Menu
EUR
Pinot noir & alles wat je wilt weten over deze geweldige druif!

Pinot noir & alles wat je wilt weten over deze geweldige druif!

Door: Carina Werkhoven Reacties: 0

In deze blog vertellen we u alles over de blauwe druif pinot noir. Dé druif achter de meest prestigieuze wijnen uit de Bourgogne. Veel wijnproducenten proberen het succes van de Bourgogne na te maken en sommige komen dicht in de buurt, anderen doen een hele goeie job!

De Druif

Om van pinot noir een uitstekende wijn te maken is geen makkelijke opdracht. De wijnrank gedijt het best in koelere klimaten en produceert daar veel maar kleine trosjes druiven. De druiven hebben een dunne schil wat minder bescherming biedt tegen ziektes of verbanding door de zon. Dit kan gevolgen hebben voor de trosje pinot noir druiven - werkhovin.nl blogoogst en daardoor de productie. Maar als je druif op de juiste manier verbouwd wordt, resulteert dit in wijnen met een hoge smaak intensiteit, smaakconcentratie en complexiteit die zich nog jaren kunnen ontwikkelen. Een wijn die u bij elke slok  blijft verbazen.

Kenmerken Pinot Noir

Wijn gemaakt van pinot noir is vaak vroeg op dronk. Een jonge pinot noir smaakt naar kersen, framboos en veel rood vers fruit. Maar de allerbeste Grand Cru´s vereisen verjaring om alle aroma´s tot ontwikkeling te laten komen. Naarmate de wijn ouder wordt tonen aroma´s van truffel, aarde en hout zich. Aangevuld met een aantrekkelijke onderliggende zoetheid, afkomstig van het rode fruit. pinot noir wijnen laten zien dat wijn meer kan bieden dan alleen kracht.

Wijnen gemaakt van pinot noir herkent u  aan de lichte kleur en de aroma’s van kers, framboos, viooltjes en wilde aardbeien. Daarnaast heeft de wijn een lichte structuur in de mond.

Herkomst Pinot Noir

Wie pinot noir zegt, zegt Bourgogne. Door de kalkrijke kleibodem en het koele klimaat is dit de thuisbasis van deze blauwe druif. Hier heeft de pinot noir het vermogen om minieme verschillen in terroir briljant tot uidrukking te laten komen.

Epizod Pinot Noir uit Moldavië

Naast Frankrijk maken ze in Duitsland ook pinot noir wijnen van hoge kwaliteit. De Duitse benaming voor pinot noir is spätburgunder.

De temperatuur in de wijngaarden van Duitsland wordt getemperd door de rivier en zijrivieren van de Rijn.

Dit koele klimaat in combinatie met de kalkrijke bodem biedt uitstekende condities voor de pinot noir druif. Duitse spätburgunder herkent u aan het lichte fruitige maar toch complexe karakter.

Mocht uw interesse gewekt zijn, probeer dan zeker de prachtige spätburgunder Höhenflug van Weingut Hensel.

Ook in Moldavië wordt prachtige pinot noir geproduceerd door Salcuta Winery. Binnen de uit 3 wijnen bestaande limited series EPIZOD, brengt Salcuta een prachtige houtgerijpte pinot noir uit.

Chileense Pinot Noir

Naast deze premium pinot noir's hebben wij ook een hele lekkere en betaalbare Chileense pinot noir van Arte Noble in ons assortiment. Heldere kersenrode kleur. Deze wijn heeft een verleidelijke neus met de typisch rokerige toets. Rijpe aardbeien, zwarte kersen en rode bessen. Heerlijk smakelijk en vlot karakter. Fijne, elegante maar vooral simpelweg lekkere wijn!

Ze zijn het proberen meer dan waard!

Pinot Noir In Champagne

Samen met chardonnay en pinot meunier is pinot noir het hoofdingrediënt van Champagne. Pinot noir voegt aroma’s van rood fruit toe in Champagne. In het geval van Rosé Champagne komt de roze kleur uit de schillen van deze blauwe druif. Een Blanc de Noirs is een Champagne die uitsluitend wordt gemaakt van pinot noir. Hierbij wordt het druivensap direct van de schillen gescheiden, waardoor de kleur uit de schillen niet wordt opgenomen door de wijn. Champagnes gemaakt van 100% pinot noir worden vaak omschreven als robuust en met name geschikt als 'eetwijn'.

Pinot Noir Combineren Met Gerechten

De veelzijdige pinot noir wijnen passen goed bij eten omdat ze over het algemeen zacht en fruitig van smaak zijn, met delicate tannines en een goede balans tussen zuur en zoet. Natuurlijk is het verstandig om bij je keuze voor pinot noir bij een gerecht goed te kijken welke stijl pinot noir het best past. Zoals je hiervoor al kon lezen, zijn de oudere en op hout gerijpte pinot noir’s vaak wat aardser van stijl en kan de ene wijn wat meer spicy zijn dan de andere.

Pinot noir combineert perfect bij Vitello Tonnato

Goeie combinaties zijn natuurlijk een gegrilde of gestoofde lamsbout, geroosterde of gebakken  eend, maar ook zalm met een zacht sausje of een fijne paddestoelen rissotto kunnen goed.

Natuurlijk heb ik ook een favoriet, namelijk een verse Vitello Tonato. Mocht je dit gerecht eens willen maken, vergeet dan zeker de kappertjes niet. Het prettige zuurtje van de kappertjes vormt namelijk het perfecte ‘bruggetje’ met het fraaie zuurtje in de wijn.

The Sideways Effect

De succesvolle hollywood film Sideways heeft ervoor gezorgd dat veel wijnboeren gingen proberen pinot noir te verbouwen. Met wisselend succes. Het verhaal van deze film is gebaseerd op de gelijknamige roman van Rex Pickett.

Het verhaal gaat over twee mannen die roadtrip maken door de wijngebieden van Californië. Één van de hoofdrolspelers beschrijft in deze film de unieke kwaliteiten van de pinot noir druif. Hierdoor is de vraag naar pinot noir wijn enorm gestegen. Dit wordt ook wel ‘The Sideways Effect’ genoemd. Heb je een avondje niks te doen? Zet dan een heerlijke pinot noir koel, duik in de bank en kijken deze heerlijke film!

Tips & Weetjes Over Pinot Noir

 

  • Serveer pinot noir altijd wat gekoeld, zo rond de 14ºC. Dat komt de smaak en de geur van deze wijn ten goede. 
  • Drink pinot noir uit een groot bol wijnglas. Er zijn heel veel stijlen wijnglazen te koop en meestal is er binnen een serie goed glaswerk altijd wel een Bourgogne glas verkrijgbaar.
Tip: in onze winkel aan de Leijensteinstraat in Kerkdriel, verkopen wij het prachtige glaswerk van Spiegelau!
  • Pinot noir is in Duitsland bekend als spätburgunder en in het Italiaanse Alto Adige als blauburgunder en pinot nero.
  • Pinot staat in de top 10 van de meest aangeplante blauwe druivenrassen ter wereld. De lijst wordt aangevoerd door respectievelijk cabernet sauvignon, merlot en tempranillo.


Een Aantal Van Onze Favoriete Pinot Noir's

[products=blog_pinotnoir_jan23]

Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

Totaal incl. btw
€0,00
Bestel nog voor €100,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan uw winkel wagen!
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »