• Gratis levering in NL v.a. €50
  • Persoonlijke service
  • Bestellen per fles
  • Veilig betalen
Wijnselectiehulp
Kleur:
Land:
Streek:
Druif:
Smaak:
Wijnhuis:
Prijs:
Altijd op de hoogte
Wilt u door ons op de hoogte gehouden worden van onze acties en nieuwtjes?
Schrijf u hieronder in voor onze nieuwsbrief.

Witte Wijn, Beaujolais

Droge witte wijn is ongekend populair onder de Nederlanders en is verkrijgbaar in verschillende stijlen. Best lastig vinden veel mensen, want ga je voor gortdroog, zoals Chablis of voor die wat vettige, rijke Bourgogne? En dan hebben we het nog niet gehad over alle smaakstijlen die daartussen zitten. Van strak, sappig en knisperend tot volle, rijke en complexe varianten.
Lees meer
Beaujolais Blanc
Frankrijk
€ 13.49
Droge witte wijn is breed inzetbaar: van fris aperitief tot een begeleider van een rijk gerecht. Zo kent iedere droge witte wijn een eigen drinkmoment. Werkhovin Wijnkopers heeft voor iedereen en elk budget een passende wijn in haar assortiment.

Droge witte kwaliteitswijnen

Witte wijn knewitzIn zowel de Oude als de Nieuwe Wereld worden op grote schaal witte druivenrassen verbouwd. Zoals je wellicht al weet vindt wijnbouw plaats op het Noordelijk en Zuidelijk halfrond tussen de 30e en 50e breedtegraad. Hier zijn de condities om druiven te verbouwen goed. Toch heeft bijna elke wijnregio/wijnstreek haar eigen, soms authentieke, witte druiven. Soms voorgeschreven wetten, zoals in Frankrijk, maar ook vanuit klimatologische overwegingen. Koelere regio’s waartoe onder andere de Bourgogne, Champagne en Duitsland toebehoren, maar ook de kuststreken van Chili en Nieuw-Zeeland zijn erg geschikt voor rassen als sauvignon blanc, pinot gris, pinot grigio en riesling. Deze rassen houden van een koele omgeving bijvoorbeeld dichter bij de kust en hoger gelegen op een heuvel of berg.

Andere regio’s zoals het zonovergoten zuiden van Italië, Spanje en Portugal zijn het meest geschikt voor rassen als malvasia bianco, fiano, gouveio, viosinho, moscatel galego en arinto. Deze rassen kunnen beter tegen veel zon en hitte en leveren wijnen die voller en rijker zijn.

Uit de Spaanse streek Rueda komt veel wijn gemaakt van de verdejo druif en is erg populair op dit moment. Verdejo geeft wijnen met een lekker sappig zuurtje in combinatie met kruiden en een licht bittertje in de afdronk. Het zijn veelal licht verteerbare wijnen die vooral in de zomer erg aangenaam zijn om te drinken.

Uitzonderingen zijn er natuurlijk altijd, zoals de chardonnay druif. Die groeit werkelijk overal en dat is niet raar, want wereldwijd is het de meest populaire druif. Misschien jammer zou je denken, want gaat de chardonnay dan niet ‘overheersen’? Nee, eigenlijk niet. Van chardonnay druiven worden de meest uiteenlopende wijnen gemaakt, van frisdroog tot complex, vol en romig. In ons assortiment hebben wij veel chardonnay’s, variërend in prijs en smaakstijl. Zo heb je een fruitige chardonnay uit Moldavië van wijnhuis Salcuta uit de streek Stefan Voda. Een volledig andere stijl chardonnay komt uit Californië van Wente Vineyards: een volle, licht romige chardonnay met een houtrijping van 7 maanden. Beide toppers in hun prijsklasse en beiden geschikt voor een ander drinkmoment. Meer over Amerikaanse wijnen ontdek je overigens op "wijn uit de Verenigde Staten"

Chardonnay wordt ook vaak gebruikt in blends met andere wijnen en is natuurlijk dé druif waar ze in de Champagne soms wonderen mee verrichten!

Een ander ras wat enorme bekendheid geniet is de sauvignon blanc. Deze druif levert wijnen met knisperende zuren en aroma’s van kruisbessen, citrusfruit, vers gemaaid gras, buxus en ja….daar komt’ie aan: kattenpies! Ook hier geldt: allemaal afhankelijk van de herkomst en wat de wijnmaker ervan maakt. De meest bekende streken waar we de sauvignon blanc druiven vinden zijn natuurlijk in de Franse streek de Loire (te herkennen aan aroma’s van kruisbes, gemaaid gras en buxus) en Marlborough, gelegen in het noorden van het zuider eiland van Nieuw-Zeeland. Hier staat de sauvignon blanc bekend om haar mooie zuren in combinatie met tropisch fruit.

Hoe wordt droge witte wijn gemaakt?

In zomermaanden checkt de wijnmaker constant het rijpingsproces van de druiven in de wijngaard. Als de
Witte wijn druivenwijnmaker de druiven fysiologisch rijp genoeg vindt, gaat de pluk beginnen. Een drukke periode op en rond het wijnhuis, die soms de nodige stress met zich meebrengt. Het is namelijk noodzakelijk dat de witte druiven vers en ongeschonden in de wijnmakerij aankomen. In gebieden waar het heet is, zoals Puglia in het zuiden van Italië, is dit dan ook vaak een echte haastklus. 

Na aankomst wordt het fruit gesorteerd en gecontroleerd. Alle spulletjes, zoals takjes en kapot fruit wordt eruit gehaald omdat dit zou nare aroma’s kunnen veroorzaken. Hierna worden de druiven ontsteelt en gekneusd, waarna de schilweking kan starten. De mate van schilweking (in het Frans macération pelliculaire) varieert van een paar uur tot een volle dag en zorgt ervoor dat de most zoveel mogelijk aroma’s opneemt uit de schilletjes. Hierna wordt het fruit zo snel mogelijk geperst. Bij de eerste persing wordt niet veel druk uitgeoefend, maar levert wel het beste sap!

Na dit proces voegt de wijnmaker wat zwavel toe aan de most om ervoor te zorgen dat de gisting niet te vroeg start en start hij de voorklaring. Voorklaren wordt gedaan om deeltjes die zouden kunnen zorgen voor nare aroma’s uit het sap te filteren. De uiteindelijke wijn blijft dan fruitiger en frisser van smaak.

Vergisting gebeurt op lagere temperatuur, meestal tussen de 14˚C en 22˚C. Hierdoor behoudt de wijn zijn frisse karakter en blijven de fruit aroma’s mooi intact. Afhankelijk van de wijnmaker, de beoogde wijnstijl en het gebruikte druivenras vindt vergisting plaats op RVS tanks of in houten vaten, zowel groot hout (foeders) of barriqes (kleine eiken vaten). Druivenrassen die meestal wordt vergist op RVS zijn bijvoorbeeld sauvignon blanc, riesling. Druivenrassen die erg goed gaan met hout zijn natuurlijk chardonnay, chenin blanc, viosinho en gouveio.

Hoe lang witte wijn bewarenHoe lang kun je een witte wijn bewaren?

Die vraag krijgen we nog weleens gesteld. Als je bedenkt dat circa 80% van alle witte wijnen gemaakt wordt om direct te drinken (dus al op dronk) op de markt wordt gebracht, kun je je voorstellen dat de meeste witte wijnen binnen 1 tot 2 jaar na aankoop het beste gedronken kunnen worden. Het kleine deel wijnen dat écht voor opleg geschikt is zit vooral in de mooie witte Bourgogne wijnen en Champagnes, die echt voor langeretijd in uw mooie kelder kunnen blijven liggen, geduldig wachtend op een geschikt moment. 

In ons assortiment hebben wij een paar mooie wijnen die extra aandacht mogen krijgen, zoals Vértice Branco Grande Reserva 2014. Gemaakt van een blend van gouveio, arinto, boal en donzelhino en 14 maanden gerijpt in Franse eiken vaten, gevolgd door 10 maanden flesrijping. Door Robert Parker en Wine Enthusiast bekroond met maar liefst 92 punten en werkelijk één van de beste Portugese witte wijnen. Van deze specialiteit zijn slechts 4500 flessen gemaakt. Deze wijn kan tegen een stootje en houdt het echt wel even uit in uw kelder!

Voor iedereen een geschikte droge witte wijn bij Werkhovin Wijnkopers

Bij Werkhovin Wijnkopers vind je een groot assortiment witte wijnen voor elk budget in allerlei smaakstijlen. Ben je een liefhebber van frisse, strakdroge witte wijn, of houd je toch meer van meer fruitige wijnen of word je juist blij van een volle, aromatische droge witte wijn? Door middel van wijnselectiehulp selecteer je gemakkelijk binnen ons assortiment jouw favoriete wijn. Daarnaast staan er bij elke wijn een aantal wijn en spijs voorbeelden om u een beter idee te geven van de wijn in combinatie met een bijpassend gerecht.
Wil je graag liever persoonlijk worden geholpen? Neem dan contact met ons op, dan krijg je telefonisch een persoonlijk advies. Ben je in de buurt van Kerkdriel? Kom dan gezellig langs in onze winkel en proef vóór aankoop de wijn van je keuze.

Online witte wijn bestellen

Wil je graag je favoriete witte wijn online kopen? Bekijk dan regelmatige onze pagina met alle aanbiedingen en acties. Al vanaf €50 word je bestelling gratis verstuurd. Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwtjes, wekelijks nieuwe scherpe aanbiedingen ontvangen en gebruik maken van speciale acties? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief.

 
In de Beaujolais vinden we voor rood en rosé maar één druif, dat is de gamay noir à jus blanc. Er zijn veel kwaliteitsverschillen in de Beaujolais. De meeste Beaujolaiswijnen zijn op hun best als ze jong zijn en op keldertemperatuur worden gedronken.
In totaal kent deze wijnstreek 96 gemeenten waar onder de appellatie Beaujolais wijn gemaakt kan worden. Het merendeel van deze gemeente liggen er 11 in het Saône-et-Loire departement, waaronder Chasselas en Saint-Vérand. De andere gemeente behoren tot het departement Rhône.
Het aantal appellaties is 12 die onderverdeeld zijn Beaujolais, Beaujolais-Villages en 10 Cru's. Appellation Beaujolais  De dorpen waar de wijnen vandaan komen liggen vooral in het zuiden en het oosten van het Beaujolaisgebied. De bodemsamenstelling is gevarieerd met zand, klei en kalk. Een klein beetje wit (chardonnay) en rosé, maar de grote plas is rood.


Appellation Beaujolais Supérieure 

De Supérieure komt eveneens uit het zuiden en moet één procent meer alcohol bevatten dan de gewone appellation.

Appellation Beaujolais Blanc 

Dit wordt wel de vergeten wijn van de Beaujolais genoemd, vanwege de relatieve onbekendheid. Toch produceert men van chardonnay hier ruim anderhalf miljoen flessen. Het zijn wijnen met subtiele bloemaroma`s, zachte fruitsmaken van citrusvruchten en rijp geel fruit.

Appellation-Beaujolais-Villages

Het noorden van de streek maakt wijnen onder de naam Beaujolais-Villages. Deze gemeente appellations zijn bestemd voor de wijnen die beter zijn dan de gewone Beaujolais. Over het algemeen zijn de wijnen voller en ronder dan de gewone Beaujolais.

Crus de Beaujolais

De Crus van de Beaujolais liggen allen in het noordelijk deel van de Beaujolais. De bodem bevat hier graniet en granietgruis en daar voelt de gamay zich thuis. Het zijn allemaal rode wijnen met een alcoholgehalte van minimaal 10,5%.
 

Saint-Amour

De bodem bestaat uit graniet met klei en leisteen. De wijnen gemaakt volgens moderne vinificatie zijn soepel, fruitig en plezierig, deze binnen twee jaar drinken. Via de traditionele methode zijn de wijnen veel steviger en voller met een opleg tussen vier en acht jaar na de oogst. Drinktemperatuur 13˚C.

Juliénas

De gemeente dankt zijn naam aan Julius Ceasar. De bodem bestaat uit leisteen, graniet en leem. De wijngaarden zijn gelegen tussen 130 meter en 430 meter boven de zeespiegel. Uit Juliénas komen wijnen, die opvallen door hun vlezige smaak, stevigheid en rode vruchten. De Juliénas kan gemakkelijk een jaar of vijf oud worden. Drinktemperatuur 13˚C.

Chénas

De naam Chénas is afgeleid van Chêne, hetgeen eik betekent. In het gebied van de Beaujolais groeiden vroeger veel eiken. Op een bodem van graniet, granietgruis en kiezelhoudende klei staan de wijnstokken aangeplant. Men maakt hier dieprode, gestructureerde wijnen, die makkelijk vier à vijf jaar kunnen ouderen. Drinktemperatuur 14˚C.

Moulin-à-Vent

Moulin-à-Vent is vernoemd naar een windmolen uit het dorpje Thorins. De oppervlakte bedraagt 610 ha met een roze granieten bodem, waarin zich lagen mangaan bevinden. Mangaan zorgt voor het specifieke karakter van de wijn. De Moulin-à-Vent is bij uitstek een bewaarwijn met in goede jaren een oplegpotentie van tien jaar. Het is een krachtige, geurige wijn met een volle smaak, die aan de noordelijke gelegen Bourgognes doet denken. Drinktemperatuur 14˚C.

Fleurie

Van een vrijwel roze gekleurde granieten bodem komen heerlijke wijnen. Uit deze gemeente komen de elegantste, bouquet rijkste en fruitigste wijnen van alle crus. Ze wordt wel als de meest vrouwelijke van alle crus beschouwd. Na twee jaar volledig op dronk. Drinktemperatuur 13˚C.

Chiroubles

De wijngaarden liggen tussen 250 en 450 meter boven zeeniveau op steile hellingen. De totale oppervlakte met wijnstokken bedraagt 320 ha. De zanderige bodem is afkomstig van de erosie van de rotsen. De geur zit vol rode vruchtjes en de smaak is sappig, licht en teer. De Chiroubles behoort jong te worden gedronken op een temperatuur van 12˚C.

Morgon

De wijnstokken staan op een rotsachtige bodem met brokkelig leisteen en vulkanisch gesteente. De bodemstructuur van de Morgon beïnvloedt het karakter van deze cru sterk. Aroma’s van kersen en pruimen gaan samen met een volle stevige smaak. Zonder problemen kan men een Morgon vier tot zes jaar bewaren. Drinktemperatuur 13˚C.

Régnié

Het gebied waar vanaf 1988 de Appellation Régnié geldt, spreidt zich uit over twee gemeenten, Régnié en Durette. De wijngaarden met een granieten ondergrond rijk aan mineralen liggen op een hoogte van 350 meter. Het is een zeer plezierige, fruitvolle wijn met aroma’s van bramen en frambozen. Drinktemperatuur 12˚C.

Brouilly

De wijnen komen uit zes gemeenten, die aan de voet liggen van de berg Brouilly. De bodem bestaat uit graniet gemengd met alluviale grond. De wijn is fruitvol met een warme kersensmaak. Na twee jaar is deze wijn op dronk. Drinktemperatuur 12˚C.

Côte de Brouilly

Dit zijn de wijngaarden gelegen op de flanken van de Mont Brouilly. De steile hellingen bestaan uit graniet en leisteen. De druiven krijgen veel zon, wat tot uiting komt in het volle karakter van de wijn. De smaak is daarnaast elegant en levendig. Drinktemperatuur 13˚C.
Druiven
Je cookievoorkeuren
Werkhovin.nl gebruikt cookies voor optimaal website gebruik en social-media -en adverteer doeleinden. Cookies van derden worden gebruikt voor social media functionaliteiten en gepersonaliseerde advertenties. Voor meer info kan je het privacy beleid lezen. We gaan ervan uit dat je akkoord gaat als je onze website blijft gebruiken.