Menu
EUR
Mosselen & Wijn

Mosselen & Wijn

Door: Carina Werkhoven Reacties: 0

Mosselen! Ze zijn er weer!

Mosselen zijn erg geschikt om met wijn te bereiden. Op een traditionele manier bereid met een groente bouquet en witte wijn blijft altijd erg smakelijk. BIj deze combinatie blijft de authentieke smaak van de mosselen mooi overeind. Omdat een mossel snel alle geur- en smaakstoffen opneemt van de ingrediënten die je er in de pan aan toevoegt is het fijn als je de wijn die je erbij gaat drinken ook in de pan doet.

Traditionele bereiding met een groentebouquet...Bij een traditionele bereiding met ui, wortel, prei, bleekselderij en peterselie past een frisse, zachte witte wijn prima. 

Persoonlijk vind ik een pittigere bereiding altijd erg lekker. Met een spaans pepertje, knoflook en chorizo. Een licht gekoelde rode wijn doet het dan prima. Bij deze Spaanse variant kies ik het liefst voor een lichtere rode wijn zoals Salcuta Epizod Pinot Noir. Kies je liever voor een wat vollere wijn dan past Noble Winess 446 Chardonnay goed. Deze wijn heeft aangename rood fruit aroma's en kan (zeker op warmere dagen in de zomer) ook gekoeld gedronken worden.  

Serveer je de mosselen met frietjes en sausjes?

Kies dan voor een wat vollere, vettige wijn zoals een houtgelagerde chardonnay. Bourgogne Chardonnay van Les Vignerons de Bel Air is opgevoed op eikenvaten en heeft een boterachtige smaak en combineert mooi met de sausjes. Is een chardonnay iets te voor de hand liggend, kies dan eens voor een mooie chenin blanc uit Zuid-Afrika van Bellingham. De chenin blanc uit de Bernard Series is vol en rijp van smaak en een jaar op de lie gerijpt in Franse barriques. Hierdoor wordt de smaak weelderig en krachtig. De wijn blijft dan ook goed overeind bij de uitgesproken smaak van de mosselen. 
                                                
Natuurlijk kun je mosselen ook perfect combineren met wijnen die wat frisser en droger zijn. Sommige wijnen hebben naast een droog karakter ook een wat ziltige smaak. Zoals de Vinho Verde van Aveleda bijvoorbeeld. En Astobiza Txacoli gemaakt van hondarrabi zuri en hondarrabi. Deze wijn is afkomstig uit Chacoli, wat ligt in het uitsterste puntje van het noord-westen van Baskenland. Typisch aan deze wijn is de ziltigheid die te danken is aan de invloed van de Atlantische Oceaan. Deze wijnen combineren mooi met een verfijnde, licht pikante bereiding van mosselen. Een mooie variant op de Astobiza is Boal de Arousa Albariño. Deze loepzuivere wijn bezit ook deze typische ziltige ondertoon in combinatie met fruitaroma's van meloen, grapefruit, citroen. De wijn heeft een aangename zuurgraad en is wat ons betreft een aanrader bij de mosselen.

Ons favoriete mosselgerecht: Spaanse mosselen met chorizo

Dit gerechtje is heel gemakkelijk te maken en behoort bij ons thuis tot de favorieten. 

Ingrediënten
100 gr. chorizo (worstje)
250 gr. vleestomaten
1 gedroogd laurierblaadje
100 ml. droge witte wijn
1 chilipepertje
1 teentje knoflook
2 kg. Verse mosselen
2 eetlepels platte peterselie
 
Bereiding
1.) Snijd de chorizo in stukjes. Snipper de ui en snijd de tomaten in stukjes. Verhit een grote braad- of mosselpan en bak de chorizo zonder olie of boter zachtjes 3 min. Voeg de ui toe en
fruit 3 min. mee. Voeg de tomaat, het l laurierblaadje, de wijn en chilipeper toe. Breng aan de kook en laat zachtjes koken tot het grootste deel van het vocht verdampt is.
2.) Spoel de mosselen in ruim koud water. Verwijder de openstaande en beschadigde exemplaren.
3.) Voeg de mosselen toe aan de pan met het chorizomengsel. Doe de dekselop de pan en breng alles aan de kook. Kook de mosselen in 5 min. gaar. Schud de pan tussendoor een paar keer om.
4.) Snijd de peterselie fijn. Bestrooi de mosselen met de peterselie.

Geschikte wijnen bij de mosselen: van fris en strak tot rijk en vol

Serveer je de mosselen met frietjes en sausjes? Kies dan voor een wat vollere, vettige wijn zoals een houtgelagerde chardonnay. Bourgogne Chardonnay van Les Vignerons de Bel Air is opgevoed op eikenvaten en heeft een boterachtige smaak en combineert mooi met de sausjes. Is een chardonnay iets te voor de hand liggend, kies dan eens voor een mooie chenin blanc uit Zuid-Afrika van Bellingham. De chenin blanc uit de Bernard Serie is vol en rijp van smaak en een jaar op de lie gerijpt in Franse barriques. Hierdoor wordt de smaak weelderig en krachtig. De wijn blijft dan ook goed overeind bij de uitgesproken smaak van de mosselen. 
                                                
Natuurlijk kun je mosselen ook perfect combineren met wijnen die wat frisser en droger zijn. Sommige wijnen hebben naast een droog karakter ook een wat ziltige smaak. Zoals de Vinho Verde van Aveleda bijvoorbeeld. En  Astobiza Txacoli gemaakt van hondarrabi zuri en hondarrabi. Deze wijn is afkomstig uit Chacoli, wat ligt in het uitsterste puntje van het noord-westen van Baskenland. Typisch aan deze wijn is de ziltigheid die te danken is aan de invloed van de Atlantische Oceaan. Deze wijnen combineren mooi met een verfijnde, licht pikante bereiding van mosselen. Een mooie variant op de Astobiza is Boal de Arousa Albariño. Deze loepzuivere wijn bezit ook deze typische ziltige ondertoon in combinatie met fruitaroma's van meloen, grapefruit, citroen. De wijn heeft een aangename zuurgraad en is wat ons betreft een aanrader bij de mosselen.

Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

Totaal incl. btw
€0,00
Bestel nog voor €100,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan uw winkel wagen!
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »