Menu
EUR
Riesling: Koningin van de Witte Druiven

Riesling: Koningin van de Witte Druiven

Door: Carina Werkhoven Reacties: 0

De riesling druif, een kleine, maar krachtige speler op het wereldtoneel van wijnen, blijft wijnliefhebbers verrassen en verleiden met haar veelzijdigheid, complexiteit en opmerkelijke capaciteit om het terroir uit te drukken. Van de steile hellingen langs de rivieren in Duitsland tot de koelere klimaten van de Nieuwe Wereld, de riesling druif heeft zich aangepast en ontwikkeld, waardoor het een van de meest intrigerende en besproken druivensoorten onder kenners en liefhebbers is. In deze blog duiken we dieper in de wereld van de riesling, verkennen we haar oorsprong, karakteristieken, en waarom deze druif een speciale plek verdient in het hart van elke wijnliefhebber.

Terroir en de Impact op Smaak

Terroir speelt een cruciale rol in de uitdrukking van riesling wijnen, met opvallende verschillen tussen de wijnen geproduceerd in traditionele Duitse regio's en die van de Nieuwe Wereld. In Duitsland, vooral in de Moezel, worden riesling wijnen gekenmerkt door hun minerale ondertonen, een gevolg van de unieke en veelzijdige bodems en het koele klimaat. Deze wijnen zijn vaak lichter van stijl, met een levendige zuurgraad en subtiele fruitaroma's. In tegenstelling, in regio's zoals de Clare Valley in Australië, produceren de warmere klimaten en verschillende bodemtypes rieslings die rijker zijn aan fruitaroma's en body, met minder nadruk op de minerale componenten. Door het warmere klimaat kan daar tevens een andere aroma opduiken, het zogenaamde 'goût de pétrol'.

Oorsprong en Geschiedenis

De riesling druif is diepgeworteld in de Duitse wijnbouwtraditie, met documentatie die zijn bestaan al in de 15e eeuw bevestigt. Deze eeuwenoude geschiedenis heeft de druif genoeg tijd gegeven om zich te vermengen met het landschap, vooral langs de rivieren de Moezel en de Rijn, waar het koele klimaat en de unieke bodemsamenstellingen de perfecte omstandigheden bieden voor de riesling om te floreren.
De oorspronkelijk bakermat van riesling ligt waarschijnlijk in Rheingau, gelegen op de Noordelijke oever van de Rijn. Zowel in Duitsland als in de (tegenwoordig) Franse Elzas streek wordt al in de Middeleeuwen melding gemaakt van riesling, zei het niet op de tegenwoordige Latijnse manier geschreven.

Later DNA onderzoek (1998) heeft uitgewezen dat de riesling druif verwantschap heeft gouais blanc, een van de oudste druivenrassen van West-Europa. Deze druif heeft op haar beurt weer lijntjes met ondere andere chardonnay, gamay noir en furmint. Een ander ras, riesling Italico, heeft echter geen enkele link met ‘onze riesling’. Er zijn allerlei theorieën over het ontstaan en de herkomst van deze geweldige druif, echter niemand weet het 100% zeker. De wijnen smaken er zeker niet minder om!

Duitse Moezel met zicht op de wijngaarden

Kenmerken van de Riesling Druif

Riesling is bekend om haar veelzijdigheid, hoge zuurgraad, en het vermogen om het terroir waarop het groeit uit te drukken. De druiven zijn relatief klein en compact, met een dikke schil die ze enigszins resistent maakt tegen bepaalde ziekten, zoals valse meeldauw. Een van de meest onderscheidende kenmerken van riesling wijnen is hun aromatische profiel, dat kan variëren van frisse groene appels, limoen, en reine claude, tot meer complexe tonen van honing, gele appel, vuursteen en benzineachtige tonen.

Beendroog tot Edelzoet, en Alles Daartussenin

Een opmerkelijk aspect van riesling is de breedte van stijlen waarin het kan worden geproduceerd, van botdroog tot weelderig zoet. Dit wordt in eerste instantie bepaald in de wijngaard en het (micro)klimaat ter plaatse. Daarnaast is het uiteraard aan de wijnmaker en de stijl die hij/zij voor ogen heeft. Het vinificatie proces, waar wijnmakers kunnen besluiten om de gisting vroegtijdig te stoppen om een hoger restsuikergehalte te behouden, of het door te laten gaan tot bijna alle suikers zijn omgezet in alcohol, wat resulteert in een drogere wijn.

Deze veelzijdigheid maakt riesling tot een uitstekende begeleider van een breed scala aan gerechten, van scherpe Oriëntaalse gerechten tot rijke, romige kazen.

Verouderingspotentieel

Een van de meest opwindende aspecten van riesling is zijn verouderingspotentieel. Door de hoge zuurgraad en, in het geval van de zoetere stijlen, het hoge suikergehalte, kunnen riesling wijnen decennia lang rijpen, waarbij ze complexe secundaire en tertiaire aroma's ontwikkelen. Oude rieslings kunnen een diepe kleur aannemen en aroma's ontwikkelen die variëren van gedroogde vruchten en honing tot noten en petroleum, een kenmerk dat sommige liefhebbers bijzonder waarderen.

Waar wordt riesling verbouwd?

Zoals we eerder hebben geconstateerd is Duitsland de thuisbasis van de riesling druif. In alle 13 Anbaugebiete speelt de koningin der druiven een hoofdrol als het om het voortbrengen van witte wijnen aankomt. Van massaspul tot Großes Gewäschs. De echte toprieslings zijn met name te vinden bij Weingüter die zich hebben verzameld onder de zogenaamde VDP (Verein Deutscher Prädikatsweingüter). De beste 200 Duitse wijnmakers brengen hun topsegment wijnen uit onder een eigen classificatiesysteem. Deze wijnen zijn te herkennen aan een adelaar met een druiventros die bovenop de dop/capsule prijkt van de wijnen. Deze classificatie is gebaseerd op terroir en niet, zoals gebruikelijk in Duitsland, op basis van het mostgewicht.

Het is dus duidelijk dat riesling de voornaamste witte druif in Duitsland is. Toch wint deze druif ook in andere landen aan populariteit en heeft in de loop der jaren haar weg gevonden naar verschillende wijn producerende regio's over de hele wereld, waaronder Australië, Nieuw-Zeeland, de Verenigde Staten, en Canada, waar het zich heeft aangepast aan lokale klimaten en terroirs, wat resulteert in een verbazingwekkende diversiteit aan stijlen.

Dichter bij huis is de druif volop te vinden in de Franse Elzas en is riesling naast grüner veltliner een van de belangrijkste witte druivenrassen van Oostenrijk.

Wat eten we bij een goeie riesling?

Door de veelzijdigheid en vele stijlen van riesling is de wijn breed inzetbaar. Een jonge riesling kenmerkt zich door een opwekkend zuur en tonen van frisse appel, citrus en ananas. De frisse smaak en lichte body maken een dergelijke riesling perfect als aperitief. Maar ook bij gerechten met schaal- en schelpdieren komt deze riesling tot zijn recht.

Een riesling met wat restzoet kan perfect ingezet worden als begeleider bij Aziatische gerechten. De pittige en hete tonen in deze gerechten komen helemaal tot hun recht met een riesling die lager in zijn zuren zit en wat zoeter is. Kies in zo’n geval bv. voor een Elzasser riesling.

Een ontwikkelde riesling kan mooi gecombineerd worden met varkenshaas in een fruitige saus. De nog aanwezige zuren van deze riesling snijden door de vettigheid van het vlees. Bij een meer ontwikkelde riesling passen ook bepaalde kazen heel goed, vooral die met een fruitig of notig profiel. Denk aan gerijpte harde kazen, blauwe kaas of zelfs geitenkaas.

Tot slot kan een zoete riesling (bv. een Beerenauslese) prachtig samen gaan met desserts die niet te zwaar zijn, zoals fruitgebak, lichte citroen- of appelgebakjes, of een frisse fruitsalade.

Conclusie

De riesling druif blijft een fascinerende studie voor zowel wijnmakers als wijnliefhebbers. Zijn aanpassingsvermogen aan verschillende klimaten en terroirs, samen met de brede waaier aan stijlen waarin het kan worden geproduceerd, maakt het tot een veelzijdige en boeiende druif. Of het nu gaat om een jonge, frisse, droge riesling of een rijke, zoete, met de tijd verouderde variant, er is een riesling voor elke smaak en gelegenheid. In de complexiteit en diversiteit ervan ligt de ware schoonheid van de riesling, een druif die de essentie van zijn oorsprong met elke slok blijft communiceren.

Op 13 maart is het Internationale Riesling Dag, een perfecte manier om deze koningin eens goed in het zonnetje te zetten! In ons assortiment hebben we een aantal prettige riesling opgenomen.

Laat u ook eens verrassen door deze veelzijdige wijnen.

Tot slot zetten we onze favoriete rieslings voor u nog even op een rijtje:

[products=blog_reisling_mrt24]

Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

Totaal incl. btw
€0,00
Bestel nog voor €100,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan uw winkel wagen!
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »