Gratin Dauphinois met geroosterde kip en tijm
Bij dit gerecht komt de klassieke Franse eenvoud samen met comfort en pure smaken: een romige Gratin Dauphinois met dun gesneden aardappelen, rijkelijk opgevoerd door een krokant geroosterde kip gemarineerd in tijm en knoflook. Het resultaat is een harmonieuze combinatie van zachte texturen en kruidige tonen — ideaal voor een ontspannen familiediner of een stijlvol weekendmaal.
Ingrediënten voor 4 personen - Bereidingstijd ca. 60 minuten
| 1 | hele kip (ca. 1,5 kg) of 4 kippenbouten |
| 800 gr | vastkokende aardappelen |
| 2 | teentjes knoflook |
| 300 ml | slagroom |
| 200 ml | halfvolle melk |
| 50 gr | boter |
| 4 | takjes verse tijm |
| peper, zout, nootmuskaat | |
| olijfolie | |
| 2 | ovenschalen |
| keukenmachine, vlees thermometer |
Bereiding
Verwarm de oven vast voor op 180 °C. Ondertussen marineren we de kip met een mengsel van olijfolie, verse tijm, knoflook en wat zout en peper. We zetten de kip in een ovenschaal in de voorverwarmde oven en bakken hem in ca. 60 min. gaar en natuurlijk voorzien van een krokant korstje. Tip: gebruik een vleesthermometer die de kerntemperatuur kan vastleggen. Bij een temperatuur van 70˚C - 73˚C is de kip gaar. Zo zit je altijd goed!
Het is tijd om de aardappels in de dunne plakje te snijden. Uiteraard is een keukenmachine een uitkomst:
het werkt lekker snel en alle plakjes zijn even dik. Rangschik de plakjes dakpansgewijs in een beboterde ovenschaal. Wanneer dat klaar is verwarmen we de room en melk. Voeg hieraan verse knoflook en een snufje nootmuskaat toe. Verdeel het mengsel over de aardappels. Zorg ervoor dat het mengsel ook tussenin de plakjes goed verdeeld wordt. Verdeel wat boterklontjes over de aardappelplakjes of top het af met lekkere belegen of oude kaas!
Bak de schotel in 45 min. goudbruin. Serveer het samen met de kip.
Omdat dit gerecht zowel in de zomer als in de winter geserveerd kan worden, kunnen er heerlijke seizoensgroenten aan worden toegevoegd.
Uiteraard serveren we bij dit gerecht een kwaliteitswijn. Wij hebben gekozen voor Domaine Lafage 'Cadireta' IGP Côtes Catalanes:
[products=blog_gratin_kip]