Kleur:
Land:
Streek:
Druif:
Smaak:
Wijnhuis:
Prijs:

Kiezen voor Werkhovin

  • Gratis verzending vanaf € 50,-
  • Persoonlijke service
  • Bestellen per fles
  • Veilig betalen

Altijd op de hoogte

Domaine Gayda


Terug naar overzicht
Omringd door wijngaarden, aan de uitlopers van de Pyreneeën en op de grens van de Côtes de Malepère en Limoux (25km ten zuidwesten van Carcassonne in het dorp Brugairolles) vinden we Domaine Gayda. Het domaine is in 2003 gekocht door Anthony Record. Record, die zijn geld verdiende met vastgoed en verzekeringen, viel als een blok voor het domaine. Samen met manager en aandeelhouder Tim Ford, staat hij sindsdien aan het roer van het inmiddels bekende wijndomein. In 2004 werd een nieuwe wijnmakerij gebouwd, gevolgd in 2006 met de bouw van een restaurant op de bovenste verdieping. Het restaurant biedt een spectaculair uitzicht op de Pyreneeën, terwijl je geniet van heerlijk eten en geweldige wijnen. Bij Domaine Gayda heeft men passie voor traditionele druivenrassen, die zo natuurlijk mogelijk verbouwd worden in de vele verschillende, deels biologische wijngaarden. Bij Gayda is men bezig om de biologische transitie in de nabije toekomst naar 100% te brengen. Hun Figure Libre serie is hier een goed voorbeeld van en werd in 2012 biologisch gecertificeerd. Gekozen is voor het maken van Pays d'Oc IGP, dus niet voor appellationwijnen. Gayda wil mooie wijnen maken van één druif, zoals een bijzondere syrah.

Daarvoor wordt syrah uit de Roussillon gecombineerd met druiven uit La Livinière in Minervois. De druiven zijn dus afkomstig van wijngaarden met een appellation contrôlée, maar door het mixen van meer streek verliezen ze het recht op de appellation. Voor Gayda geen probleem. Door het maken van een mooie kwaliteit worden de wijnen toch uitstekend verkocht. Er wordt uitsluitend handmatig geoogst en in lage rendementen. De druiven gaan in kleine kratten van 20kg en worden vervolgens in gekoelde containers naar de wijnmakerij vervoerd. Op deze manier komen ze in perfecte conditie aan. In de wijnmakerij vind je de meest geavanceerde apparatuur, maar wordt er op een traditionele wijze en met grote zorg wijn geproduceerd. Zo worden bijvoorbeeld alle druiven met de hand geselecteerd en worden tanks langzaam gevuld door middel van zwaartekracht. Alle operaties worden met de hand uitgevoerd en elke batch wordt apart gevinifieerd, om het individuele karakter van het desbetreffende druivenras zo goed mogelijk tot uiting te kunnen brengen. Dit zorgt voor wijnen die een ware weerspiegeling zijn van de kwaliteit én grote diversiteit van de Languedoc-Roussillon. Elk proces wordt gecontroleerd door gevoel en smaak, niet door een computer. De wijnen worden vervolgens tussen de 9 maanden en 2 jaar op Frans eikenhout gerijpt.
Lees meer