Menu
EUR

Bourgogne

De wijnstreek Bourgogne ligt in het oosten (midden) van Frankrijk en strekt zich uit van Auxerre tot Mâcon. Bourgogne bestaat uit vijf regio`s, waaronder Côte de Nuits en Côte de Beaune.

1 Producten
Toon:
ALLEEN ONLINE
Domaine de Montmain Le Clos du Château Hautes Côtes de Nuits AC Rouge Domaine de Montmain
Toon 1 - 1 van 1
Bourgogne

De wijnstreek Bourgogne ligt in het oosten (midden) van Frankrijk en strekt zich uit van Auxerre tot Mâcon. Bourgogne bestaat uit vijf regio`s. Van noord naar zuid zijn dit: Basse Bourgogne, waartoe de Chablis ook wordt gerekend, Côte d`Or (bestaande uit Côte de Nuits & Côte de Beaune), Côte Chalonnaise, Mâconnais en Beaujolais. Door de uitgestrektheid van het gebied, hemelsbreed van Chablis naar Beaujolais is het ruim 250 kilometer, bestaan er verschillen in het klimaat.

Het gehele gebied ligt op de grens van een landklimaat. Dat betekent een tamelijk droge zomer, een milde Seguin Manuel Bourgogne Chardonnay en Pinot Noirherfst en vaak een strenge winter. In het voorjaar vormen vorst en hagelbuien een groot gevaar voor de wijnstokken. Naar het zuiden toe wordt het klimaat wat milder.

In Bourgondië staan de druivenstokken op bodems met kalk, klei-kalk, rode leem, mergel, kiezel en zand. Het klimaat en de diverse bodems zijn zeer geschikt voor chardonnay en pinot noir. Andere rassen die staan aangeplant zijn: aligoté, pinot blanc, pinot gris en gamay noir à jus blanc. 

Bourgogne Pinot Noir

Deze wordt gezien als de druif waar de mooiste rode Bourgognes van worden gemaakt. Pinot Noir is een zeer gevoelige druif, die snel wordt aangetast door ziektes. De compacte trossen hebben veel aandacht en verzorging nodig, maar samen met de grote vakbekwaamheid van de wijnboer kan dit leiden tot een voortreffelijk product. 

Gamay Noir à Jus Blanc

De gamaydruif doet het vooral goed in de zuidelijke delen van de Bourgogne. In de Mâconnais en de Beaujolais worden er gulle, fruitige wijnen van gemaakt. 

Chardonnay

Dit druivenras, dat bijna 14.000 ha in beslag neemt heeft alles mee. Het is een sterk ras, is gemakkelijk te telen en gedijt uitstekend op kalkhoudende grond. Chardonnay kan in zijn jeugd al heel lekker smaken, maar is ook zeer geschikt om te laten vergisten en lageren op eiken vaten. Deze wijnen geven pas na enkele jaren hun smaakpalet vrij.

Aligoté

De aligoté brengt lichte en fruitige wijnen met een vrij hoog zuurgehalte. Ze behoren jong gedronken te worden.

Côte d’Or

De wijnen uit de Côte d’Or hebben een grote bekendheid in de wijnwereld. Er zijn twee vertalingen van het begrip Côte d’Or. De meest gangbare is: "gouden heuvelrij". Een andere uitleg is dat d’Or staat voor Oriëntal, in het Frans betekent dit oostelijk. Dit zou dan slaan op de ligging van de wijngaarden aan de oostzijde, waar ze maximaal van de zon kunnen profiteren. De met wijnstokken aangeplante heuvels strekken zich kilometers lang uit tussen Dijon en Maranges op een hoogte tot 350 meter. De Côte d’Or wordt verdeeld in de twee gebieden Côte de Nuits en Côte de Beaune. 

Côte de Nuits 

De hellingen liggen op het oosten, de bodem bestaat uit kalksteen, klei, rode leem en mergel. De wijngaarden zijn grotendeels aangeplant met pinot noir. Hiervan worden wijnen gemaakt volgens de traditionele vinificatie. De rijping van de wijnen vindt plaats op vaten van eikenhout met een inhoud van 228 liter, de zogeheten pièces. Over het algemeen zijn deze Bourgogne wijnen geschikt voor opleg en kunnen ze gemakkelijk enkele jaren tot tientallen jaren oud worden.
Bekende appellaties van Côte de Nuits zijn onder andere Gevrey-Chambertin, Morey-Saint-Denis, Vougeot, Vosne-Romanée en Nuits-Saint-Georges. 

Côte de Beaune

Wijngaarden Côte de BeauneDe Côte de Beaune begint bij Ladoix en eindigt voorbij Santenay. De hellingen waar de wijnstokken op staan zijn vooral naar het oosten gericht. In Côte de Beaune worden zowel rode als witte wijnen geproduceerd op een bodem waarin kiezel, klei, mergel en kalksteen zit. Deze bodem is uitermate geschikt voor de aanplant van de pinot noir en chardonnay. 

In dit gedeelte van de Bourgogne vinden we klinkende namen binnen de appellaties zoals Aloxe-Corton, Pommard, Pernand-Vergelesses, Pouilly-Fuissé en natuurlijk Meursault.

Classificatie Bourgogne wijnen

Door velen wordt de Bourgogne gezien als een gecompliceerde wijnstreek. Toch is de opbouw vrij strak geregeld en onderscheiden we 4 niveau's: regionaal, gemeentelijk(zoals Vosne-Romanée in de Côte de Nuits, de Premiers Crus (zoals Meursault in de Côte de Beaune) en de Grand Crus (zoals Corton-Charlemagne in Côte de Beaune). Op de fles vinden we de volgende termen terug:

  • Appellation Régionale, geldend voor meer dan de helft van alle Bourgogne wijnen
  • Appellation Crémant De Bourgogne voor mousserende wijnen
  • Appellation Village of  Communale, bijvoorbeeld Appellation Beaune Contrôlé
  • Appellation Village met naam wijngaard , bijvoorbeeld Appellation Beaune Grèves Contrôlée
  • Appellation Premier Cru, bijvoorbeeld Appellation Beaune Grèves Premier Cru Contrôlée
  • Appellation Grand Cru zoals Appellation Contrôlée Clos de Tart
Wijnhuizen
Type Wijn
De wijn die ik zoek is
Inhoud Fles
Alcohol Percentage
Prijsklasse
De wijn die ik zoek komt uit
Prijs
Min Max
Sluiten
Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

Totaal incl. btw
€0,00
Bestel nog voor €100,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Dit artikel is toegevoegd aan uw winkel wagen!
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »