Champagne: Dé streek waar het gebeurt
Champagne wordt geproduceerd volgens de méthode traditionnelle, waarbij de wijn zijn tweede gisting op de fles ondergaat, wat zorgt voor de fijne, verfijnde bubbels waar champagne om bekend staat. Als we het hebben over 'le champagne', geschreven met een kleine letter, dan bedoelen we de mousserende wijn. La Champagne is de streek en wordt altijd met een hoofdletter geschreven!. De geografische benaming en champagne als product zijn wettelijk beschermd. Nergens ter wereld mag de naam worden gebruikt! Omdat het gebied, de wijngaarden, de kelders en de wijnhuizen als zéér bijzonder worden beschouwd zijn ze net als de Portugese Douro streek, door UNESCO aangemerkt als Werelderfgoed (2015).
De drie belangrijkste druivenrassen die worden gebruikt in champagne zijn chardonnay, pinot noir en pinot meunier. Zo zorgt de chardonnay druif voor frisheid, finesse en mineraliteit in de wijn. Pinot noir brengt structuur aan, geeft body en rijke fruittonen. Tot slot zorgt pinot meunier voor fruitigheid en voegt rondeur toe. Deze druif wordt vaak gebruikt om jongere champagnes toegankelijker te maken.
Naast de grote merken Champagne, zoals Taittinger, Moët & Chandon, Ruinart, Bollinger en Ayala zijn er door de hele champagne streek een groot aantal kleinere producenten die u heel graag van uw prachtige product laten proeven. Heel vaak is de kwaliteit fantastisch, alleen door gebrek aan fondsen en marketinggelden zullen deze champagnes nooit het grote publiek bereiken.
Historie van de Champagne streek
Binnen de wereld van wijn neemt de Champagne streek een bijzondere plek in. Een plaats met een bijzonder verhaal, wat de moeite waard blijft om te vertellen. En het begon allemaal met een te warme kelder.....