Menu
EUR

pinotage

Pinotage is hét blauwe druivenras van Zuid-Afrika, waar heerlijke stevige rode wijnen van worden gemaakt. Lees hieronder meer over deze geweldige druif!

0 Producten
Toon:

Geen wijnen gevonden

Ga verder met winkelen
Toon 1 - 0 van 0
pinotage

Pinotage is hét blauwe druivenras van Zuid-Afrika, waar heerlijke stevige rode wijnen van worden gemaakt. Het klimaat in Zuid-Afrika is perfect voor de druif: er heerst een gematigd klimaat in de gebieden die niet te ver van de Atlantische of Indische Oceaan liggen. Wereldwijd zetten wijnmakers druivenrassen van tijd tot tijd in het zonnetje, voor de pinotage druif is elke 2e zaterdag van oktober International Pinotage Day.

Herkomst van pinotage

Eigenlijk bestaat het druivenras helemaal nog niet zo lang. Het was het jaar 1925 toen professor Abraham Izak Perold een pinot noir stok met succes kruiste met een cinsault, die in die tijd nog officieel Perold’s Hermitage werd genoemd. De naam pino-tage is ontstaan door de namen van de twee moederplanten samen te trekken. Pas vanaf 1943 wordt pinotage verbouwd voor commerciële doeleinden, maar de aanplant wereldwijd is nog steeds zeer laag. Het grootste gedeelte, hiervan staat (uiteraard) in Zuid-Afrika. Slechts een paar procent is te vinden in andere Nieuwe-Wereldlanden zoals Nieuw-Zeeland de Verenigde Staten. Het aandeel pinotage van de totale aanplant in Zuid-Afrika, met slechts 6400ha is dus niet heel erg groot, maar de symbolische waarde overstijgt dit ruimschoots. 

Smaak en geur van pinotage

Door de een verguist en een ander de hemel in geprezen. Waarom deze druif sommigen tegenstaat heeft misschien wel te maken met de manier waarop de druif, zeker in de vorige eeuw, verwerkt werd tot wijn. Een vaak gehoorde opmerking is ‘nee voor mij geen pinotage, die smaakt naar rubber of autobanden’. Gelukkig heeft men ontdekt hoe dit nou kan. Naar het schijnt kan er bij het gistingsproces een bepaald stofje ontstaan, die deze nare smaak veroorzaakt. Maar al doende leert men, want slimmeriken in Zuid-Afrika hebben ook ontdekt dat wanneer je pinotage op een lage temperatuur laat gisten deze vervelende smaak helemaal niet ontstaat. Hoe fijn! De pinotages die ik zelf ooit gedronken heb waren echt een feestje! Vol, rijk en fruitig en erg sappig!

Een wijn van pinotage kun je het best wat koeler drinken, rond 16 tot 18˚C is eigenlijk perfect. De mooie fruit aroma’s komen zo nog beter tot hun recht. De meest voorkomende aroma’s zijn rijp rood fruit, vaak gestoofd en jammy. Door opvoeding op eiken vaten krijgt pinotage veel meer diepte, de tannines worden mooi rond en de zuren worden markanter wat de wijn mooi in balans houdt. Aroma's van leer, eucalyptus, zwarte peper en kruidigheid komen dan mooi naar voren.

Een goeie pinotage is vol van body en bevat behoorlijk wat tannine en alcohol. De wijn is droog en bevat nauwelijks restsuiker en relatief weinig zuren. Deze tannines en alcohol zorgen ervoor dat je de wijn, mits je ervan af kunt blijven, ook wat langer kunt bewaren. 

Welke kleur heeft pinotage?Pinotage smaakt heerlijk bij de BBQ

De kleur van pinotage is intens, diep paarsrood van kleur. 

Wat eet je bij pinotage?

Deze stevige wijn vraagt om een passend gerecht. Natuurlijk gegrild vlees van de BBQ (of op z’n Zuid-Afrikaans: Braai!). Maar je kunt er veel meer kanten mee op. Ook bij pittige gerechten zoals een curry, of sterker gekruide gerechten blijft hij fier overeind. Natuurlijk is pinotage ook lekker bij een populaire borrelplank met verschillende soorten harde kazen. 
 

Prijs
Min Max
Sluiten
Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

Totaal incl. btw
€0,00
Bestel nog voor €100,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Dit artikel is toegevoegd aan uw winkel wagen!
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »