Lichtgeel van kleur met levendige aroma's van rijp wit fruit zoals rijpe peer, lychee en een vleugje witte bloemen. De stijl is elegant, met een zalige fruitigheid. Fijne volle, ronde smaak. De afdronk is lang en aangenaam. Lees meer.
Deze droge Vouvray is lichtgeel van kleur en is uitgerust met opwekkende, levendige aroma's van rijp wit fruit zoals rijpe peer, lychee en een vleugje witte bloemen. De stijl is elegant, mooi gestructureerd met een zalige fruitigheid. Fijne volle, ronde smaak. De afdronk is lang en aangenaam, waarbij je direct verlangt naar nog een glas.
Vouvray is voor droge witte wijn een belangrijke appellatie in de regio Touraine, gelegen in de prachtige Vallée de la Loire. Vouvray heeft een gematigd warm zeeklimaat met neerslag gedurende het hele jaar. De zomers zijn warm en de winter is er gematigd koud. De bodem waarop de ca. 60-70 jaar oude chenin blanc stokken staan aangeplant dateert uit het Turoon. Dit tijdperk dankt haar naam aan de specifieke kalksteen, namelijk 'Tuffeau'. Deze dikke kalksteen laag is ontstaan door de grote hoeveelheid fossielen (resten van schaaldieren) die over zijn gebleven nadat deze immense binnenzee droog viel. Ook de naam van de verderop gelegen stad Tours is afgeleid van de dikke lagen kalksteen die hier het meest aan het oppervlak liggen. Deze bodem zorgt voor een typerende expressie in de chenin blanc wijnen en behoort ons inziens tot één van de beste ter wereld.
De chenin blanc druiven worden machinaal geoogst. Na binnenkomst in de kelder volgt fermentatie op RVS vaten op een constante lage temperatuur, waarbij toevoeging van sulfieten wordt vermeden. Daarna rust de wijn op de droesem (ook wel lies genoemd), waarbij de wijn regelmatig wordt 'doorgeroerd' (bâttonage). Na een aantal maanden geduld en aandacht wordt de wijn in de lente die volgt gebotteld, waarna wij er met volle teugen van kunnen genieten.
Damien en Ingrid Pinon zijn onafscheidelijk van elkaar, als wijnmakers maar ook in hun privé leven. Zij hebben het domaine volledig gemoderniseerd en voorzien van technisch vernuft. Hun wijngaard areaal bestaat volledig uit chenin blanc waar ze naast droge wijnen ook mousserende wijnen van maken. Al geruime tijd worden de wijngaarden organisch bewerkt. Chemische mest- en sproeistoffen worden vermeden en onder de wijnstokken staat natuurlijke vegetatie om het evenwicht van de plaatselijke flora en fauna niet te verstoren. De afgelopen 10 jaar werd zonder officiële biologische certificaten gewerkt, maar in 2020 hebben ze toch de stap gezet zich officieel te laten registreren. Deze aanvraag loopt nog, maar dat verandert natuurlijk helemaal niets aan de fantastische kwaliteit van hun wijnen! Het domein beschikt over een prachtige, volledig uit tuffeau (kalksteen) gehouwen kelder waar de wijnen vergisten en rijpen.