Herkomst pinot noir
De pinot noir druif is vooral bekend vanwege wereldberoemde rode Bourgognes die ervan worden gemaakt, zoals Gevrey-Chambertin, Pommard en Volnay. Naast de wereldberoemde Bourgognes wordt pinot noir ook gebruikt in de Champagne als assemblage druif voor de meest verrukkelijke mousserende wijnen ter wereld. Pinot noir is een echte 'cool climate' druif en doet het dus vooral goed in koelere klimaten zoals naast eerder genoemde gebieden ook Duitsland, Noord-Italië, Nieuw-Zeeland en sommige gebieden van Chili en Zuid-Afrika. In Duitsland kennen we de pinot noir als spätburgunder, in Italië als pinot nero.
De pinot noir druif is zeer oud en delicaat. De besjes hebben een dunne schil die weinig kleurstof afgeeft. Wijn van pinot noir is, mits goed gevinifieerd, elegant en zacht. De druif loopt vroeg uit en rijpt ook vroeg, wat soms met name in koelere streken als de Bourgogne problemen op kan leveren bij vorst in het voorjaar. Ook ziektes liggen op de loer.
Kleur van pinot noir
Wijn van pinot noir is licht robijnrood van kleur en is in het glas transparant. Als de wijn geouderd is verschijnt er een bruin randje.
Geur en smaak van pinot noir wijnen
Pinot noir is lichtvoetig en fruitig. Aroma's varieren van rood fruit, zoals kersen, aardbeiden en bessen tot viooltjes, rozenbottel en kan soms een wat 'boerse' indruk geven. Ook kan een aangename kruidigheid aanwezig zijn. Het droge wijnen, zonder al teveel tannines maar wel met een opvallende zuurgraad.