Menu
EUR
6 mei - International Sauvignon Day

6 mei - International Sauvignon Day

Door: Carina Werkhoven Reacties: 0

Sauvignon blanc is een van de meest populaire en bekendste druivenrassen ter wereld. Zo bekend en belangrijk dat men besloot er zelfs een Internationale Dag aan te wijden om deze witte druif in het zonnetje te zetten! Volgens mij een goed idee, want een goeie sauvignon blanc is heerlijk!

De druif staat bekend om zijn karakteristieke aroma’s van o.a. groene appel, citrusvruchten, gras en International Sauvignon Blanc Daykruiden. De veelzijdigheid van deze druif zorgt ervoor dat er verschillende stijlen wijn kunnen worden geproduceerd. Uiteraard spelen hierbij het terroir en de productiemethode een belangrijke rol.

In deze blog lees je alles wat je wilt weten van deze populaire druif en de verschillende wijnen die ervan gemaakt worden en waar je op kunt letten als je deze wijn koopt of selecteert in een restaurant.

Herkomst Sauvignon Blanc

Sauvignon blanc is een van de oudste en meest wijdverspreide druivensoorten ter wereld. In de Franse regio de Loire werd het druifje voor het eerst aangetroffen en werd de druif in de bekende streken als Sancerre en Pouilly Fumé ook wel blanc fumé genoemd. DNA onderzoek heeft daarnaast aangetoond dat sauvignon blanc ook verwant is aan sémillon, de druif die zowel in de Bordeaux als in Chili wordt verbouwd.

Tegenwoordig wordt sauvignon blanc in heel veel wijnstreken verbouwd en komt op de markt in een grote verscheidenheid aan stijlen. Van goedkope bulkwijn tot de meest prachtige wijnparels. Heerlijke crispy sauvignon blanc wijn komt natuurlijk uit Nieuw-Zeeland, maar ook een streekje als Alto-Adige in Italië brengt topkwaliteit voort. Ook Nieuwe Wereld landen als Zuid-Afrika en Chili maken uitstekende exemplaren. In ons assortiment hebben wij al een tijdje Seasalter Groote Post Sauvignon Blanc, een topper uit het Zuid-Afrikaanse Darling. Echt het proberen waard!

Hoe herken je een sauvignon blanc? 

Sauvignon blanc is helder en bleek van kleur met soms een groene glans en ze hebben een fris en strak karakter, doordat ze wat hoger in hun ‘zuur’ zitten. Over het algemeen is het een knisperende witte wijn, met aroma’s van gras, buxus, groene appel, kruisbessen en passievrucht. Een bijzondere geur, die door elke kattenliefhebber vrijwel meteen zal worden herkend, is die van ‘kattenpies’ die in sommige exemplaren nadrukkelijk aanwezig is. Tja, daar moet je van houden. De een zweert erbij, de ander haakt af.

Sauvignon Blanc in Stellenbosch Zuid-Afrika

Verschillende wijnstijlen

Sauvignon blanc kan variëren in stijl, afhankelijk van het terroir en de productiemethode. Maar wat is ‘terroir’ nou precies? Kort samengevat zijn het alle verschillende factoren, waaronder het klimaat van de streek, het micro-klimaatje van de wijngaard, de bodemgesteldheid van de wijngaard, de ligging ten opzichte van zon en de hoogte van de wijngaard bij elkaar. Al deze factoren zorgen ervoor dat een bepaald druivenras zich binnen een bepaald terroir wel goed ontwikkelt en een ander ras juist helemaal niet.

Klimaat en sauvignon blanc

Sauvignon blanc uit koele streken bevatten meer groene aroma’s, zoals de eerder genoemde grastonen, buxus, kruisbes, grapefruit en citrustonen. Sauvignon blanc uit warmere gebieden bevat veel minder groene aroma’s. In plaats daarvan vind je meer rijpheid, zoals perzik en passievrucht. Ook de zuren zijn wat zachter van karakter.

Andere stijlen en bijzonderheden

In een Pouilly Fumé tref je nog een ander aroma aan, namelijk rokerigheid. Fumé is het Franse woord voor rokerig. Dit heeft niets te maken met de opvoeding van de wijn, maar heeft puur te maken met de bodemgesteldheid in Pouilly-sur-Loire. Hier zit vuursteen in de bodem waar de sauvignon groeit en dat is invloed op de wijn.

Naast droge witte wijn kan er van sauvignon blanc ook zoete wijn worden gemaakt. Late Harvest Sauvignon Blanc is een zoete wijn die wordt geproduceerd door de druiven langer aan de wijnstok te laten hangen. Dit verhoogt het suikergehalte van de druiven en geeft de wijn een rijkere, zoetere smaak. Wereldberoemd is natuurlijk Sauternes. In de gemeente Sauternes wordt in goeie jaren de meest beroemde zoete witte wijn voortgebracht door ‘edele rotting’.  In deze wijn schittert sauvignon blanc naast de druiven muscadelle en sémillon.

Populaire sauvignon blanc wijnen

Binnen onze klantenkring is sauvignon behoorlijk populair. Ons aanbod varieert dan ook van een lekkere borrelwijn, zoals Toro d’Oro Sauvignon Blanc, tot een mooie Menetou-Salon die ingezet wordt bij een mooie wijn spijs combinatie.

Hieronder staan enkele andere sauvignon blanc’s uit verschillende wijnregio's over de hele wereld:

Marlborough Sauvignon Blanc (Nieuw-Zeeland): De sauvignon’s uit Marlborough, Nieuw-Zeeland zijn wereldberoemd vanwege hun kenmerkende aroma's van passievrucht, kruisbes en citrusvruchten. Deze wijnen hebben vaak een hoge zuurgraad en een frisse, levendige smaak. Net als Mud House, probeer hem eens een keertje!

Sancerre (Frankrijk): Sancerre is een wijnregio in de Loire Vallei van Frankrijk, waar de druif vaak wordt gebruikt om droge, mineraalrijke wijnen te produceren. Deze wijnen hebben tonen van groene appel, citrusvruchten en gras, en hebben vaak een lichte body en een hoge zuurgraad. Onze Sancerre komt uit Chavignol, van wijnhuis Paul Thomas.

Alentejo (Portugal): Onze sauvignon blanc uit Alentejo van Herdade de Ajuda, Talhão 17, noemen wij vaak a-typisch. Minder strak en wat tropischer van smaak. Hierdoor is deze perfect geschikt om te combineren bij gerechten uit de Aziatische keuken.

Cosmas Sauvignon Blanc uit Alto-Adige (Italië): Doordat de hooggelegen wijngaarden van Weingut Kornell, krijgen de druiven overdag voldoende warmte en genieten s’nachts van de koelte. Hierdoor rijpen de druiven langzaam en kunnen zo veel concentratie opbouwen en ontstaan er meer uitgesproken aroma’s. Het resultaat is een levendige wijn die tegen een stootje kan!

Sauvignon Blanc kopen bij Werkhovin Wijnkopers

Kortom, sauvignon blanc is een veelzijdige druif die verschillende stijlen van wijn kan produceren, afhankelijk van het terroir en de productiemethode. Of je nu op zoek bent naar een droge, mineraalrijke wijn uit de Loire Vallei, een fruitige of zoete wijn, er is altijd een sauvignon blanc die aan je voorkeuren voldoet.

Stap gerust eens bij ons binnen en laat je verrassen! Natuurlijk kun je ook een proefpakket bestellen met verschillende sauvignon blanc’s, zodat je thuis je eigen proeverijtje kunnen organiseren!

Onze favoriete sauvignon's voor u op een rijtje:

[products=blog_sauvignonblanc_mei23]

Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

Totaal incl. btw
€0,00
Bestel nog voor €100,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan uw winkel wagen!
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »