Yecla: historisch wijngebied in het zuid-oosten van Spanje
De DO Yecla ligt in het oosten van Spanje in de autonomia Murcia en vormt het hart van dit wijnbouwgebied. De wijngaarden van Yecla liggen in het noord-oosten op een vrij hoog gelegen plateau, tot zo'n 800 meter boven zeeniveau. In het noorden grense Yecla aan Almansa, in het westen aan Jumilia en in het oosten aan Alicant.
De meeste druiven die er worden verbouwd zijn bedoeld voor export. En onder de DO Yecla worden voornamelijk rode wijnen geproduceert van het druivenras monastrell en goed voor 85% van de aanplant. Naast rood wordt er ook rosé van gemaakt. De overige 15% van de aanplant bestaat uit garnacha, merlot, petit verdot en syrah.
Witte wijnen worden er zelden geproduceerd, maar als een wijnboer het aandurft beperkt hij zich tot druivenrassen als macabeo, airèn en merseguera.
Hoewel het gebied hemelsbreed slechts 65 kilometer van de Middellandse Zee ligt, heerst er een uitgesproken continentaal klimaat met koude winters en hete, droge zomers. Deze extremen zorgen voor wijnen met veel concentratie en karakter. Maar het continue gebrek aan water brengt de wijnboeren veel kopzorgen!