• Gratis levering in NL v.a. €50
  • Persoonlijke service
  • Bestellen per fles
  • Veilig betalen
Wijnselectiehulp
Kleur:
Land:
Streek:
Druif:
Smaak:
Wijnhuis:
Prijs:
Altijd op de hoogte
Wilt u door ons op de hoogte gehouden worden van onze acties en nieuwtjes?
Schrijf u hieronder in voor onze nieuwsbrief.

Wijnpakket, Portugal

Wil je graag eens een klein privé proeverijtje organiseren met vrienden? Of wil je graag kennis maken met nieuwe wijnen, wijhuizen of voor jou onbekende druivenrassen? Dan is een wijnpakket van Werkhovin Wijnkopers een goede keuze! Heel veel wijnen zijn bij ons al vanaf 1 fles leverbaar, dus zelf een proefdoos samenstellen kan ook. Om het je makkelijk te maken hebben wij hier een aantal leuke wijnpakketten voor je samengesteld. Een wijnpakket is voordelig geprijsd dan alle flessen los, dus laat het proefplezier maar beginnen. 
Oude wijntradities leven voort in Portugal

Wijnbouw historie Portugal

Het zijn waarschijnlijk de Phoeniciërs geweest die rond 800 voor Chr. de wijnbouw naar Portugal hebben gebracht. De Grieken, maar vooral de Romeinen hebben in eeuwen daarna de wijnbouw verder ontwikkeld en verspreidt over het Iberisch Schiereiland. Door de inval van onder andere de Moren vanuit Noord-Afrika kwam Portugal tot ver in de 11e en 12e eeuw onder Islamitische heerschappij te staan, waaronder de wijnbouw zwaar te lijden had. Pas na de herovering van de Christenen op de Moren kwam de wijnbouw weer tot bloei. 

Portugal produceerde eeuwen geleden al wijn die werd verhandeld aan onder andere bondgenoot Engeland en per boot werd vervoerd naar de overkant. Daarnaast werden Madeira en de Azoren door Portugal ontdekt. Madeira werd door haar ligging in de Atlantische Oceaan een belangrijke haven en handelspost. Madeira zelf produceerde in de 17e eeuw al wijn die vooral in Amerika populair was, de zogenaamde Madeira, een versterkte wijn die vandaag de dag nog steeds volop verkrijgbaar is. 

Portugal is natuurlijk vooral bekend geworden vanwege de port productie. De bijzondere geschiedenis over het ontstaan van port kun je lezen op onze port pagina, waar je ook informatie vindt over het maken van port en welke verschillende soorten port er naast Ruby Port en Tawny Port verkrijgbaar zijn.
Portugal is een relatief klein land dat ca. 600km lang en 200km breed is. Het land wordt doorsneden door de rivier de Taag (in het Portugees Tejo). Noordelijk van de Taag is het gebied bergachtig, ten zuiden van de rivier is het landschap veel vlakker. De bodem van Portugal is miljoenen jaren oud en bestaat voornamelijk uit leisteen. In het noorden van het land, in bv. Vinho Verde en Dão bestaat de bodem uit graniet, terwijl de Douro beschikt over schist. In de kustgebieden bevat de bodem vooral kalksteen, klei en zand. Madeira en de Azoren zijn vulkanische eilanden, waardoor de bodem zeer vruchtbaar is. Deze verschillende bodemkenmerken zorgen er onder andere voor dat de wijnen uit Portugal zeer gevarieerd en terroir gebonden zijn. 
Wijnland Portugal
Naast de factor bodem is het klimaat per streek in Portugal ook van grote invloed op de wijnen die er gemaakt worden. Het klimaat wordt met name beïnvloed door de sterke westenwind vanuit de Atlantische Oceaan, die met name in het noorden zorgt voor regen en koelte. Verder naar het binnenland neemt de invloed van de Atlantische Oceaan sterk af en neemt de invloed vanaf land toe. Hierdoor is het meer oostelijk veel droger, wat soms tot problemen kan leiden. In het zuiden is het klimaat mediterraan, waardoor het droog en warm is. In de Douro heerst een mediterraan-continentaal klimaat dat zorgt voor hitte in de zomer en koude winters. In de Algarve is het zonnig en warm, maar zorgt wind vanuit de Atlantische Oceaan en de Middellandse Zee voor verkoeling. Daarnaast beschikt het land over bergen, rivieren en bossen en vlaktes. Al deze omstandigheden die dus per streek sterk verschillen, zorgt ervoor dat er een grote variatie in wijnstijlen bestaat in Portugal. 

Druivenrassen Portugal

Portugal kent heel veel druivenrassen, de meeste authentiek Portugees. Toch worden op dit moment ook meer andere bekende Europese rassen verbouwd, zoals cabernet sauvignon en syrah. 

Witte druivenrassen Portugal

Vroeger werden witte Portugese wijnen op een vrij oxidatieve manier gemaakt. Doordat de keldertechnieken sterk zijn verbeterd komen er nu ook kwalitief zeer goede witte wijnen uit Portugal met heel veel frisheid en aangename fruitigheid. Ook zijn er een aantal die zeker wat langer weggelegd kunnen worden zoals Quanta Terra Branco Reserva. De bekendste witte druivenrassen zijn alvarhinho, antão vaz, arinto, fernão pires, gouveio, loureiro, rabigato en viosinho

Blauwe druivenrassen Portugal

Dat Portugal met name blauwe druivenrassen verbouwd is op zich geen verrassing. Door de grote hoeveelheden rode port die jaarlijks worden geproduceerd is de vraag hiernaar groter dan naar de witte variant. De bekendst en belangrijkste blauwe druiven zijn alfrocheiro, alicante bouschet, aragonez, castelão, tinta barroca, tinta roriz, touriga nacional en touriga franca

Wijnstijlen Portugal

Portugese wijnmakers blenden vaak 2 of meerdere druiven tot een wijn. Toch bestaan er fraaie mono cépages, zoals de rode wijnen van Festivo. Door heel Portugal worden, naast Port, alle wijnstijlen gemaakt: wit, rood, rosé, versterkt, zoet en zeer smakelijke mousserende wijnen. Vooral deze laatste categorie doet menig kritisch wijnkenner verbazen over de zeer hoge kwaliteit van de espumantes. De vele prijzen die deze fijne espumantes van Vértice in de wacht weet te slepen is dan ook meer dan terecht! Heb jij ze al eens geproefd? 
Vértice Espumantes passen geweldig bij de echte Portugese keuken

Wijnstreken Portugal

In nagenoeg elke streek van Portugal wordt wijn geproduceerd. Van noord naar zuid zijn dit 14 regio’s, inclusief eiland Madeira. De belangrijkste streken zetten we hieronder voor je op een rijtje:

Wijnstreek Vinho Verde

De meeste noordelijk gelegen streek heet Vinho Verde. Een andere benaming voor dit gebied is Minho, naar de gelijknamige rivier die dient als grens met de Spaanse streek Rías Baixas. In Vinho Verde valt jaarlijks de meeste neerslag van heel Portugal. Daardoor is de natuur er groen, maar de koele en natte omstandigheden leveren helaas voor de rijping van druiven ook nogal eens problemen op. Vroeger leidden de wijnboeren de druiven ook nog eens langs pergola’s wat nog voor meer problemen zorgde. Tegenwoordig worden steeds meer Franse geleidingstechnieken toegepast, lager bij de grond, wat zorgt voor een betere rijping van het fruit. In de streek worden frisse witte wijnen gemaakt van alvarinho, loureiro van hoge kwaliteit. Ken jij de fantastische Vinho Verde’s van Quinta da Aveleda al? 
Terrasvormig aangelegde wijngaarden in de Douro Vallei

Wijnstreek Trás-os-Montes

Oostelijk van de Vinho Verde vinden we de tamelijk onbekende wijnstreek Trás-os-Montes. Het is er bergachtig en ligt hierdoor vrij geïsoleerd. In het zuiden grenst de streek aan Douro/Porto streek. Het klimaat is grillig, met in het oosten veel droogte. Er komt niet veel wijn vandaan, maar wel alle stijlen worden er gemaakt. Het meest bekend is Mateus Rosé. 

Wijnstreek Douro - Porto

Deze wereldberoemde wijnstreek bevindt zich in het noordoosten van Portugal en is vernoemd naar de rivier de Douro die vanuit het oosten van Spanje zo’n 100 km (hier genoemd Duero!) richting Porto de havenstad meandert. De Douro Vallei vinden we 90km stroomopwaarts vanuit Porto. Het is een diep dal met zeer steile hellingen die voor een groot deel bestaan uit graniet en schist. Daarom moest gekozen worden voor terrasvormige wijngaarden die letterlijk uitgehakt moeten worden voordat er ook maar 1 wijnstok kan worden aangeplant. De monding van de rivier komt uit bij de havenstad Porto en Vila Nova de Gaia, hét handelscentrum voor Portugese wijn. De Douro streek is onderverdeeld in 3 subregio’s:
  • Baixo Corgo: vruchtbaar maar koel en nat, maar herbergt de meeste wijngaarden. 
  • Cima Corgo: het gebied waar de beste port en wijn wordt gemaakt
  • Douro Superior: het gebied kent hele koude winters en hete zomers, met droogte. Dit is de grootste sub-regio, maar wel met de minste wijngaarden.

Wijnstreek Távora-Varosa

Een klein gebied dat in 1992 werd toegelaten tot de DOC. Het ligt ten zuiden van de Douro Vallei en staat bekend om de productie van basiswijnen voor mousserende wijnen. Nagenoeg alle wijnen uit deze streek worden gebruikt voor regionale consumptie. 

Wijnstreek Terras do Dão

Dão en Lafões behoren allebei tot een groter gebied dat Beira Alta heet en zich in het centrum van Portugal bevindt. Dão is het belangrijkste gebied dat vernoemd is naar de gelijknamige rivier die er doorheen stroomt. Weerszijden van de rivier worden beschermd door hoge granietbergen. Het klimaat in de Dão zit tussen een zee- en continentaalklimaat. Hierdoor zijn de winters koud en nat en de zomer warm en droog. Doordat de bodem voornamelijk bestaat uit leisteen en schist is dit gebied het best geschikt voor het verbouwen van blauwe druiven. Wijngaarden zijn te vinden tot op wel 800 meter hoogte. 

Wijnstreek Bairrada

Dit gebied maakt deel uit van het grotere gebied Beiras en behoort sinds 1979 tot de DOC. Bairrada is afgeleid van barro, wat klei betekent. Het ligt ingeklemd tussen de Atlantische kust in het westen en de Dão in het oosten. Het is een heuvel- en bosachtig gebied met veel pijn- en eucalyptusbomen. Uit dit gebied komen met name rode wijnen van de barra druif. Het zijn wijnen die goed kunnen ouderen, vanwege hun hoge zuur- en tanninegehalte. 

Wijnstreek Tejo

Deze regio ligt ten noordoosten van Lissabon en wordt eveneens genoemd naar de rivier die erdoor stroomt, namelijk de Taag (in het Portugees Tejo). De regio wordt onderverdeel in 6 subregio’s (Almeirim, Cartaxo, Chamusca, Coruche, Santarém en Tomar) en kent een mild klimaat met een gevarieerde bodem van klei, zand, mergel en vulkanisch gesteente. Er komen zowel rode als witte wijnen uit gebied van inheemse druivenrassen als trincadeira, castelão en alicante bouschet. Maar ook van cabernet sauvignon, merlot en syrah weet men mooie wijnen te maken. Qua wit druivenras zijn alle ogen gericht op het aromatische druivenras fernão pires, maar ook chardonnay en arinto zijn in opkomst.

Wijnstreek Lisboa

Het wijnbouwgebied dat vroeger de naam Estremadura droeg, is vanaf 2009 Lisboa gaan heten, omdat er teveel verwarring bestond met de Spaanse regio Extremadura. De streek Lisboa is groot en staat vooral bekend om de gemakkelijk drinkbare rode en witte wijnen die er gemaakt worden onder de naam Vinho Regional Lisboa. De gemiddelde temperatuur ligt er rond de 20˚C en er is een constante invloed vanuit de Atlantische Oceaan, wat zorgt voor een bepaalde frisheid in de wijnen. Naast de inheemse rassen, doen daarom Europese rassen als sauvignon blanc, riesling en viognier het er goed.

Touriga Nacional Vinho Regional Península de SetúbalWijnstreek Península de Setúbal

Ten zuidoosten van Lissabon ligt schiereiland Península de Setúbal en is door het maritieme klimaat heel erg geschikt voor wijnbouw. In het verleden was de streek vooral bekend om de zoete muskaatwijn Moscatel de Setúbal. Dit is een witte of rode vin doux naturel waarin minstens 66,7% muscat d’Alexandrie verwerkt is. Voor de wijn geldt een verplichte rijping van minimaal 24 maanden. Tegenwoordig worden er naast deze zoete wijn ook droge witte en rode wijnen gemaakt van inheemse en bekende Europese druivenrassen zoals cabernet sauvignon en chardonnay.

Wijnstreek Alentejo

Een groot, uitgestrekt, dunbevolkt gebied dat vooral bekend is om de productie van kurk. De streek ligt ingeklemd tussen rivier de Taag in het noorden de Algarve in het zuiden. Het is de warmste streek van Portugal, waardoor de oogst al halverwege augustus plaats vindt. Omdat er jaarlijks heel weinig neerslag valt ontkomen de boeren niet aan irrigatie. In het gebied zijn veel grote wijnbedrijven actie die de beschikking hebben over moderne technieken en dito wijnkelders. Hierdoor is men, ondanks de droogte en de hitte, in staat kwaliteitswijnen te produceren die voldoende frisheid bezitten, zoals de wijnen van Herdade Aldeia de Cima en Herdade da Ajuda.


Wijnstreek Algarve

In het meest zuidelijke deel van Portugal bevindt zich de Algarve. Het is er heet en het aantal zonuren is met 3000 erg hoog te noemen. Omdat de zengende hitte vanuit het noorden wordt tegengehouden door hoge bergen, is de hitte echter minder extreem dan in Alentejo, daarnaast heeft ook de Atlantische Oceaan invloed op het heersende klimaat. Uit de Algarve komen met name stevige rode en witte wijnen met een hoog alcohol percentage en weinig zuren. 

Wijnstreek Madeira

Zo’n 650km uit de kust bij Marokko ligt het eiland Madeira, dat onder de Portugese vlag valt. Het eiland is bergachtig met steile bergwanden en erg groen en vruchtbaar. Naast het verbouwen van wijn zijn ook bananen, suikerriet, bloemen en aardappelen belangrijk. De wijngaarden worden vanwege de harde ondergrond aangelegd in zogenaamde terrassen die poios worden genoemd. Het klimaat is subtropisch wat vaak leidt tot schimmels en ziekten bij het verbouwen van druiven. Naast de versterkte wijn Madeira, wordt er ook droog wit, rood en rosé gemaakt. 

Wijnstreek Azoren
Op De Azoren, een archipel midden in de Atlantische Oceaan ten westen van Portugal, werd in de 15e al wijn gemaakt. Van de 9 eilanden zijn er momenteel 3 waar wijnbouw mogelijk is. 

Wetgeving wijn Portugal

Portugal was in Europa het allereerste land dat in 1756 een geografische afbakening invoerde om zo de oorspronkelijkheid van de wijn te kunnen garanderen. Later, in 1908 werd de eerste wijnwet ingevoerd. In 1929 werden ook productieregels opgesteld. Nog niet zolang geleden, namelijk in 1986, werd alle gebieden omgedoopt tot DOC: Denominação de Origem Controlada. Portugal kent, zoals we hiervoor gelezen hebben, in totaal 14 wijnregio’s, met allen een eigen wijncommissie die zorgt voor het bewaken van de toegestande druivenrassen, irrigatie en toegestande rendementen en aanduidingen op de fles.

Er zijn 3 kwaliteitsniveau’s die je kunt terugvinden op de fles:
  • Vinho do Portugal: dit is de laagste kwaliteitsaanduiding en wordt ook wel tafelwijn genoemd. Het beschikt niet over een geografische aanduiding vanwaar de druiven uit Portugal komen. Het druivenras en oogstjaar mogen op wel het etiket. 
  • Indicação Geográfica Protegida (IGP): bij deze kwaliteitsaanduiding moet 85% van de wijn uit een daarvoor bestemde regio komen. Hiervoor zijn 14 gebieden aangewezen. Een commissie zorgt voor controle en handhaving van de regels, die een stuk minder streng zijn dan voor de DOC’s.
  • Denominação de Origem Controlada (DOC): deze laatste wordt in Europees verband ook wel  Denominação de Origem Protegida (DOP) genoemd en is het hoogste kwaliteitsniveau voor Portugese wijnen. In totaal zijn er 31 DOC’s waarvoor strikte regels zijn met betrekking tot alcoholpercentage, toegestane druivenrassen, manier van vinificeren en toegestane rendementen. Daarnaast worden alle DOC wijnen door een daarvoor aangestelde commissie geproefd en beoordeeld. 
Naast deze 3 kwaliteitsniveau’s zijn er een paar aanvullende aanduidingen, zoals bv. Garrafeira. Hiermee worden wijnen aangeduid die langer hebben gerijpt dan de voorgeschreven minimale rijping. Voor de rode wijnen is deze periode 30 maanden, waarvan minimaal 12 maanden op fles. Voor wit en rosé geldt een rijping van minimaal 12 maanden, waarvan 6 op fles.
Lees meer
Wijnpakket Portugal Herdade da Ajuda
Portugal
Aanbieding
€ 51.99
Per doos: € 58.54 € 51.99
Je cookievoorkeuren
Werkhovin.nl gebruikt cookies voor optimaal website gebruik en social-media -en adverteer doeleinden. Cookies van derden worden gebruikt voor social media functionaliteiten en gepersonaliseerde advertenties. Voor meer info kan je het privacy beleid lezen. We gaan ervan uit dat je akkoord gaat als je onze website blijft gebruiken.