedere wijn, met zijn bijbehorende prijs, verdient een bepaald drinkmoment. Bijvoorbeeld onze Viña Anakena Varietal Sauvignon Blanc van € 6,95 is een topwijn, die u heerlijk kunt drinken op feestjes en op het terras of bij een lichte maaltijd. Een toegankelijke wijn die doorgedronken kan worden. Op andere momenten, zoals een etentje, zou een houtgelagerde Louisvale Chardonnay van ca. € 15,00 wellicht beter ingezet kunnen worden. En die prachtige Bollinger Cuvée Special? Die verdient wat ons betreft een zeer speciaal drinkmoment op een speciaal moment in uw leven!

Met het assortiment dat wij u aanbieden hebben wij getracht deze prijs- kwaliteitverhouding op een zo goed mogelijke manier gestalte te geven. Weet u er niet zo goed raad mee, wanneer u welke wijn moet inzetten? Wij adviseren u graag! Neem gerust contact met ons op.


 
Lees meer
Barón de Ley Club Privado
Spanje
€ 9.95
Alleen te bestellen per 6 flessen
Sendero Royal Reserva 24 Meses En Barrica
Spanje
€ 16.50
Per 6 flessen: € 16.95 NU: € 16.50
Per fles: € 16.95
Sendero Royal Tempranillo Blanco
Spanje
€ 7.95
Per 6 flessen: € 8.50 NU: € 7.95
Per fles: € 8.50
Sendero Royal Tinto Jovèn Tempranillo
Spanje
€ 7.95
Per 6 flessen: € 8.50 NU: € 7.95
Per fles: € 8.50