Menu
EUR

Biologische/Biodynamische Wijn

Biologische wijnen zijn lekker en bovendien een verantwoorde keuze! Wat betekent het als een wijn op biologische wijze gemaakt is? En wat is het verschil met een biodynamische wijn? En hoe herken je nou een biologische wijn in het winkelschap.

8 Producten
Toon:
Ramón Reula Family Wines The UNexpected Chardonnay Slightly Oaked
Ramón Reula Family Wines
The UNexpected Chardonnay Slightly Oaked
€10,45 €8,64
Domaine de la Bougrie Anjou Blanc Sec Domaine de la Bougrie
Domaine de la Bougrie
Anjou Blanc Sec Domaine de la Bougrie
€13,69 €11,31
Hoya del Carmen Verdejo
Hoya del Carmen Verdejo
€7,59 €6,27
Hoya del Carmen Tempranillo
Hoya del Carmen Tempranillo
€7,59 €6,27
Weingut Müller-Catoir Weingut Müller-Catoir Riesling Trocken BIO 2020
Weingut Müller-Catoir
Weingut Müller-Catoir Riesling Trocken BIO 2020
€17,50 €14,46
Weingut Müller-Catoir Weingut Müller-Catoir Weissburgunder Trocken Bio 2022
Weingut Müller-Catoir
Weingut Müller-Catoir Weissburgunder Trocken Bio 2022
€19,95 €16,49
Ramón Reula Family Wines The UNexpected Syrah
Ramón Reula Family Wines
The UNexpected Syrah
€16,25 €13,43
Toon 1 - 8 van 8
Biologische/Biodynamische Wijn

Biologische wijnen zijn lekker en bovendien een verantwoorde keuze! Wat betekent het als een wijn op biologische wijze gemaakt is? En wat is het verschil met een biodynamische wijn? En hoe herken je nou een biologische wijn als je voor het winkelschap staat? Op al deze vragen proberen wij je op deze pagina een antwoord te geven.

We kunnen er niet meer omheen: de mens moet zuiniger omgaan met de mooie planeet Aarde! Gelukkig wordt de mens zich in steeds grotere getalen zich hiervan bewust en wordt thuis “enthousiast” met het hele gezin het afval gescheiden, eten we wat minder vlees en maken we steeds vaker de overstap naar producten die duurzamer vervaardigd zijn.

Ook binnen de wijnbouw zien we die ontwikkeling. Gelukkig maar! Biologische en biodynamische wijnbouw is sterk in opkomst. Maar hoe kies je nu voor een lekkere biologische of biodynamische of zelfs vegan wijn? Hieronder leggen wij het verschil tussen deze verschillende manieren van wijnbouw uit. En natuurlijk voor u heel erg belangrijk: hoe herken je een biologische wijn? Werkhovin heeft verschillende heerlijke wijnen in haar assortiment die het keurmerk biologisch al dragen.  Soms vragen we ons af hoe het zover heeft kunnen komen. Als we dan terugkijken op de tijd die achter ons ligt, zien we het spoor van vernieling dat de mens achter zich laat. Een belangrijke factor was het toenemende gebruik van kunstmest aan het begin van de 20e eeuw. Om wereldwijd honger te voorkomen, werd er steeds meer kunstmest ingezet door grote landbouwbedrijven om de productie op te schroeven. Ook door het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen slaagde men erin om hogere opbrengsten te halen. Doordat de noodzaak om gewaswisseling toe te passen op de landbouwgrond achterwege bleef, werd veel grond schraal. Massaproductie was nou eenmaal belangrijker dan het milieu.

Biologische wijnbouw in opkomst

Gelukkig kwam hier door de vraag naar gezondere producten een ommekeer in. Eind vorige eeuw kwam de biologische landbouw in opkomst. Biologische wijnbouw neemt echter binnen de landbouw een bijzondere plek in. Het is natuurlijk lastig om wijnstokken te verplaatsen. Een wijnstok levert pas na 4 of 5 jaar een eerste oogst. Gewaswisseling is dus niet te doen. Daarnaast is het op verschillende plaatsen in de wereld verboden bij wet om bepaalde rassen aan te planten die resistent zijn tegen ziektes.

Wat is biologische wijnbouw

Een wijnboer die zijn wijnen op een biologische manier maakt, houdt vooral heel veel rekening met wat er in de wijngaard gebeurt. Het leven boven én onder de grond. Hij zorgt voor natuurlijk evenwicht en neemt beslissingen die de vruchtbaarheid van de bodem en de biodiversiteit ten goede komen. Biologische wijnbouw heeft een iets lagere opbrengst dan gewone wijnbouw. Hierdoor zijn deze wijnen in aanschaf uiteindelijk iets duurder, maar een lagere opbrengst geeft wel een betere kwaliteit wijnen. Doordat de bodem gezonder is worden de wijnstokken gezonder en sterker en zijn beter resistent tegen ziektes.

Het gebruik van bestrijdingsmiddelen en pesticiden is bij biologische wijnbouw verboden. Hier moet de wijnboer dus gebruik maken van natuurlijke middelen en andere natuurlijke methodes om zijn wijngaarden gezond te houden. Zo worden bijvoorbeeld lieveheersbeestjes en spinnetjes ingezet om bladluis tegen te gaan. En worden bepaalde geurstoffen verspreid in de wijngaard om schadelijke motten te verjagen. In de wijn wordt daarnaast ook nog eens minder sulfiet toegevoegd dan bij niet-biologische wijnen.

Biodynamische wijnbouw

Een wijnboer die werkt op een biodynamische manier, werkt eigenlijk ook biologisch maar gaat daarin een stap verder. Een biodynamische wijnboer heeft een andere kijk op de wereld. Je zou kunnen zeggen dat ze een meer holistische kijk hebben op wat ze aan het doen zijn. Deze wijnboeren zien hun wijngaard als deel van het gehele universum. Daarom zijn de stand van de maan, de zon en de sterren ook belangrijke factoren bij het werk in de wijngaard. Veel van hun aandacht gaat uit naar het bewerken van de bodem waarop de stokken staan; het vruchtbaar houden van de grond is voor hen het allerbelangrijkste. Hiervoor worden bepaalde preparaten gebruikt, die uiteraard niet chemisch zijn maar volledig organisch.

Er is geen keurmerk voor biodynamische wijnen, waardoor ze in het schap niet te onderscheiden zijn van biologische wijnen. Vaak is navraag bij het wijnhuis de beste manier om erachter te komen.

Hoe herken je biologische wijn in het schap?

Rond de jaren 90 van de vorige eeuw werden de eerste regels opgesteld binnen de EU voor biologischeBiologische wijnen uit de EUlandbouw. Tot 2011 was alleen de manier van druiventeelt in de regelgeving opgenomen, maar na die tijd werd ook de vinificatie (het maken van de wijn) meegenomen in de wetgeving. Dit betekent dat toevoegingen in aan wijn voortaan voor biologische wijnen anders werd dan voor niet-biologische wijnen. Vanaf 2012 mag binnen de EU de benaming “biologische wijn” op de fles worden gebruikt als de de wijn gemaakt is van biologische druiven én voldoet aan de richtlijnen die gelden voor het produceren van biologische wijn. Op de fles moet dan het hier eerder afgebeelde logo worden getoond, zodat u gemakkelijk een biologische wijn herkent.

Tegenwoordig werken steeds meer wijnhuizen op een biologische manier. Het is echter een lange weg om het certificaat, wat benodigd is om zich biologische wijnboer te mogen noemen, te behalen. Veel wijnboeren kiezen dan ook wel vóór het biologische telen, maar laten zich niet certificeren. Een wijnboer loopt nl. veel risico. Door allerlei onvoorziene omstandigheden kan het zomaar eens nodig zijn om toch in te grijpen in de wijngaard met een bepaald middel. Op het moment dat een wijnboer gecertificeerd is, is dit natuurlijk uit den boze. Temeer omdat hier streng op wordt gecontroleerd. 

Wijnhuizen
Type Wijn
De wijn die ik zoek is
  • Bekijk meer
Inhoud Fles
Alcohol Percentage
Prijsklasse
De wijn die ik zoek komt uit
Prijs
Min Max
Sluiten
Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

Totaal incl. btw
€0,00
Bestel nog voor €100,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Dit artikel is toegevoegd aan uw winkel wagen!
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »