Op zoek naar de lekkerste rosé
Op zoek naar de lekkerste rosé
Rosé: door de een verguist en de ander de hemel in geprezen! Maar de cijfers liegen er niet om. En om eerlijk te zijn hadden we zelf al wel het idee dat rosé ‘redelijk populair’ is onder wijn drinkend Nederland gezien de aantallen die over de toonbank gaan. Maar Het Parool zocht het uit en schreef er onlangs een mooi artikel over: de verkoop van rosé is sinds 2009 maar liefst vertienvoudigd!
Nu zegt je dat waarschijnlijk nog niet zoveel, maar als je het over liters rosé hebt dan betekent dit dat we met z’n allen 30.000 hectoliter hebben gedronken in 2020, terwijl dit in 2009 ‘slechts’ 3200 hectoliter omvatte. (voor degenen die hier net als ik ook altijd moeite mee hebben: een hectoliter is 100 liter!). Als je dit omzet in aantallen flessen hebben we het over zo’n slordige 4.285.714 flessen! Het grootste gedeelte van deze grote plas magisch sap komt, niet echt verwonderlijk, uit de Provence, maar ook in de omliggende landen zoals Italië, Spanje en Portugal en Duitsland wordt rosé gemaakt.
Maar genoeg cijfers nu. Laten we gewoon eens kijken hoe rosé gemaakt wordt, want er zijn namelijk een aantal manieren om dit te doen. En hoe bepaal je nou welke rosé het lekkerst is en wanneer drink je een bepaalde rosé. Hopelijk heb ik je na het lezen van dit blog een eindje op weg geholpen.
Nieuwe jaargang rosé
Net als voor witte wijn en rode wijn, geldt ook voor rosé dat er verschillende stijlen gemaakt worden, in allerlei prachtige kleurschakeringen van licht naar donker en van droog tot wat zoeter en uiteraard van verschillende druivenrassen. Rosé wordt meestal rond februari en/of maart gebotteld; de wijn is dan eigenlijk net pas ‘klaar’. We noemen dit nieuwe jaargang rosé. Zo’n nieuwe jaargang kan een beetje 'hard' zijn, want de wijn moet zich dan nog settelen en een beetje rust tot komen in de fles. Toch geeft dit een heel goed beeld van hoe de wijn zich het komende seizoen zal ontwikkelen en of deze potentie heeft. Proef je dezelfde wijnen een paar maanden later, dan sta je versteld van het verschil: het hele harde is eraf, terwijl de heerlijke roodfruit aroma’s en tonen van citrus de boventoon gaan voeren.
Rosé drink je bij voorkeur in het seizoen waarop deze op de markt komt. Vandaar dat importeurs graag hun nieuwe jaargang onder de aandacht brengen. Meestal wordt deze dan in het seizoen gedronken. De kwalitatief betere rosé kan echter tegen een stootje en kan het met gemak 'volhouden' tot het seizoen erop. De wijn ontwikkelt zich verder op de fles en geeft vaak een romige, soort yoghurt-achtige smaak.
Hoe wordt rosé gemaakt?
Rosé wordt gemaakt van blauwe druiven, of een mix van blauwe én witte druiven. Het hele proces gaat nagenoeg hetzelfde als bij witte wijn, alleen zorgen de kleurstoffen in de schilletjes van de blauwe druiven ervoor dat de most een mooie rose kleur krijgt. Om deze rose kleur te krijgen kan de wijnmaker een aantal verschillende methodes toepassen.
De beste methode is de saignée methode. Wettelijk is vastgelegd dat Provence rosé minimaal 20% saignée wijn moet bevatten. Uit Coteaux d’Aix-en-Provence en Les Baux-de-Provence ligt dit deel zelfs tot de 30 tot 50%. Bij deze methode vergisten sap, schillen en pitten (soms na korte inweking). De fermentatie start en de schillen geven hun kleur af aan het sap. Al na korte tijd tapt de wijnmaker een deel van het gistende sap af, al is dan de gisting nog in volle gang. Dit aftappen wordt in het Frans 'saigner' genoemd, oftewel bloeden. Het sap wordt opgevangen en gist vervolgens verder zonder pitjes en schillen. Hierdoor ontstaat een lekkere rosé, dus met voldoende frisheid en fruitige aroma’s. De most die achterblijft wordt later gebruikt om rode wijn van te maken. |
Korte inweking
Nadat de druiven ontsteelt en gekneusd zijn, maar vóórdat ze geperst worden, weken de blauwe druiven met schillen en pitjes. Na een paar dagen wordt deze massa geperst. De schillen hebben in deze korte tijd nog maar weinig kleurstoffen kunnen afgeven waardoor de most mooi roze kleurt. Na de persing wordt het sap op dezelfde manier als witte wijn gevinifieerd.
Direct persen
Een ander manier om lekkere rosé te maken is directe persing. Hierbij worden de druiven, met steeltjes en al, direct na de oogst geperst. Inweken wordt hier dus niet gedaan. Door lichte druk uit te oefenen bij het persen wordt een licht roze sap verkregen, dat na de persing verder wordt vergist. Rosé die op deze manier wordt gemaakt is vaak heel delicaat en elegant van smaak, en bijzonder licht van kleur. Deze methode wordt veel in de Provence maar ook in de Loire toegepast. maar ook streken in Portugal, zoals de Douro en Alentejo maken rosé op deze manier.
Rosé Champagne
Het mengen van rode en witte druiven is in Europa nergens toegestaan, met uitzondering van de Champagne streek. Hier mogen de wijnboeren beide druiven in hetzelfde vat laten vergisten. Dit geldt ook voor het mengen van rode en witte wijn: nergens toegestaan, behalve in de Champagne streek.
Druivenrassen en Appellaties van de Provence
Een typische Provence rosé wordt gemaakt van onder andere grenache, cinsault, tibourenc en mourvèdre. In de Provence staat voornamelijk grenache aangeplant. In Bandol staat veel mourvèdre. Naast deze vier rassen, mag er ook een klein deel cabernet sauvignon en syrah worden gebruikt, dit mag echter nooit meer zijn dan 30% van de totale assemblage. Deze laatste 2 rassen vinden we vooral rond Aix-en-Provence. Naast de blauwe druivenrassen wordt er veel rolle verbouwd. Dit witte druivenras kennen we beter als vermentino (uit Sardinië en Italië). Naast rolle wordt er ook steeds meer sémillon aangeplant (dit ras kennen we natuurlijk uit de Bordeaux).
Rosé Chic rechstreeks uit het hart van de ProvenceIn de wet is vastgelegd dat een rode wijn of rosé uit de Côtes de Provence (appellation) voor 70% moet bestaan uit grenache, syrah, cinsault mourvèdre en/of tibouren.
Onze topper uit de Provence is nog steeds Rosé Chic van Chateau du Rouët!
De Provence telt in totaal 9 AOP (Appellations d’Origine Protégées), 3 regionale, waarvan Côtes de Provence de bekendste is en 6 lokale appellaties, zoals Palette en Bandol. Halverweg de vorige eeuw is er ook een classificatie ingesteld voor wijndomeinen. Een zeer select aantal domaines verkregen de classificatie Cru Classé, waarmee de meest unieke en zeldzame wijnbouwgebiedjes erkenning kregen. Op dit moment zijn er slechts 21 domaines als Cru Classé aangemerkt. Destijds was er vanuit de wijnboeren veel weerstand tegen de invoering van deze classificatie, omdat er geen nieuwe domaines konden worden toegevoegd. Dit terwijl de kwaliteit van de cru’s in sommige gevallen te wensen overliet en er geweldige rosé werd en wordt geproduceerd door niet-geklasseerde wijnhuizen. |
Wat is lekkere rosé?
Zoals gezegd is qua rosé de Provence dé streek bij uitstek. Rosé die wij al jaren in ons assortiment hebben is Rosé Chic en Lili Rosé en beiden typisch Provence stijl: licht van kleur en een fruitige elegant stijl rosé. Onlangs hebben we hier de gastronomische rosé’s van Domaine de la Courtade aan toegevoegd: Les Terrasses en L’Alycastre zijn afkomstig van het eiland Porquerolles, voor de Franse kust en behoren tot de beste rosé’s die de Côte de Provence voortbrengt.
In Frankrijk wordt ook smakelijke rosé gemaakt in de Languedoc, in de Rhône en Loire weet men ook prachtige rosé te maken. Buiten Frankrijk richten wij ons voornamelijk op Portugal en sinds dit jaar op Italië.
3000 Rosas: Rosé uit Lissabon - PortugalHeb je de Vinha de Torrõa Rosé al geproefd? Echt de moeite waard. Een heerlijk fruitige variant gemaakt van castelão, touriga nacional en een beetje syrah. De houtgerijpte rosé Phenomena Pinot Noir Rosé is uitgeroepen tot dé lekkerste rosé van Portugal. Robert Parker gaf maar liefst 90 punten! Een complexe rosé in een indrukwekkende fles. Gemaakt van 100% pinot noir en 6 maanden houtgerijpt. Een heerlijke drinkbaar exemplaar en goed inzetbaar bij zomerse gerechten is 3000 Rosas!
Onze nieuwste aanwinst uit Italië is een regelrechte hit! Aan Calalenta Merlot Rosato klopt alles: het mooie flesje, het kaartje, de doos en natuurlijk ook de inhoud. Meerdere keren heb ik onze klanten al gewaarschuwd: hij is gevaarlijk lekker! Zo lekker dat de volledige sap voorraad bij de producent op is en dus voor dit jaar helemaal is uitverkocht.
Wat is een lekkere mousserende rosé?
Een rosé kun je natuurlijk ook een tweede gisting op de fles geven. Door dit proces ontstaan er fijne bubbels in de fles en krijg je een lekkere mousserende rosé. Er zijn rosé champagnes verkrijgbaar, maar ook goeie cava's en espumantes. De smaakstijlen variëren van droog tot zoet. Lekkere mousserende rosé vind je uiteraard ook in ons assortiment. Een heerlijke droge mousserende rosé is bijvoorbeeld Vértice Rosé (espumante brut) of Cava Naveran Perles Roses Brut Nature Reserva (cava brut nature). Ben je meer een zoetekauw? Dan is Veuve du Vernay ICE Rosé echt iets voor jou!
Wanneer drink je rosé?
Sommige rosé is perfect als aperitief, maar er worden ook (hout gelagerde) rosé’s gemaakt die perfect combineren met gerechten uit de Mediterrane keuken. De smaak van de rosé hangt af van de gebruikte druiven en de mate van het schilcontact (dus hoe lang de schilletjes van de druiven in de most hebben geweekt). Iedere wijnstreek heeft zijn eigen stijl en druivenrassen waar rosé van gemaakt wordt. De meeste gebruikte druivensoorten voor rosé zijn onder andere grenache, cinsault, tibouren, tempranillo en syrah. Maar bijvoorbeeld in de Franse Loire wordt heerlijke rosé gemaakt van de cabernet franc druiven. En in Duitsland brengt de spätburgunder een lichte en elegante stijl voort, zoals de rosé van Weingut Knewitz.
Om te ontdekken welke rosé jij het lekkerst vindt, zit er maar een ding op: dat is proeven, proeven en nog eens proeven. Door veel te proeven (let op: dat heeft niks te maken met veel drinken!) kom je erachter welke stijl wijn je bevalt en welke je aangenaam vindt om een glaasje van te drinken. De ene rosé is de andere niet en elke rosé is gemaakt voor een bepaald drinkmoment.
Hoe lang kun je een rosé bewaren?
De meeste rosé’s die op de markt komen kun je het beste drinken in het seizoen. Sommigen kunnen het echter aan om een seizoen ouder te drinken. Vooral de betere Provence rosé wordt zelfs beter naarmate ze wat langer in de fles zit. Zo zijn de rosé’s van Domaine de la Courtade op vat gerijpt en kunnen met gemak 2 tot 3 jaar worden weggelegd. Hetzelfde geldt voor de unieke rosé Phenomena. Deze Portugese rosé wordt gemaakt van 100% pinot noir en rijpt voor 70% op nieuw Frans eiken vaten. Portugal’s beste rosé, echter in kleine oplage gemaakt kan zeker 4 jaar in de kelder worden opgeborgen, tenminste als je je weet te beheersen om niet eerder een fles te openen.
Bronvermelding: Het Parool – Frank Renout 28 mei 2021