• Gratis levering in NL v.a. €50
  • Persoonlijke service
  • Bestellen per fles
  • Veilig betalen
Wijnselectiehulp
Kleur:
Land:
Streek:
Druif:
Smaak:
Wijnhuis:
Prijs:
Altijd op de hoogte
Wilt u door ons op de hoogte gehouden worden van onze acties en nieuwtjes?
Schrijf u hieronder in voor onze nieuwsbrief.

Witte Wijn, Australië

Droge witte wijn is ongekend populair onder de Nederlanders en is verkrijgbaar in verschillende stijlen. Best lastig vinden veel mensen, want ga je voor gortdroog, zoals Chablis of voor die wat vettige, rijke Bourgogne? En dan hebben we het nog niet gehad over alle smaakstijlen die daartussen zitten. Van strak, sappig en knisperend tot volle, rijke en complexe varianten.
Lees meer
Tar & Roses King Valley Pinot Grigio
Australië
Helaas, dit product is momenteel niet leverbaar.
Droge witte wijn is breed inzetbaar: van fris aperitief tot een begeleider van een rijk gerecht. Zo kent iedere droge witte wijn een eigen drinkmoment. Werkhovin Wijnkopers heeft voor iedereen en elk budget een passende wijn in haar assortiment.

Droge witte kwaliteitswijnen

Witte wijn knewitzIn zowel de Oude als de Nieuwe Wereld worden op grote schaal witte druivenrassen verbouwd. Zoals je wellicht al weet vindt wijnbouw plaats op het Noordelijk en Zuidelijk halfrond tussen de 30e en 50e breedtegraad. Hier zijn de condities om druiven te verbouwen goed. Toch heeft bijna elke wijnregio/wijnstreek haar eigen, soms authentieke, witte druiven. Soms voorgeschreven wetten, zoals in Frankrijk, maar ook vanuit klimatologische overwegingen. Koelere regio’s waartoe onder andere de Bourgogne, Champagne en Duitsland toebehoren, maar ook de kuststreken van Chili en Nieuw-Zeeland zijn erg geschikt voor rassen als sauvignon blanc, pinot gris, pinot grigio en riesling. Deze rassen houden van een koele omgeving bijvoorbeeld dichter bij de kust en hoger gelegen op een heuvel of berg.

Andere regio’s zoals het zonovergoten zuiden van Italië, Spanje en Portugal zijn het meest geschikt voor rassen als malvasia bianco, fiano, gouveio, viosinho, moscatel galego en arinto. Deze rassen kunnen beter tegen veel zon en hitte en leveren wijnen die voller en rijker zijn.

Uit de Spaanse streek Rueda komt veel wijn gemaakt van de verdejo druif en is erg populair op dit moment. Verdejo geeft wijnen met een lekker sappig zuurtje in combinatie met kruiden en een licht bittertje in de afdronk. Het zijn veelal licht verteerbare wijnen die vooral in de zomer erg aangenaam zijn om te drinken.

Uitzonderingen zijn er natuurlijk altijd, zoals de chardonnay druif. Die groeit werkelijk overal en dat is niet raar, want wereldwijd is het de meest populaire druif. Misschien jammer zou je denken, want gaat de chardonnay dan niet ‘overheersen’? Nee, eigenlijk niet. Van chardonnay druiven worden de meest uiteenlopende wijnen gemaakt, van frisdroog tot complex, vol en romig. In ons assortiment hebben wij veel chardonnay’s, variërend in prijs en smaakstijl. Zo heb je een fruitige chardonnay uit Moldavië van wijnhuis Salcuta uit de streek Stefan Voda. Een volledig andere stijl chardonnay komt uit Californië van Wente Vineyards: een volle, licht romige chardonnay met een houtrijping van 7 maanden. Beide toppers in hun prijsklasse en beiden geschikt voor een ander drinkmoment. Meer over Amerikaanse wijnen ontdek je overigens op "wijn uit de Verenigde Staten"

Chardonnay wordt ook vaak gebruikt in blends met andere wijnen en is natuurlijk dé druif waar ze in de Champagne soms wonderen mee verrichten!

Een ander ras wat enorme bekendheid geniet is de sauvignon blanc. Deze druif levert wijnen met knisperende zuren en aroma’s van kruisbessen, citrusfruit, vers gemaaid gras, buxus en ja….daar komt’ie aan: kattenpies! Ook hier geldt: allemaal afhankelijk van de herkomst en wat de wijnmaker ervan maakt. De meest bekende streken waar we de sauvignon blanc druiven vinden zijn natuurlijk in de Franse streek de Loire (te herkennen aan aroma’s van kruisbes, gemaaid gras en buxus) en Marlborough, gelegen in het noorden van het zuider eiland van Nieuw-Zeeland. Hier staat de sauvignon blanc bekend om haar mooie zuren in combinatie met tropisch fruit.

Hoe wordt droge witte wijn gemaakt?

In zomermaanden checkt de wijnmaker constant het rijpingsproces van de druiven in de wijngaard. Als de
Witte wijn druivenwijnmaker de druiven fysiologisch rijp genoeg vindt, gaat de pluk beginnen. Een drukke periode op en rond het wijnhuis, die soms de nodige stress met zich meebrengt. Het is namelijk noodzakelijk dat de witte druiven vers en ongeschonden in de wijnmakerij aankomen. In gebieden waar het heet is, zoals Puglia in het zuiden van Italië, is dit dan ook vaak een echte haastklus. 

Na aankomst wordt het fruit gesorteerd en gecontroleerd. Alle spulletjes, zoals takjes en kapot fruit wordt eruit gehaald omdat dit zou nare aroma’s kunnen veroorzaken. Hierna worden de druiven ontsteelt en gekneusd, waarna de schilweking kan starten. De mate van schilweking (in het Frans macération pelliculaire) varieert van een paar uur tot een volle dag en zorgt ervoor dat de most zoveel mogelijk aroma’s opneemt uit de schilletjes. Hierna wordt het fruit zo snel mogelijk geperst. Bij de eerste persing wordt niet veel druk uitgeoefend, maar levert wel het beste sap!

Na dit proces voegt de wijnmaker wat zwavel toe aan de most om ervoor te zorgen dat de gisting niet te vroeg start en start hij de voorklaring. Voorklaren wordt gedaan om deeltjes die zouden kunnen zorgen voor nare aroma’s uit het sap te filteren. De uiteindelijke wijn blijft dan fruitiger en frisser van smaak.

Vergisting gebeurt op lagere temperatuur, meestal tussen de 14˚C en 22˚C. Hierdoor behoudt de wijn zijn frisse karakter en blijven de fruit aroma’s mooi intact. Afhankelijk van de wijnmaker, de beoogde wijnstijl en het gebruikte druivenras vindt vergisting plaats op RVS tanks of in houten vaten, zowel groot hout (foeders) of barriqes (kleine eiken vaten). Druivenrassen die meestal wordt vergist op RVS zijn bijvoorbeeld sauvignon blanc, riesling. Druivenrassen die erg goed gaan met hout zijn natuurlijk chardonnay, chenin blanc, viosinho en gouveio.

Hoe lang witte wijn bewarenHoe lang kun je een witte wijn bewaren?

Die vraag krijgen we nog weleens gesteld. Als je bedenkt dat circa 80% van alle witte wijnen gemaakt wordt om direct te drinken (dus al op dronk) op de markt wordt gebracht, kun je je voorstellen dat de meeste witte wijnen binnen 1 tot 2 jaar na aankoop het beste gedronken kunnen worden. Het kleine deel wijnen dat écht voor opleg geschikt is zit vooral in de mooie witte Bourgogne wijnen en Champagnes, die echt voor langeretijd in uw mooie kelder kunnen blijven liggen, geduldig wachtend op een geschikt moment. 

In ons assortiment hebben wij een paar mooie wijnen die extra aandacht mogen krijgen, zoals Vértice Branco Grande Reserva 2014. Gemaakt van een blend van gouveio, arinto, boal en donzelhino en 14 maanden gerijpt in Franse eiken vaten, gevolgd door 10 maanden flesrijping. Door Robert Parker en Wine Enthusiast bekroond met maar liefst 92 punten en werkelijk één van de beste Portugese witte wijnen. Van deze specialiteit zijn slechts 4500 flessen gemaakt. Deze wijn kan tegen een stootje en houdt het echt wel even uit in uw kelder!

Voor iedereen een geschikte droge witte wijn bij Werkhovin Wijnkopers

Bij Werkhovin Wijnkopers vind je een groot assortiment witte wijnen voor elk budget in allerlei smaakstijlen. Ben je een liefhebber van frisse, strakdroge witte wijn, of houd je toch meer van meer fruitige wijnen of word je juist blij van een volle, aromatische droge witte wijn? Door middel van wijnselectiehulp selecteer je gemakkelijk binnen ons assortiment jouw favoriete wijn. Daarnaast staan er bij elke wijn een aantal wijn en spijs voorbeelden om u een beter idee te geven van de wijn in combinatie met een bijpassend gerecht.
Wil je graag liever persoonlijk worden geholpen? Neem dan contact met ons op, dan krijg je telefonisch een persoonlijk advies. Ben je in de buurt van Kerkdriel? Kom dan gezellig langs in onze winkel en proef vóór aankoop de wijn van je keuze.

Online witte wijn bestellen

Wil je graag je favoriete witte wijn online kopen? Bekijk dan regelmatige onze pagina met alle aanbiedingen en acties. Al vanaf €50 word je bestelling gratis verstuurd. Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwtjes, wekelijks nieuwe scherpe aanbiedingen ontvangen en gebruik maken van speciale acties? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief.

 
Australië maakt deel uit van het werelddeel Oceanië, waartoe ook Nieuw-Zeeland en Nieuw-Guinea behoren en ligt als een groot eiland in het zuidelijkste deel van de Grote (of Stille) Oceaan. Het is bijna niet voor te stellen, maar Australië is met haar landoppervlakte van ca. 8.5 miljoen km2 het kleinste continent en wordt onderverdeeld in een 7-tal staten: New-South-Wales met hoofdstad Canberra en het tot de verbeelding sprekende Sydney als de meest belangrijke steden, Victoria, Queensland, West-Australia, South-Australia en Tasmanië. 
 

Wijnhistorie van Australië

Het wijn avontuur van Australië begon aan het einde van 18e eeuw, toen de Engelse vloot aan wal kwam en de eerste wijnstok plantten. Op 24 januari 1791 werd er welgeteld twee trosjes druiven geoogst in de tuin van de gouverneur van Sydney. In de eerste helft van de 19e eeuw kwam de wijnbouw op gang, waarbij een grote rol bleek weggelegd voor de vele immigranten die hun weg hadden gevonden naar het land Down Under. De Italianen bevolkten de streek rond Riverland, terwijl veel Duitse immigranten te vinden waren in Barossa. Vanaf de 20e eeuw was South-Australia de belangrijkste wijn producerende staat van Australië, waarbij Barossa Valley het centrum vormde van de wijnhandel. 

Tegenwoordig is Australië als Nieuwe Wereld wijnland niet meer weg te denken. Jaarlijks worden er meer dan 17 miljoen flessen door Australië geëxporteerd naar Nederland. Waar laten we het toch allemaal! 
Wijnland Australië

Bodem en klimaat van Australië

De bodem van Australië is divers, variërend van zanderige bodems tot zware klei, maar het meest tot de verbeelding spreek toch wel de terra rossa bodem van Coonawarra. Deze gravelachtige grond ligt op een dikke laag kalksteen, wat de eigenschap heeft water lang te kunnen vasthouden. Het klimaat van Australië is warm, zonnig en droog. Met name het zuidelijk deel van Australië is erg geschikt voor wijnbouw. Vanwege grote droogte is irrigatie echter wel noodzaak, maar ook water is er schaars. Daarom wordt de irrigatie van de wijngaarden steeds vaker gereguleerd en is er een maximum verbonden aan het aantal liters dat men mag sproeien. Het veranderende klimaat dwingt wijnboeren steeds vaker richting koelere gebieden dichtbij zee of hoger gelegen heuvels. 
 

Druivenrassen Australië

Australië produceert op grote schaal wijnen van Europese druivenrassen in alle varianten. In het naoorlogse Australië was de aanplant van o.a. riesling groter dan die van Duitsland. Ook gewürztraminer en müller-thurgau en muscat werden volop verbouwd. Op dit moment vindt er een omslag plaats van wit naar rood. Ongetwijfeld zal hier het veranderende klimaat een rol in spelen. 

De belangrijkste witte druivenrassen zijn voor Australië nu chardonnay, sauvignon blanc, riesling en gewürztraminer. De sauvignon blanc is natuurlijk erg geschikt om droge witte wijn van te maken, terwijl chardonnay (mits hout gelagerd) prachtige volle, rijke wijn geeft. Van riesling en gewürztraminer wordt ook vaak zoete, botrytis wijnen gemaakt. 

Shiraz, cabernet sauvignon en grenache zijn de belangrijkste blauwe druiven van Australië. Hier worden redelijk stevig tot uitgesproken krachtige wijnen van gemaakt. Het is niet voor niks dat Australische rode wijnen bekend staan als vol en rijp met een vrij hoog alcoholpercentage. De wijnen van Langmeil zijn hier een mooi voorbeeld van. De rode wijnen worden gemaakt van shiraz, grenache en de minder bekende mataro druif. 
 
Australische rode wijnen van Langmeil Winery
Langmeil Three Gardens Langmeil Valley Floor Shiraz Langmeil Steadfast Shiraz Cabernet Sauvignon

Wijngebieden Australië

Binnen wijnland Australië onderscheiden we vier regio’s: New South Wales, South Australia, Victoria en Western Australia. 

New South Wales

In de meest oostelijke hoek van Australië vinden we de regio New South Wales, met bekende steden als Sydney en Canberra. De eerste wijngaarden in Hunter Valley zijn aangeplant in het jaar 1828. Door de komst van de druifluis en de economische crisis van de jaren dertig ging het snel bergafwaarts met de wijnbouw in Hunter. Pas in de jaren zestig van de vorige eeuw kon men de stijgende lijn weer oppakken.

Upper en Lower Hunter
Meer noordelijk ligt de wijnstreek Hunter Valley, wat bestaat uit Upper en Lower Hunter. De wijngaarden van Lower Hunter zijn te vinden op de vlakkere delen van het land, terwijl Upper Hunter heuvelachtiger is en door de rivieren Hunter en Goulburn wordt doorkruist. Het is er warm en vochtig. Schimmel in de wijngaarden is dan ook een terugkerend probleem. Druiven die we hier vooral kunnen vinden zijn chardonnay, semillon, cabernet sauvignon, shiraz, grenache en merlot

Mudgee
In Mudgee regent het een stuk minder, schijnt de zon vaker en is het dus een stuk warmer. Hierdoor moeten de wijngaarden wel worden geïrrigeerd omdat watertekorten altijd op de loer liggen. In de heuvels van Mudgee kan het echter wel vriezen en zijn vooral de nachten in het voorjaar koud, wat zorgt voor een laat rijpende druiven. Toch lijkt de aanplant met veel chardonnay, shiraz en cabernet sauvignon ahier veel op die van Hunter Valley. 

Ook in andere delen van New South Wales wordt wijn gemaakt; zoals in Tumbarumba en rond Canberra

South Australia

De belangrijkste regio voor de Australische wijnbouw is South Australia. Hier zijn de zeer grote producenten actief die grote hoeveelheden bulkwijnen onze kant opsturen. Maar ook mooie pareltjes komen uit deze streek, die bol staat van de verschillende terroirs. Van het meer in het binnenland gelegen, warme Barossa tot de koelere kuststreken bij Adelaide en de hete vlaktes van Riverland aan de Murray rivier in het oosten. Een van de meest tot de verbeelding sprekende streken in het zuidoosten is Coonawarra met de terra rossa bodem waar topkwaliteit shiraz en cabernet sauvignon wijnen vandaan komen. 
Australische wijnen
Barossa Valley
Ten noordoosten van Adelaide ligt het kloppende hart van de Australische wijnbouw industrie: Barossa Valley. De streek onderscheidt verschillende klimaten van zeer heet in het noordwesten tot koel en nat in het wat hoger gelegen zuiden. Shiraz, grenache en cabernet sauvignon maken hier de dienst uit als blauwe druivenrassen. Qua witte rassen vind je hier veel riesling en semillon. In Barossa Valley is de Langmeil Winery gevestigd, dat eigendom is van de familie Lindner. Al zes generaties lang drukt de familie hun eigen stempel op de regio. Andere belangrijke wijnstreken zijn Eden Valley en Clare Valley waar met name de riesling het goed doet. 
 

Victoria

Tot slot vinden we in het meest zuidoostelijke puntje van Australië de regio Victoria. In dit warme gebied liggen onder andere Murray Darling en Swan Hill in het noordwesten en Ruther Glen waar vooral versterkte muskaatwijnen worden gemaakt in het in oosten. Niet ver van Melbourne ligt Yarra Valley, dat eind 19e eeuw niet zozeer bekend was vanwege wijn, maar wel door de grootse melkindustrie. Pas in de jaren tachtig van de vorige eeuw kwam Yarra Valley helemaal terug als wijn producerende streek. Tegenwoordig komen er mooie mousserende wijnen van pinot noir en chardonnay vandaan. 

Western Australia

Deze grote regio is voornamelijk woestijnachtig, met uitzondering van de zuidwestelijke kuststrook. Er zijn 5 streken waar wijnbouw plaatsvindt met Margareth River als de bekendste. Margaret River ligt ten zuiden van Perth op het meest zuidelijkste puntje van Australië. Er heerst een zeeklimaat wat zorgt voor milde, maar natte winters. Omdat deze regen valt in de winter zijn de wijnboeren gedwongen om in de zomer en herfst te irrigeren. Sauvignon blanc, chardonnay, riesling en chenin blanc staan aangeplant op de glooiende hellingen en zorgen voor frisse, verkwikkende wijnen.

Wijnwetgeving Australië

Wordt de Oude Wereld (alle Europese wijnlanden) overspoeld door regels en wetten, vaak zelfs tot op streek niveau bepaald, kan de Nieuwe Wereld en in het bijzonder Australië zich heugen op heel wat minder regels. Het instituut dat de wijnbouw en regelgeving in de goede banen leidt heet ‘The Australian Wine and Brandy Corporation’. In Australië draait de wetgeving niet zozeer om de bescherming van de herkomst, maar meer om wat er in de fles zit. Wat staat er op het etiket en wat voor kwaliteit zit er in de fles. Ook dienen wijnproducenten exact bij te houden wat, waar en hoeveel druiven ze kopen en verkopen. Producenten mogen van alles blenden, als het maar is vastgelegd en goed op het etiket wordt vermeld.

Belangrijk om te weten is dat het draait om de 85% regel: Minimaal 85% van de wijn moet uit het daadwerkelijke gebied komen dat op het label staat; minimaal 85% van de wijn moet gemaakt zijn van het op de fles genoemde jaargang én minimaal 85% van de wijn moet gemaakt zijn van het op de fles genoemde druivenras.
Wijn uit Australië
Je cookievoorkeuren
Werkhovin.nl gebruikt cookies voor optimaal website gebruik en social-media -en adverteer doeleinden. Cookies van derden worden gebruikt voor social media functionaliteiten en gepersonaliseerde advertenties. Voor meer info kan je het privacy beleid lezen. We gaan ervan uit dat je akkoord gaat als je onze website blijft gebruiken.