Menu
EUR
La Rabassière Blanc met gegratineerde kabeljauwfilet, kerrie en prei

La Rabassière Blanc met gegratineerde kabeljauwfilet, kerrie en prei

Door: Carina Werkhoven Reacties: 0

La Rabassière Blanc van Collines du Bourdic Uzès ligt in het zuidelijke deel van de Rhône, vlak boven Nîmes en Avignon, in het departement Gard. De streek is met name bekend om z'n truffels. La Rabassière staat dan ook voor: 'Truffière en Provencal', of vrij vertaald 'truffelgrond op het platteland'. Collines du Bourdic heeft deze wijnen dan ook ontwikkeld om te drinken bij gerechten bereid met truffels; dit geldt zowel voor de witte, rosé en rode wijn! Ondertussen hebben de witte variant gecombineerd met een heel ander gerecht, waar je onderaan deze blog veel meer over leest.

Uzès als wijngebied is wat klimaat en bodemgesteldheid betreft vergelijkbaar met Châteauneuf-du-Pape: de wijnen hebben er ook veel weg van. Uitzondering is echter de prijs; want de wijnen van Collines du Bourdic zijn een stuk voordeliger. 

La Rabassière Blanc: blend van de mooiste viognier,
roussanne en grenache blanc druiven

La Rabassière Blance wordt op een traditionele manier gemaakt van viognier, roussanne en grenache blanc
druiven. Alleen de roussanne rijpt op Frans eiken vaten, waardoor de wijn wat meer body krijgt. De viognier en grenache blanc rijpen op RVS vaten, om de fruitaroma's naar voren te laten komen en de wijn voldoende frisheid te geven. Nadat alle wijnen apart zijn opgevoed worden ze geblend, waarna verdere rijping plaatsvindt op fusten. De uitmonstering van La Rabassière Blanc is fraai: in een luxe zware fles met het wapen van Duché d'Uzès. Een prachtige wijn en een leuk alternatief voor een Châteauneuf-du-Pape. La Rabassière Blanc is een volle, complexe witte wijn met tonen van vanille, honing en gedroogd fruit. De wijn heeft een zacht mondgevoel en een fraaie lange afdronk.

Wijn & Spijs Combinatie: La Rabassière Blanc & ovengegaarde, gegratineerde kabeljauwfilets met prei en kerrie 

La Rabassière Blanc is sowieso heerlijk om van te genieten, dus zomaar een glaasje. Helemaal spannend wordt het als de wijn wordt gecombineerd met een lekker gerechtje. Omdat in ons gezin genieten vooral staat voor lekker eten en drinken, hebben we La Rabassière Blanc maar eens gecombineerd met een ovengegaarde kabeljauwfilet op een bedje van gewokte prei en een topping van crème fraîche en kerrie. De kabeljauwfilet is het lekkerst als die vers van het mes is! Onze kabeljauwfilet komt, net als alle vis die wij eten, van de Visbroeders. Deze supergezellige gasten hebben wekelijks een standplaats op onze plaatselijke markt en leveren topkwaliteit vis. 

Snel weer terug naar de bereiding van dit super gemakkelijke gerechtje: wat heb je nodig  voor 2 personen:

  • 2 vers afgesneden kabeljauwfilets van ca. 150 gr. Per stuk
  • Goeie olijfolie, 2 à 3 eetlepels
  • 400 gr prei (netto, dus schoongemaakt en in smalle ringetjes gesneden)
  • Kerriepoeder, eetlepel
  • 100 Crème Fraîche
  • 50 gram geraspte kaas (naar keuze: belegen of oude kaas)
  • 1 citroen(sap)
  1. Verwarm de oven vast voor op 190ºC, zodat je straks direct de ovenschotel erin kunt schuiven.
  2. Doe wat olijfolie in een wok en roerbak de fijn gesneden prei met een halve eetlepel kerriepoeder, zout en peper. Blijf lekker schudden met de wok, maar 3-4 minuten maximaal. 
  3. Het prei en kerrie mengsel mag nu in een ovenschaal.
  4. Dep de kabeljauwfilets eventjes droog met wat keukenpapier en bestrooi deze dan met wat peper en zout. En besprenkel tot slot met wat citroensap. 
  5. De kabeljauw mag nu bovenop de prei.
  6. Meng de rest van de kerrie met de crème fraîche en bestrijk hiermee de kabeljauwfilets.
  7. Tot slot bestrooi je de filets met de geraspte kaas. Wij kiezen voor een jong belegen variant, maar Drielse Ouwe zou natuurlijk ook kunnen. 
  8. De schotel gaat nu 15 minuten in het midden van de oven.
  9. Ondertussen dek je gezellig de tafel en schenk je alvast een fijn glas La Rabassière Blanc in…
  10. Wij koken wat zilvervliesrijst om straks bij het gerecht te kunnen serveren, maar je kunt natuurlijk ook kiezen voor wat gebakken aardappeltjes.

    Tijd om de bordjes op te maken: maak een mooi timbaaltje van de rijst op de borden. HIernaast verdelen we de filets en prei. Een takje peterselie brengt wat extra kleur. Schenk de glazen vol met La Rabassière Blanc en drink deze niet te koud, want dan gaan de aroma's verloren.

    Et voilà! Bon apetit!
Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

Totaal incl. btw
€0,00
Bestel nog voor €100,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan uw winkel wagen!
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »