Kleur:
Land:
Streek:
Druif:
Smaak:
Wijnhuis:
Prijs:

Kiezen voor Werkhovin

  • Persoonlijke service
  • Bestellen per fles
  • Veilig betalen

Altijd op de hoogte

Rode wijn

De meeste Nederlanders drinken het liefst rode wijn, gemaakt van het kleurige sap van blauwen druiven waarbij door middel van een natuurlijk gestart gistingsproces suikers worden omgezet in alcohol.

Gemakkelijk gezegd, maar niet zo gemakkelijk gedaan! Rode wijn maken is een ingewikkeld proces. De uiteindelijke kwaliteit van de rode wijn hangt daarom sterk af van de kwaliteit van de druiven én het talent van de wijnmaker.

Zodra de wijnboer in de wijngaard de druiven rijp genoeg vindt, worden de druiven met zorg geoogst en overgebracht naar de wijnkelder. Ter plekke worden de druiven gesorteerd en worden vuiltjes en dingetjes die er niet in horen verwijderd. De wijn dient natuurlijk zo zuiver mogelijk gemaakt te worden en het ontstaan van rare bijsmaken moet worden voorkomen. De wijnmaker bepaalt ook of de steeltjes mee gaan in de gistkuip. In de steeltjes zitten, net als in de pitjes en de schil van de druif, tannines. Als de druiven zelf genoeg bitters bevatten zullen de druiven worden ontsteelt, wat meestal het geval is.

Na het kneuzen van de druiven start onmiddellijk een gistingsproces (fermentatie), waarbij de aanwezige suikers worden omgezet in alcohol, een beetje koolzuurgas en wat bijproducten. Bij het maken van rode wijn gisten altijd de schilletjes mee en wordt er pas na de gisting geperst. Door het gistingsproces en het ontstane koolzuurgas komt de massa (de “hoed”) boven drijven. Om de rode wijn meer kleur en smaak te geven wordt het sap regelmatig over deze hoed gepompt (dit proces wordt remontage genoemd). De tijd die totale gistingsperiode het en rondpompen van het sap inneemt is sterk afhankelijk van de stijl wijn die wijnmaker voor ogen heeft. Dit varieert van 2 dagen tot 14 dagen.

Na dit proces kan de jonge wijn verder rijpen. De wijnmaker heeft de keuze uit grote, kleine, nieuwe of gebruikte, Amerikaans of Franse eiken vaten, maar ook RVS tanks of betonnen vaten behoren tot de mogelijkheden. Uiteraard heeft het soort vat dat gebruikt wordt en de periode dat de wijn rijpt, grote invloed op de aroma’s die in de wijn tot ontwikkeling komen.

De rode wijnen in ons assortiment ondergaan vaak houtrijping, als dit het geval is, wordt dit duidelijk vermeld op de productinformatie pagina, zoals bijvoorbeeld bij Edulis Crianza Rioja D.O.C. of Viña Anakena ONA Special Reserve Syrah.

Rode wijn is er in allerlei smaakstijlen. Van fruitig, soepel, tot stevig, vol en vlezig. Door middel van onze wijnselectiehulp kunt u gemakkelijk selecteren binnen ons assortiment om zo tot uw keuze te komen. Daarnaast staan er bij elke wijn een aantal “wijn & spijs voorbeelden om u een beter idee te geven van de wijn in combinatie met een bijpassend gerecht. Heeft u hulp nodig? Bel ons gerust! Wij staan voor u klaar om u persoonlijk te helpen!

Het assortiment rode wijnen dat wij kunnen leveren is velen malen groter dan het assortiment dat u in onze online webwinkel vindt. Bent u op zoek naar iets speciaals of een bepaalde (merk)wijn die u niet in onze winkel heeft gevonden? Laat het ons weten, wij zoeken het graag voor u uit.
Lees meer