De Grote Oceaan heeft een verkoelende werking op de wijngaarden die dichter bij de kust zijn aan geplant. Daarom geniet de kuststrook van een aangenaam mediterraan klimaat. Gaan we echter landinwaarts, dan loopt de temperatuur al snel op en kan het zeer heet worden. Door deze klimatologische verschillen alsmede de verschillende soorten terreinen en bodems, is de verscheidenheid aan microklimaten binnen Californië groot.
Wijnbouwgebieden in Californië
Californië kun je verdelen in 4 gebieden met elk hun eigen typerende kenmerken:
North Coast
De North Coast is het gebied ten noorden van San Francisco. Veel bekende herkomstbenamingen komen in dit gebied voor, zoals Sonoma County, Lodi, Mendocino County en Napa County. Het gebied, dat gekenmerkt wordt door zachte winters en lange zomers, brengt dan ook heel veel kwaliteitswijnen voort die ook bijWerkhovin Wijnkopers terug te vinden zijn in het assortiment. Zoals Brazin Old Vine Zinfandel en Angry Bunch Zinfandel uit Lodi en Angry Bunch Zinfandel Mendocino. Of Black Stallion Chardonnay uit Napa Valley en de wijnen van Francis Coppola. Uit de Baai van San Francisco hebben we een prachtige chardonnay van Wente Vineyards, een regelrechte topper voor een zeer acceptabele prijs! Kwaliteitswijnen uit Californië Central Coast zijn die van Mon Frère.
Central Coast
Het gebied tussen Los Angeles en San Francisco wordt Central Coast genoemd. Namen als Livermore, Santa Cruz en Monterey vind je hier tussen de ca. 25.000ha aan wijnareaal. Het gebied brengt mooie wijnen voort, zoals de wijnen van Mon Frère. Mon Frère kiest ervoor om de druiven van verschillende gebieden om zodoende veelzijdige blends te bieden vanuit de hele streek.
Veel gedronken wijnen uit de Verenigde Staten: Brazin Zinfandel & Francis Coppola ChardonnayZo zijn de chardonnay druiven voor Mon Frère Chardonnay afkomstig van wijngaarden in Monterey, Lodi en Mendocino. Alle terroir kenmerken van de verschillende gebieden komen hier perfect tot uiting in een wijn. De cabernet sauvignon druiven voor Mon Frère Cabernet Sauvignon worden verbouwd in zowel de warmere mediterrane gebieden alsook de koelere kuststroken om een mooi evenwicht tussen structuur, frisheid en fruit te verkrijgen. Het fruit is afkomstig uit verschillende wijngaarden uit Napa, Sonoma en Mendocino (Kust) die worden geblend met wijngaarden uit Lodi en Paso Robles om een zo veelzijdig mogelijke Cabernet uit Californië aan te bieden.
Interior
Uit het binnenland van de Verenigde Staten komen veel wijnen. Dit gebied heet de Interior. Interior herbergt Central Valley. Een groot gebied waar zo’n 100.000ha aan wijnranken aangeplant staan. Hier wordt ¾ van alle Californische wijnen geproduceerd, de grote massa dus.
South Coast
Helemaal zuidelijk vinden we South Coast. Dit gebied loopt tot aan Mexico maar is met zijn 2000ha aan wijnareaal niet van grote betekenis voor de Californische wijnproductie.