Menu
EUR

Beaujolais

Beaujolais is de meest zuidelijke streek van de Bourgogne waar soepele rode wijnen vandaan komen met een fruitige geur van rode vruchten.

0 Producten
Toon:

Geen wijnen gevonden

Ga verder met winkelen
Toon 1 - 0 van 0
Beaujolais

Ten zuid-westen van Mâcon ligt wijnstreek Beaujolais. Deze streek is een stuk warmer en zonniger dan het noorden van de Bourgogne, maar ook hier hebben de wijnboeren angst voor hagelbuien, die veel schade kunnen aanrichten. Uit de Beaujolais komen vooral rode wijnen, met een fruitige geur van rood fruit. Kenmerkend voor deze frivole wijnen is de soepele, ronde smaak.

In de Beaujolais vinden we voor rood en rosé maar één druif, dat is de gamay noir à jus blanc. Er zijn veel kwaliteitsverschillen in de Beaujolais. De meeste Beaujolaiswijnen zijn op hun best als ze jong zijn en op keldertemperatuur worden gedronken.

In totaal kent deze wijnstreek 96 gemeenten waar onder de appellatie Beaujolais wijn gemaakt kan worden. Het merendeel van deze gemeente liggen er 11 in het Saône-et-Loire departement, waaronder Chasselas en Saint-Vérand. De andere gemeente behoren tot het departement Rhône. Het aantal appellaties is 12 die onderverdeeld zijn Beaujolais, Beaujolais-Villages en 10 Cru's.

Appellation Beaujolais  

De dorpen waar de wijnen vandaan komen liggen vooral in het zuiden en het oosten van het Beaujolaisgebied. De bodemsamenstelling is gevarieerd met zand, klei en kalk. Een klein beetje wit (chardonnay) en rosé, maar de grote plas is rood.

Appellation Beaujolais Supérieure 

De Supérieure komt eveneens uit het zuiden en moet één procent meer alcohol bevatten dan de gewone appellation.

Appellation Beaujolais Blanc 

Dit wordt wel de vergeten wijn van de Beaujolais genoemd, vanwege de relatieve onbekendheid. Toch produceert men van chardonnay hier ruim anderhalf miljoen flessen. Het zijn wijnen met subtiele bloemaroma`s, zachte fruitsmaken van citrusvruchten en rijp geel fruit.

Appellation-Beaujolais-Villages

Het noorden van de streek maakt wijnen onder de naam Beaujolais-Villages. Deze gemeente appellations zijn bestemd voor de wijnen die beter zijn dan de gewone Beaujolais. Over het algemeen zijn de wijnen voller en ronder dan de gewone Beaujolais.

Crus de Beaujolais

De Crus van de Beaujolais liggen allen in het noordelijk deel van de Beaujolais. De bodem bevat hier Druivengraniet en granietgruis en daar voelt de gamay zich thuis. Het zijn allemaal rode wijnen met een alcoholgehalte van minimaal 10,5%.

Saint-Amour

De bodem bestaat uit graniet met klei en leisteen. De wijnen gemaakt volgens moderne vinificatie zijn soepel, fruitig en plezierig, deze binnen twee jaar drinken. Via de traditionele methode zijn de wijnen veel steviger en voller met een opleg tussen vier en acht jaar na de oogst. Drinktemperatuur 13˚C.

Juliénas

De gemeente dankt zijn naam aan Julius Ceasar. De bodem bestaat uit leisteen, graniet en leem. De wijngaarden zijn gelegen tussen 130 meter en 430 meter boven de zeespiegel. Uit Juliénas komen wijnen, die opvallen door hun vlezige smaak, stevigheid en rode vruchten. De Juliénas kan gemakkelijk een jaar of vijf oud worden. Drinktemperatuur 13˚C.

Chénas

De naam Chénas is afgeleid van Chêne, hetgeen eik betekent. In het gebied van de Beaujolais groeiden vroeger veel eiken. Op een bodem van graniet, granietgruis en kiezelhoudende klei staan de wijnstokken aangeplant. Men maakt hier dieprode, gestructureerde wijnen, die makkelijk vier à vijf jaar kunnen ouderen. Drinktemperatuur 14˚C.

Moulin-à-Vent

Moulin-à-Vent is vernoemd naar een windmolen uit het dorpje Thorins. De oppervlakte bedraagt 610 ha met een roze granieten bodem, waarin zich lagen mangaan bevinden. Mangaan zorgt voor het specifieke karakter van de wijn. De Moulin-à-Vent is bij uitstek een bewaarwijn met in goede jaren een oplegpotentie van tien jaar. Het is een krachtige, geurige wijn met een volle smaak, die aan de noordelijke gelegen Bourgognes doet denken. Drinktemperatuur 14˚C.

Fleurie

Van een vrijwel roze gekleurde granieten bodem komen heerlijke wijnen. Uit deze gemeente komen de elegantste, bouquet rijkste en fruitigste wijnen van alle crus. Ze wordt wel als de meest vrouwelijke van alle crus beschouwd. Na twee jaar volledig op dronk. Drinktemperatuur 13˚C.

Chiroubles

De wijngaarden liggen tussen 250 en 450 meter boven zeeniveau op steile hellingen. De totale oppervlakte met wijnstokken bedraagt 320 ha. De zanderige bodem is afkomstig van de erosie van de rotsen. De geur zit vol rode vruchtjes en de smaak is sappig, licht en teer. De Chiroubles behoort jong te worden gedronken op een temperatuur van 12˚C.

Morgon

De wijnstokken staan op een rotsachtige bodem met brokkelig leisteen en vulkanisch gesteente. De bodemstructuur van de Morgon beïnvloedt het karakter van deze cru sterk. Aroma’s van kersen en pruimen gaan samen met een volle stevige smaak. Zonder problemen kan men een Morgon vier tot zes jaar bewaren. Drinktemperatuur 13˚C.

Régnié

Het gebied waar vanaf 1988 de Appellation Régnié geldt, spreidt zich uit over twee gemeenten, Régnié en Durette. De wijngaarden met een granieten ondergrond rijk aan mineralen liggen op een hoogte van 350 meter. Het is een zeer plezierige, fruitvolle wijn met aroma’s van bramen en frambozen. Drinktemperatuur 12˚C.

Brouilly

De wijnen komen uit zes gemeenten, die aan de voet liggen van de berg Brouilly. De bodem bestaat uit graniet gemengd met alluviale grond. De wijn is fruitvol met een warme kersensmaak. Na twee jaar is deze wijn op dronk. Drinktemperatuur 12˚C.

Côte de Brouilly

Dit zijn de wijngaarden gelegen op de flanken van de Mont Brouilly. De steile hellingen bestaan uit graniet en leisteen. De druiven krijgen veel zon, wat tot uiting komt in het volle karakter van de wijn. De smaak is daarnaast elegant en levendig. Drinktemperatuur 13˚C.

Prijs
Min Max
Sluiten
Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

Totaal incl. btw
€0,00
Bestel nog voor €75,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Dit artikel is toegevoegd aan uw winkel wagen!
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »