• Gratis levering in NL v.a. €50
  • Persoonlijke service
  • Bestellen per fles
  • Veilig betalen
Wijnselectiehulp
Kleur:
Land:
Streek:
Druif:
Smaak:
Wijnhuis:
Prijs:
Altijd op de hoogte
Wilt u door ons op de hoogte gehouden worden van onze acties en nieuwtjes?
Schrijf u hieronder in voor onze nieuwsbrief.

Witte Wijn, Nieuw-Zeeland

Droge witte wijn is ongekend populair onder de Nederlanders en is verkrijgbaar in verschillende stijlen. Best lastig vinden veel mensen, want ga je voor gortdroog, zoals Chablis of voor die wat vettige, rijke Bourgogne? En dan hebben we het nog niet gehad over alle smaakstijlen die daartussen zitten. Van strak, sappig en knisperend tot volle, rijke en complexe varianten.
Lees meer
Esk Valley | Range | Chardonnay
Nieuw-Zeeland
Aanbieding
€ 9.95
Per fles: € 12.95 € 9.95
Esk Valley | Range | Sauvignon Blanc
Nieuw-Zeeland
Aanbieding
€ 9.95
Per fles: € 12.95 € 9.95
Alleen te bestellen per 6 flessen
Esk Valley Winemakers Reserve Chardonnay
Nieuw-Zeeland
Aanbieding
€ 19.51
Per fles: € 22.95 € 19.51
Totara Sauvignon Blanc
Nieuw-Zeeland
€ 12.99
Droge witte wijn is breed inzetbaar: van fris aperitief tot een begeleider van een rijk gerecht. Zo kent iedere droge witte wijn een eigen drinkmoment. Werkhovin Wijnkopers heeft voor iedereen en elk budget een passende wijn in haar assortiment.

Droge witte kwaliteitswijnen

Witte wijn knewitzIn zowel de Oude als de Nieuwe Wereld worden op grote schaal witte druivenrassen verbouwd. Zoals je wellicht al weet vindt wijnbouw plaats op het Noordelijk en Zuidelijk halfrond tussen de 30e en 50e breedtegraad. Hier zijn de condities om druiven te verbouwen goed. Toch heeft bijna elke wijnregio/wijnstreek haar eigen, soms authentieke, witte druiven. Soms voorgeschreven wetten, zoals in Frankrijk, maar ook vanuit klimatologische overwegingen. Koelere regio’s waartoe onder andere de Bourgogne, Champagne en Duitsland toebehoren, maar ook de kuststreken van Chili en Nieuw-Zeeland zijn erg geschikt voor rassen als sauvignon blanc, pinot gris, pinot grigio en riesling. Deze rassen houden van een koele omgeving bijvoorbeeld dichter bij de kust en hoger gelegen op een heuvel of berg.

Andere regio’s zoals het zonovergoten zuiden van Italië, Spanje en Portugal zijn het meest geschikt voor rassen als malvasia bianco, fiano, gouveio, viosinho, moscatel galego en arinto. Deze rassen kunnen beter tegen veel zon en hitte en leveren wijnen die voller en rijker zijn.

Uit de Spaanse streek Rueda komt veel wijn gemaakt van de verdejo druif en is erg populair op dit moment. Verdejo geeft wijnen met een lekker sappig zuurtje in combinatie met kruiden en een licht bittertje in de afdronk. Het zijn veelal licht verteerbare wijnen die vooral in de zomer erg aangenaam zijn om te drinken.

Uitzonderingen zijn er natuurlijk altijd, zoals de chardonnay druif. Die groeit werkelijk overal en dat is niet raar, want wereldwijd is het de meest populaire druif. Misschien jammer zou je denken, want gaat de chardonnay dan niet ‘overheersen’? Nee, eigenlijk niet. Van chardonnay druiven worden de meest uiteenlopende wijnen gemaakt, van frisdroog tot complex, vol en romig. In ons assortiment hebben wij veel chardonnay’s, variërend in prijs en smaakstijl. Zo heb je een fruitige chardonnay uit Moldavië van wijnhuis Salcuta uit de streek Stefan Voda. Een volledig andere stijl chardonnay komt uit Californië van Wente Vineyards: een volle, licht romige chardonnay met een houtrijping van 7 maanden. Beide toppers in hun prijsklasse en beiden geschikt voor een ander drinkmoment. Meer over Amerikaanse wijnen ontdek je overigens op "wijn uit de Verenigde Staten"

Chardonnay wordt ook vaak gebruikt in blends met andere wijnen en is natuurlijk dé druif waar ze in de Champagne soms wonderen mee verrichten!

Een ander ras wat enorme bekendheid geniet is de sauvignon blanc. Deze druif levert wijnen met knisperende zuren en aroma’s van kruisbessen, citrusfruit, vers gemaaid gras, buxus en ja….daar komt’ie aan: kattenpies! Ook hier geldt: allemaal afhankelijk van de herkomst en wat de wijnmaker ervan maakt. De meest bekende streken waar we de sauvignon blanc druiven vinden zijn natuurlijk in de Franse streek de Loire (te herkennen aan aroma’s van kruisbes, gemaaid gras en buxus) en Marlborough, gelegen in het noorden van het zuider eiland van Nieuw-Zeeland. Hier staat de sauvignon blanc bekend om haar mooie zuren in combinatie met tropisch fruit.

Hoe wordt droge witte wijn gemaakt?

In zomermaanden checkt de wijnmaker constant het rijpingsproces van de druiven in de wijngaard. Als de
Witte wijn druivenwijnmaker de druiven fysiologisch rijp genoeg vindt, gaat de pluk beginnen. Een drukke periode op en rond het wijnhuis, die soms de nodige stress met zich meebrengt. Het is namelijk noodzakelijk dat de witte druiven vers en ongeschonden in de wijnmakerij aankomen. In gebieden waar het heet is, zoals Puglia in het zuiden van Italië, is dit dan ook vaak een echte haastklus. 

Na aankomst wordt het fruit gesorteerd en gecontroleerd. Alle spulletjes, zoals takjes en kapot fruit wordt eruit gehaald omdat dit zou nare aroma’s kunnen veroorzaken. Hierna worden de druiven ontsteelt en gekneusd, waarna de schilweking kan starten. De mate van schilweking (in het Frans macération pelliculaire) varieert van een paar uur tot een volle dag en zorgt ervoor dat de most zoveel mogelijk aroma’s opneemt uit de schilletjes. Hierna wordt het fruit zo snel mogelijk geperst. Bij de eerste persing wordt niet veel druk uitgeoefend, maar levert wel het beste sap!

Na dit proces voegt de wijnmaker wat zwavel toe aan de most om ervoor te zorgen dat de gisting niet te vroeg start en start hij de voorklaring. Voorklaren wordt gedaan om deeltjes die zouden kunnen zorgen voor nare aroma’s uit het sap te filteren. De uiteindelijke wijn blijft dan fruitiger en frisser van smaak.

Vergisting gebeurt op lagere temperatuur, meestal tussen de 14˚C en 22˚C. Hierdoor behoudt de wijn zijn frisse karakter en blijven de fruit aroma’s mooi intact. Afhankelijk van de wijnmaker, de beoogde wijnstijl en het gebruikte druivenras vindt vergisting plaats op RVS tanks of in houten vaten, zowel groot hout (foeders) of barriqes (kleine eiken vaten). Druivenrassen die meestal wordt vergist op RVS zijn bijvoorbeeld sauvignon blanc, riesling. Druivenrassen die erg goed gaan met hout zijn natuurlijk chardonnay, chenin blanc, viosinho en gouveio.

Hoe lang witte wijn bewarenHoe lang kun je een witte wijn bewaren?

Die vraag krijgen we nog weleens gesteld. Als je bedenkt dat circa 80% van alle witte wijnen gemaakt wordt om direct te drinken (dus al op dronk) op de markt wordt gebracht, kun je je voorstellen dat de meeste witte wijnen binnen 1 tot 2 jaar na aankoop het beste gedronken kunnen worden. Het kleine deel wijnen dat écht voor opleg geschikt is zit vooral in de mooie witte Bourgogne wijnen en Champagnes, die echt voor langeretijd in uw mooie kelder kunnen blijven liggen, geduldig wachtend op een geschikt moment. 

In ons assortiment hebben wij een paar mooie wijnen die extra aandacht mogen krijgen, zoals Vértice Branco Grande Reserva 2014. Gemaakt van een blend van gouveio, arinto, boal en donzelhino en 14 maanden gerijpt in Franse eiken vaten, gevolgd door 10 maanden flesrijping. Door Robert Parker en Wine Enthusiast bekroond met maar liefst 92 punten en werkelijk één van de beste Portugese witte wijnen. Van deze specialiteit zijn slechts 4500 flessen gemaakt. Deze wijn kan tegen een stootje en houdt het echt wel even uit in uw kelder!

Voor iedereen een geschikte droge witte wijn bij Werkhovin Wijnkopers

Bij Werkhovin Wijnkopers vind je een groot assortiment witte wijnen voor elk budget in allerlei smaakstijlen. Ben je een liefhebber van frisse, strakdroge witte wijn, of houd je toch meer van meer fruitige wijnen of word je juist blij van een volle, aromatische droge witte wijn? Door middel van wijnselectiehulp selecteer je gemakkelijk binnen ons assortiment jouw favoriete wijn. Daarnaast staan er bij elke wijn een aantal wijn en spijs voorbeelden om u een beter idee te geven van de wijn in combinatie met een bijpassend gerecht.
Wil je graag liever persoonlijk worden geholpen? Neem dan contact met ons op, dan krijg je telefonisch een persoonlijk advies. Ben je in de buurt van Kerkdriel? Kom dan gezellig langs in onze winkel en proef vóór aankoop de wijn van je keuze.

Online witte wijn bestellen

Wil je graag je favoriete witte wijn online kopen? Bekijk dan regelmatige onze pagina met alle aanbiedingen en acties. Al vanaf €50 word je bestelling gratis verstuurd. Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwtjes, wekelijks nieuwe scherpe aanbiedingen ontvangen en gebruik maken van speciale acties? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief.

 
Wijnland Nieuw-Zeeland is relatief klein en ligt op het zuidelijk halfrond, naast de immens grote buur Australië. Het land bestaat uit 2 eilanden: het Noorder- en Zuidereiland. Het aantal inwoners wordt ver overtroffen door het aantal schapen wat het land rijk is en het land exporteert vooral fruit én wijn. De wijnproductie staat in vergelijking met andere wijnlanden nog in de kinderschoenen en telt pas een paar decennia mee op het wereldtoneel. De streek Marlborough neemt het grootste gedeelte van de wijnproductie voor haar rekening, gevolgd door Hawkes Bay en Otago. 

Wijnbouw historie Nieuw-Zeeland

De eerste wijngaard werd in 1819 door de Engelse dominee Samuel Marsden aangelegd op het Noordereiland. Of er ooit wijn van gemaakt is blijft een mysterie, maar James Busby is het zeker gelukt! Deze Engelsman maakte in 1836 al wijn die hij verkocht aan de Engelse troepen die op het eiland gelegerd waren. 

In de 20e eeuw liet de wijnbouw van Nieuw-Zeeland hoge pieken en diepe dalen zien. Naast de komst van de druifluis die ook hier grote schade aanrichtte, kwam het land rond 1900 in economisch zwaar weer terecht. Pas na de Tweede Wereldoorlog veerde de economie weer op en nam de vraag naar wijn uit Nieuw-Zeeland weer toe, om wederom in elkaar te storten nadat de regering in 1958 de belasting op wijn verhoogde! Europese immigranten die Europese druivenrassen introduceerden zorgden ervoor dat het land in de jaren zeventig van de vorige eeuw uit het dal kon klimmen met de productie van versterkte en zoeten wijnen. Ook de jaren tachtig waren zwaar: door overschotten zakten de prijzen en verdwenen veel wijngaarden van het land. Pas in de jaren negentig zette een nieuw herstel door. Oude druivenrassen maakten plaats voor sauvignon blanc; wat een schot in de roos bleek te zijn! 
 
Wijnland Nieuw-Zeeland
Wijngaard met zicht op een meer Nieuw-Zeeland

Klimaat en bodem wijnland Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeeland heeft uitstekende condities om wijnstokken te verbouwen. Omdat het een eiland is wordt het omgeven door water van de Stille of Grote Oceaan, wat samen met voldoende neerslag en een constant waaiende westenwind zorgt voor een vrij koel klimaat. De wijngaarden worden echter door de vele bergen die Nieuw-Zeeland rijk is, voldoende beschermd. Maar dat niet alleen! Ook de zon schijnt volop! En precies deze combinatie van sterke zonneschijn met voldoende koelte zorgen ervoor dat de druiven langzaam rijpen en daardoor meer concentratie opbouwen. De bodem van Nieuw-Zeeland is jong en is gevarieerd. Het zijn veelal alluviale bodems (bodems met rivierslib, zand of kiezels die erg vruchtbaar zijn) maar er zijn ook rotsachtige bodems zoals in Marlborough.

Druivenrassen Nieuw-Zeeland

Denk je aan wijn uit Nieuw-Zeeland dan komt waarschijnlijk als eerst het belangrijkste druivenras sauvignon blanc bij je boven drijven en behoeft verder geen introductie, maar voordat deze druif de nationale druif van Nieuw-Zeeland werd was Müller-Thurgau tot ver in de jaren tachtig van de vorige eeuw de meest aangeplant druif. Naast sauvignon blanc wordt er in Nieuw-Zeeland ook veel wijn geproduceerd van pinot noir, chardonnay en pinot gris. Omdat vooral witte druivenrassen goed gedijen wordt er ook riesling, gewurztraminer en muscat geproduceerd. Blauwe druivenrassen naast pinot noir zijn merlot, cabernet sauvignon en malbec en syrah. 

Wijnstreken Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeeland is verdeeld in twee eilanden: het Noorder- en Zuidereiland. Het Noordereiland kent een aantal wijnstreken: Hawke’s Bay, Gisborne, Auckland, Wairarapa en Waikator (Bay of Plenty) zijn de bekendste en het grootst in omvang. In het noorden van Zuidereiland vinden we achtereenvolgens Marlborough , Nelson, Canterbury, Otago en Waitaki.

Wijnstreken op het Noordereiland

Hawke’s Bay

Dit is een van de beste wijnstreken van Nieuw-Zeeland. Er komen in deze streek steeds meer wijngaarden en steeds meer wijnboeren zoeken de hoogte van de heuvels op. Een bekend microklimaat is Gimblett Gravels. Dit is een stuk grond van ca. 800 hectare met specifieke eigenschappen. Vooral blauwe druivenrassen zoals syrah, cabernet sauvignon en merlot doen het hier geweldig. Een prachtige wijn in ons assortiment (op aanvraag verkrijgbaar) die direct van de Gimblett Gravels afkomstig is, is Esk Valley The Terraces. Een wat betaalbaardere versie is Esk Valley Winemakers Reserve Merlot Malbec Cabernet

Gisborne

Deze streek, waar veel chardonnay staat aangeplant, ligt meest oostelijk op het Noordereiland. Ook smakelijke wijnen van gewurztraminer komen uit dit gebied.

Wairarapa

In het zuiden van het Noordereiland ligt Wairarapa waar veel pinot noir en cabernet sauvignon vandaan komt.

Auckland

Auckland is de grootste stad van Nieuw-Zeeland en tevens de naam van de wijnstreek. Hier wordt veel wijn gemaakt van druiven die op andere plaatsen in Nieuw-Zeeland zijn verbouwd en vervolgens worden aangekocht.

Northland

Het noordelijkste puntje van Nieuw-Zeeland en ook het warmste! Hier staan met name druiven die goed bestand zijn tegen de warmte, zoals cabernet sauvignon, merlot en syrah. Toch is Northland qua wijnbouw niet het meest interessante gebied van het land.

Wijnstreken op het Zuidereiland

Marlborough

Wijn uit Nieuw-Zeeland en met name uit de streek Marlborough zit sinds de jaren zeventig van de vorige eeuw in de lift en mag zich met recht dé wijnstreek voor mooie wijnen van sauvignon blanc noemen. Dit gebied kan rekenen op veel zon, tot ver in het najaar. Hierdoor is het groeiseizoen van de druiven langer en worden daardoor nog aromatischer. Het mooiste voorbeeld van een knisperende Marlborough sauvignon blanc is Esk Valley The Range Sauvignon Blanc, een van de toppers in ons assortiment!

Nelson

Dit gebiedje ligt westelijk van Marlborough, in het uiterste puntje van het Zuidereiland. Hier is het wat natter en koeler dan in Marlborough, maar ook hier groeien de sauvignon blanc, chardonnay, riesling en pinot noir druiven. 

Canterbury

Deze wijnstreek ligt rondom Christchurch en kent 3 kleinere gebiedjes. Het is er koel en in het voorjaar ligt het gevaar van vorst op de loer. Hier vinden we vooral pinot noir, chardonnay, riesling en pinot gris. 

Central Otago

In het zuiden van het Zuidereiland ligt een groter gebied dat Central Otago heet. In tegenstelling tot de rest van wijngebieden van het land, heeft Central Otago een continentaal klimaat. Het verschil tussen dag- en nachtemperatuur is hierdoor ook groter, wat verschillen kan opleveren in jaargangen. De wijngaarden staan vooral in de heuvels aangeplant om de vorst minder kans te geven en de kans op zon te maximaliseren. Pinot noir is hier de meest aangeplant druif. 

Waitaki

Een nieuw gebiedje in Noord-Otago waar veel chardonnay en pinot noir staat aangeplant op leemgrond.

Wetgeving wijn Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeeland kent net als buurland Australië geen strenge wijnwetgeving. Er mag geïrrigeerd worden en men is niet gebonden aan maximale opbrengsten, snoeimethodes of bepaalde druivenrassen.