Herkomst primitivo
Anders dan je wellicht zou denken, komt de primitivo druif oorspronkelijk uit Kroatië en is in dit land een van de oudste druivenrassen en heet daar tribidrag. Onderzoek heeft aangetoond dat niet pavlac mali maar tribidag het oorspronkelijk druivenras blijkt te zijn.
Waarschijnlijk is de druif via een omweg ook in Zuid-Italië terechtgekomen want heel Puglia staat er vol mee. Ook in Californië, met name in Lodi en en Medocino wordt veel zinfandel verbouwd, want is hoe de Amerikanen de primitivo druif noemen. Wijnen van primitivo zijn populair en worden gemaakt in allerlei classificaties, van bulkwijn tot prachtige Primitivo di Manduria's uit het Salento productiegebied.
Kenmerken primitivo
De namen primitivo en zinfandel worden door elkaar gebruikt, ondanks dat er wat verschillen bestaan. Zo zijn de trossen van de primitivo kleiner met eveneens kleinere bessen, terwijl zinfandel groeit in grotere compact trossen. Daarnaast is primitivo minder vatbaar voor schimmel.
Geur en smaak
Primitivo heeft een heldere robijnrode kleur, maar de geur en smaak zijn bijzonder krachtig. Vooral in de warme streken kan de druif veel suikers opbouwen waardoor de wijn hoog in de alcohol zit en een zoetige indruk geeft. De wijnen zijn fruitig, met aroma's van bramen, bessen en aardbei, gecombineerd met kruidige tonen van kaneel, tabak en chocolade.